AVI-niveau | Wat is het en hoe wordt het gebruikt?

AVI-niveau; Welke niveaus zijn er en hoe werkt het

Het AVI-niveau is erg handig bij het leren lezen van kinderen. Het geeft aan hoe moeilijk een bepaald boek is en geeft de leesvaardigheid van kinderen weer op logische wijze. Maar het zegt natuurlijk niet alles. 

AVI-niveau

Het AVI leesniveau wordt gebruikt om de moeilijkheidsgraad te bepalen van (kinder)boeken. Dit maakt de AVI-schaal erg geschikt voor scholen en bibliotheken om de leesvaardigheid van kinderen vast te stellen. AVI is een afkorting en staat voor ‘Analyse van Individualiseringsvormen’, en wordt al gebruikt sinds 1972. Kinderen worden op school met zekere regelmaat getest door de leerkracht – door middel van een CITO-toets, die vervolgens een passend niveau van AVI-boeken kan aanbevelen.

Vroeger had deze AVI-schaal 9 niveaus, maar sinds 2008 is er een nieuw systeem dat er 12 heeft. Ook de aanduiding is veranderd, want AVI is nu gekoppeld aan het leerjaar, waardoor de moeilijkheidsgraad per jaar in gelijke stappen toeneemt.  

De AVI-niveaus

In het begin van groep 3 krijgt het kind AVI-start, wat later in het jaar wordt opgevolgd door M3 (Midden groep 3) en E3 (Eind groep 3). Eenmaal in groep 4 krijgen kinderen aan het begin E3 of M4, later E4 en dat gaat zo verder tot en met groep 7. Het getal wordt hoger per leerjaar, totdat het 7e leerjaar is bereikt. De letter is afhankelijk van de periode van het leerjaar.

Na groep 7 komt het hoogste niveau, AVI-plus, waarvan wordt verwacht dat alle kinderen dit niveau hebben na groep 8. Dit AVI leesniveau is de gemiddelde ontwikkeling van de leesvaardigheid van een groep. Het komt in een groep natuurlijk altijd voor dat kinderen sneller of langzamer leren lezen dan de rest van de klas, hoewel er wordt verondersteld dat een kind van een bepaalde leeftijd ongeveer de leesvaardigheid van die leeftijd bezit. Met deze gedachte in het achterhoofd wordt het leesniveau van kinderen ook getest. Het kind is immers altijd belangrijker dan wat het kind volgens de regeltjes zou moeten kunnen.  

Moeilijkheidsgraad

Het verschil in moeilijkheidsgraad tussen de verschillende AVI-niveaus zit hem vooral in het complexer worden van de zinsbouw en vocabulaire, en dat de tekst geschreven wordt in kleinere letters bij hogere niveaus.

In groep 3 beginnen kinderen met het lezen van makkelijke woorden in korte zinnen met een groot lettertype, vaak met prenten in het boek die de tekst nog beter begrijpbaar maken. Vaak is de verhaallijn ook niet zo moeilijk. Het leesniveau AVI-plus daarentegen bevat een lang verhaal, een klein lettertype, lange zinnen en een enkele afbeelding in een van de eerste pagina’s van het boek.

Belangrijk om op te merken is dat kinderen boeken van elk AVI-niveau mogen lezen dat ze willen. Het is absoluut niet schadelijk voor ze als ze ‘te makkelijke’ of ‘te moeilijke’ boeken lezen. Wat veel belangrijker is, is dat een kind die boeken kiest die het leuk vindt om te lezen, simpelweg omdat ze dan meer willen oefenen met lezen.  

Leesniveau AVI Start, AVI M3 en AVI E3

Leesniveau AVI M4 en AVI E4

Leesniveau AVI M5 en AVI E5

Leesniveau AVI M6 en AVI E6

Leesniveau AVI Plus

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com