AVI boeken groep 5: M5 en E5

Leuke AVI-boeken groep 5 M5 en E5

AVI boeken groep 5. Eenmaal in groep 5 leren kinderen nóg beter lezen met AVI boeken op AVI-niveaus M5 en E5. Omdat het maken van voldoende leeskilometers erg belangrijk is, heb ik een lijst opgesteld met de leukste boeken voor kinderen met leesniveau M5 of E5.

Leesniveau groep 5

In groep 3 en 4 heeft een kind doorgaans al flink kunnen oefenen met lezen. Door veel te lezen wordt het lezen ook steeds makkelijker. Toegegeven, het ene kind vindt lezen leuker dan het andere. Het helpt vaak al als het boek een onderwerp heeft wat het kind aanspreekt, probeer hier dan ook zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Nog een leestip: geef het kind liever een te makkelijk, dan een te moeilijk boek, zodat het kind niet gefrustreerd raakt. Om het lezen weer een beetje op te pakken beginnen kinderen die net in groep 5 zitten lezen vaak weer met leesniveau AVI E4 om later in het jaar over te gaan op AVI M5. Meer informatie vind je ook in het blog: AVI-niveau: wat is het en hoe wordt het gebruikt?.

AVI-boeken groep 5: M5

Op een onbewoond eiland – Mirjam Mous en Alex de Wolf

Op een onbewoond eiland - Mirjam Mous; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau M5

Kasper maakt een wereldreis met een zeilboot. Samen met zijn ouders en zijn zus Floortje. Maar tijdens een storm gaat het vreselijk mis. De boot zinkt en ze spoelen aan op een eiland. Er wonen geen mensen, alleen apen. Er is geen winkel waar je eten kunt kopen. En geen kraan waar water uit komt. Wat nu? Uitgeverij: Zwijsen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De GVR – Roald Dahl

AVI boeken groep 5: De GVR - Roald Dahl

Sofie ligt ’s nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk. Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen weer veilig in hun bed kunnen liggen. Uitgeverij: De Fontein.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Emilia Hoektand en het Bibberbal – Laura Ellen Anderson

Emilia Hoektand - Boekenserie Avi M5 - Laura Ellen Anderson

Emilia Hoektand en het Bibberbal is het eerste van zes delen uit de kinderboekenserie over Emilia Hoektand.

In het koninkrijk Nocturnië is het duisternis wat de klok slaat. Iedereen is er bang voor glitter en vooral eenhoorns! In het kasteel van graaf Draak Hoektand en gravin Frivolien Hoektand woont Emilia, die het liefst van al met haar pompoenhuisdier Pulpje speelt en eropuit trekt met haar beste vrienden Floor, een grote yeti die alleen maar luid kan roepen in plaats van praten, en Heintje, die als de dood is voor eenhoorns en véle andere dingen.

Het jaarlijkse Bibberbal komt er echter weer aan ten huize Hoektand, en dat ziet Emilia al heel wat minder zitten. Zeker wanneer prins Tangijn, de onhebbelijke zoon van de koning, de boel op stelten zet. En tot overmaat van ramp Pulpje mee naar huis neemt, tot ontzetting van Emilia. Samen met Floor en Heintje doet ze er alles aan om Pulpje terug te krijgen. Daarbij ontdekken ze dat Nocturnië grote geheimen herbergt… Uitgeverij: Blloan Junior.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Foeksia de miniheks – Foeksia tovert met tijd – Paul van Loon

Foeksia de miniheks - Foeksia tovert met tijd - Paul van Loon; AVI boeken groep 5

Grappig en avontuurlijk verhaal voor beginnende lezers over Foeksia de miniheks van Paul van Loon. Tijdens het lezen is er ook een leuk extraatje: leren klokkijken. Uitgeverij: Leopold.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Heksje Lilly – Wat een beestenboel! – Knister

AVI boeken groep 5: Heksje Lilly - Wat een beestenboel - Knister

Lilly en haar broertje Leon moeten op Rudi passen, het kleine teckeltje van de buurvrouw. Leon is helemaal weg van het hondje en wil hem het liefst de hele tijd voor zichzelf. Lilly vindt het niet leuk en wil ook een eigen huisdier om mee te spelen. In haar toverboek staat een spreuk die weleens dé oplossing zou kunnen zijn. Of is er toch iets vreemds aan de hand met de spreuk? Uitgeverij: Kluitman.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

AVI-boeken groep 5: E5

Trubbel de trol – Reggie Naus

Trubbel de trol - Reggie Naus; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau M5

Ben je op zoek naar een leuke kinderboekenserie, dan is Trubbel de trol ook een aanrader. De serie bestaat uit vijf delen.

Trubbel de trol is het eerste deel van de Trubbel de trol-serie, geschreven door Reggie Naus. De moeder van Sanne en Pepijn is overleden. Hun vader Mendert besluit dat het roer om moet en wordt daarom boswachter van een immens bos: het Nevelwoud. Bewoners van het dorpje adviseren hen om meteen te vertrekken, het is niet pluis in het woud! Maar Mendert gelooft er helemaal niks van en verdenkt de inwoners van stroperij. Hij is dan ook vastbesloten om ze op heterdaad te betrappen.

Maar Pepijn ontdekt al snel dat de inwoners wel eens gelijk kunnen hebben… Als hij wil weten welk beest ’s nachts de vuilnisbak leeg eet krijgt hij de verrassing van zijn leven: het is een trol! Trubbel heet hij, en hij wordt al snel Pepijns vriend.

Al snel komen Sanne en Pepijn erachter dat Trubbel niet de enige trol in het Nevelwoud is… Trubbel woont namelijk in een grot bij zijn opa. En opa trol wil niets liever dan weer eens een recept maken uit zijn Mensbeestenkookboek… Uitgeverij: Ploegsma.

Trubbel de trol kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Vieze Rik – Mazelen – David Roberts

AVI boeken groep 5: Vieze Rik - Mazelen - David Roberts

Elly, de zus van Rik, heeft de mazelen en hoeft niet naar school. Dat wil Rik ook! Maar de mazelen krijgen is niet zo eenvoudig als het lijkt…. Maak kennis met Vieze Rik: een slordige, ongewassen en neuspeuterende deugniet die dol is op kattenkwaad. Zin in grappige toestanden of smerige plannen? Bij deze snotneus ben je aan het juiste adres! Uitgeverij: Pelckmans.

 

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Meester Kikker – Paul van Loon

Meester Kikker – Paul van Loon; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau M5

Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij… Uitgeverij: Leopold.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Spekkie en Sproet – Raadsels op het cruise-schip – Vivian den Hollander

Spekkie en Sproet: Raadsels op het cruise-schip – Vivian den Hollander; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau E5

Spekkie en Sproet gaan naar de bruiloft van Spekkies nicht. Het feest wordt gehouden op een groot schip dat vele wereldzeeën heeft bevaren, en er lopen mensen uit alle hoeken van de wereld rond. De bruid draagt een kostbare tiara, met diamantjes erop. Maar ineens is de tiara verdwenen! Spekkie en Sproet gaan op onderzoek uit, maar het schip is enorm, en alle gangen zien er hetzelfde uit… Uitgeverij: Ploegsma.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Mees Kees in de gloria – Mirjam Oldenhave

Mees Kees in de gloria; AVI-boeken groep 5, AVI-niveau E5

Mees Kees is nog maar stagiair, toch heeft hij al aardig door hoe hij les moet geven! Bij dictee tapt hij moppen en bij spelling speelt hij galgje. En een tekenfilm kijken is natuurlijk óók tekenles… Als mees Kees jarig is, bedenkt de klas een geniaal plan om hem te verrassen. Intussen maakt Tobias zich zorgen, want het is weer tijd voor de tien-minuten-gesprekken. Hij weet dat zijn moeder echt niet naar school wil komen. Gelukkig verzint mees Kees de beste oplossing van de wereld. Uitgeverij: Ploegsma.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Sam in actie! – Tamara Bos

Sam in actie! AVI-boeken groep 5 AVI-niveau E5

Dit toneelleesboek Sam in actie is geschreven op AVI-niveau E5. De negenjarige Sam zit graag en veel achter de computer. Maar als haar moeder een nieuwe vriend krijgt mag dat niet meer. Eerst baalt Sam als een stekker, maar dan… Als je dit boek gaat lezen, zal je horen wat er gebeurde.

Toneellezen biedt een andere vorm van samenlezen aan. Twee lezers (of meer) nemen de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. De lezers voeren eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, grootse gebaren of rekwisieten. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen. Zo bevordert toneellezen het leesplezier en het lezen met intonatie. De verhalen zijn spannend, humoristisch en toegankelijk geschreven door ervaren scriptschrijvers. Uitgeverij: Zwijsen

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Meer AVI groep 3

Meer AVI groep 4

Meer AVI groep 5

Meer AVI groep 6

Meer AVI groep 7

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com