AVI boeken groep 5: M5 en E5

Leuke AVI-boeken groep 5 M5 en E5

AVI boeken groep 5. Eenmaal in groep 5 leren kinderen nóg beter lezen met AVI boeken op AVI-niveaus M5 en E5. Omdat het maken van voldoende leeskilometers erg belangrijk is, hebben we een lijst opgesteld met de leukste boeken voor kinderen met leesniveau M5 of E5.

Leesniveau groep 5

In groep 3 en 4 heeft een kind doorgaans al flink kunnen oefenen met lezen. Door veel te lezen wordt het lezen ook steeds makkelijker. Toegegeven, het ene kind vindt lezen leuker dan het andere. Het helpt vaak al als het boek een onderwerp heeft wat het kind aanspreekt, probeer hier dan ook zo veel mogelijk rekening mee te houden. Nog een leestip: geef het kind liever een te makkelijk, dan een te moeilijk boek, zodat het kind niet gefrustreerd raakt. Om het lezen weer een beetje op te pakken beginnen kinderen die net in groep 5 zitten lezen vaak weer met leesniveau AVI E4 om later in het jaar over te gaan op AVI M5. Meer informatie vind je ook in het blog: AVI-niveau | Wat is het en hoe wordt het gebruikt?

 

AVI-boeken groep 5: M5

Op een onbewoond eiland

Op een onbewoond eiland - Mirjam Mous; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau M5

Kasper maakt een wereldreis met een zeilboot. Samen met zijn ouders en zijn zus Floortje. Maar tijdens een storm gaat het vreselijk mis. De boot zinkt en ze spoelen aan op een eiland. Er wonen geen mensen, alleen apen. Er is geen winkel waar je eten kunt kopen. En geen kraan waar water uit komt. Wat nu?

Meer informatie.

 

De koningin met groen haar

De Koningin met groen haar - Esther van der Ham; AVI-boeken groep 5 AVI niveau M5

Bij het ontbijt lezen de katten Pebles en Pipi in de krant dat de koningin plotseling groen haar heeft gekregen. Het hele land is in rep en roer. De keizer van het buurland komt op bezoek en als hij ergens een hekel aan heeft, is het wel aan groen. Help! roept de koning. Wie krijgt het groene haar weg? Die krijgt een beloning. Dat zien Pebles en Pipi wel zitten. Dan kunnen ze eindelijk hun oude huis wat opknappen. Zal het hen lukken om de koningin op tijd van haar groene haar af te helpen? Een gezellig sprookje voor kleuters en beginnende lezers geschreven door Esther van der Ham met illustraties van Francien van Lang.

Meer informatie.

 

Foeksia en de spiegelheks

AVI boeken M5: Foeksia de miniheks: Foeksia en de spiegelheks; Paul van Loon

Wie is die boze heks in het bos? Ze lijkt op Foeksia. Maar het is Foeksia niet! Komt het door de spiegel? Foeksia brak hem. Nu heeft Foeksia alleen nog pech. En alle dieren zijn bang voor haar. Hoe kan dat?

Meer informatie.

 

Pluk van de Petteflet

Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt; AVI-boeken groep 5 Niveau M5

Pluk had een klein rood kraanwagentje. Hij reed er mee door de hele stad en hij zocht naar een huisje om in te wonen. Af en toe stopte hij. En dan vroeg hij aan de mensen: ‘Weet u niet een huis voor me?’ Dan dachten de mensen even na en zeiden: ‘Nee.’ Want alle huizen waren vol. Gelukkig kwam Pluk de duif Dollie tegen en die wist wel een huisje. Een prachtig kamertje in het torentje van de Petteflet. Bekend boek van Annie M.G. Schmidt.

Meer informatie.

 

1 april!

1 april! AVI-boeken groep 5 AVI-niveau M5

Jens en Jolien zijn een vrolijk stel. Ze halen niet alleen graag een grap uit, maar gaan ook op zoek naar een man voor hun tante Sandra. Dat ‘PlanManSan’ loopt iets anders dan ze zelf gedacht hadden. Intussen is Jolien druk bezig met het voorbereiden van haar spreekbeurt. Die gaat over… 1 april! Een vlot geschreven, humoristisch verhaal waarin je ook leert waar de traditie van grapjesdag op 1 april vandaan komt.

Meer informatie.

 

AVI-boeken groep 5: E5

Vieze Rik – Mazelen

 

Elly, de zus van Rik, heeft de mazelen en hoeft niet naar school. Dat wil Rik ook! Maar de mazelen krijgen is niet zo eenvoudig als het lijkt… Kom mee en maak kennis met Vieze Rik: een slordige, ongewassen en neuspeuterende deugniet die dol is op kattenkwaad. Zin in grappige toestanden of smerige plannen? Bij deze snotneus ben je aan het juiste adres!

Meer informatie.

 

Meester Kikker

Meester Kikker – Paul van Loon; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau M5

‘Soms ben ik een kikker. Dat is mijn supergeheim. Niemand mag het weten, behalve jullie.’
Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Leuke grap van de meester. Totdat hij op een dag de klas in komt met kroos in zijn haar. Zijn kleren zijn nat en gescheurd. De meester is aangevallen door een ooievaar, zegt hij…

Hilarische klassieker van Paul van Loon over een heel ongewone meester. Voor lezers van zeven jaar en ouder.

Meer informatie.

 

Spekkie en Sproet: Raadsels op het cruise-schip

Spekkie en Sproet: Raadsels op het cruise-schip – Vivian den Hollander; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau E5

Spekkie en Sproet gaan naar de bruiloft van Spekkies nicht. Het feest wordt gehouden op een groot schip dat vele wereldzeeën heeft bevaren, en er lopen mensen uit alle hoeken van de wereld rond. De bruid draagt een kostbare tiara, met diamantjes erop. Maar ineens is de tiara verdwenen! Spekkie en Sproet gaan op onderzoek uit, maar het schip is enorm, en alle gangen zien er hetzelfde uit…

Meer informatie.

 

Mees Kees in de gloria

Mees Kees in de gloria; AVI-boeken groep 5, AVI-niveau E5

Mees Kees is nog maar stagiair, toch heeft hij al aardig door hoe hij les moet geven! Bij dictee tapt hij moppen en bij spelling speelt hij galgje. En een tekenfilm kijken is natuurlijk óók tekenles… Als mees Kees jarig is, bedenkt de klas een geniaal plan om hem te verrassen. Intussen maakt Tobias zich zorgen, want het is weer tijd voor de tien-minuten-gesprekken. Hij weet dat zijn moeder echt niet naar school wil komen. Gelukkig verzint mees Kees de beste oplossing van de wereld.

Meer informatie.

 

Sam in actie!

Sam in actie! AVI-boeken groep 5 AVI-niveau E5

Dit toneelleesboek Sam in actie is geschreven op AVI-niveau E5. De negenjarige Sam zit graag en veel achter de computer. Maar als haar moeder een nieuwe vriend krijgt mag dat niet meer. Eerst baalt Sam als een stekker, maar dan… Als je dit boek gaat lezen, zal je horen wat er gebeurde.

Toneellezen biedt een andere vorm van samenlezen aan. Twee lezers (of meer) nemen de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. De lezers voeren eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, grootse gebaren of rekwisieten. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen. Zo bevordert toneellezen het leesplezier en het lezen met intonatie. De verhalen zijn spannend, humoristisch en toegankelijk geschreven door ervaren scriptschrijvers.

Meer informatie.

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Lees ook

Meer AVI groep 3

 

Meer AVI groep 4

 

Meer AVI groep 5

 

Meer AVI groep 6

 

Meer AVI groep 7

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.