Alleen Beer mocht mee, recensie

Alleen beer mocht mee, recensie - Vivian den Hollander; Thematitel Kinderboekenweek 2020 En toen? voor groep 7 & 8.

Alleen Beer mocht mee was één van de thematitels Kinderboekenweek 2020 voor groep 7 & 8. Een indrukwekkend boek over een meisje in oorlogstijd, geschreven door Vivian den Hollander.

Thematitel Kinderboekenweek 2020 En toen?

Alleen Beer mocht mee was één van de thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen? voor groep 7 & 8. Tijdens deze week stonden kinderboeken centraal die over vroeger gingen. Zo waren er prachtige verhalen over ridders en kastelen (Held op sokken), indrukwekkende verhalen over de watersnoodramp (De zee kwam door de brievenbus) en de Tweede Wereldoorlog (Verboden te vliegen).

Het boek Alleen Beer mocht mee gaat ook over de Tweede Wereldoorlog, maar dan gezien vanuit het perspectief van een meisje dat in Nederlands-Indië woonde.

Alleen Beer mocht mee

Trudi woont met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië. Haar vader is dokter en ze hebben er dan ook een heerlijk leven, in een mooi huis met een grote tuin aan zee. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, Japan valt Indië binnen, verandert er van de ene op de andere dag van alles. Zo moeten ze verhuizen naar de stad, omdat het te gevaarlijk is aan de kust. Ineens zijn er overal Japanse soldaten op straat en ook de Indische bevolking begint vijandig te doen tegen Nederlanders.

Omdat de vader van Trudi arts is kunnen ze lange tijd blijven wonen zoals ze doen, totdat hij op een dag wordt gearresteerd. Niet lang daarna wordt de rest van het gezin ook gedwongen om naar een jappenkamp te verhuizen.

Trudi wil blijven geloven dat ze haar vader ooit zal terugzien, maar het leven in het kamp is hard – en soms zelfs gevaarlijk…

Conclusie

De Tweede Wereldoorlog is een heftig onderwerp. Voor volwassenen, maar zeker voor kinderen. Hoe kun je over deze periode vertellen, zonder hen meteen grote angst in te boezemen? Alleen Beer mocht mee gaat overigens vooral over het verloop van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, iets waar ikzelf ook niet zoveel van af wist.

De volwassen Trudi paste op de kinderen van Vivian den Hollander. Zo kwam ze op het idee om het verhaal op te schrijven. Aangezien Alleen Beer mocht mee een jeugdboek is, heeft ze sommige verhalen wel iets omgebogen. Het resultaat is een indrukwekkend verhaal over het leven in een jappenkamp voor vrouwen en kinderen, door de ogen van een kind. Is je kind geïnteresseerd in verhalen over de Tweede Wereldoorlog dan is het zeker de moeite waard om (samen) dit boek te lezen.

Mijn beoordeling Alleen Beer mocht mee:

Specificaties:

Auteur: Vivian den Hollander | Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf | 9789000368259 | 176 blz. | Augustus 2019

Alleen beer mocht mee is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.