AVI boeken groep 5 – M5 en E5

Leuke AVI-boeken groep 5 M5 en E5

Eenmaal in groep 5 leren kinderen nóg beter lezen met AVI boeken op AVI-niveaus M5 en E5. Omdat het maken van voldoende leeskilometers erg belangrijk is, heb ik een lijst opgesteld met de leukste boeken voor kinderen met leesniveau M5 of E5.

Leesniveau groep 5

In groep 3 en groep 4 heeft een kind doorgaans al flink kunnen oefenen met lezen. Door veel te lezen wordt het lezen ook steeds makkelijker. Toegegeven, het ene kind vindt lezen leuker dan het andere. Het helpt vaak al als het boek een onderwerp heeft wat het kind aanspreekt, probeer hier dan ook zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Nog een leestip: geef het kind liever een te makkelijk, dan een te moeilijk boek, zodat het kind niet gefrustreerd raakt. Om het lezen weer een beetje op te pakken beginnen kinderen die net in groep 5 zitten lezen vaak weer met leesniveau AVI E4 om later in het jaar over te gaan op AVI M5. Meer informatie vind je ook in het blog: AVI-niveau: wat is het en hoe wordt het gebruikt?.

AVI-boeken groep 5 – M5

Op een onbewoond eiland – Mirjam Mous en Alex de Wolf

Op een onbewoond eiland - Mirjam Mous; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau M5

Kasper maakt een wereldreis met een zeilboot. Samen met zijn ouders en zijn zus Floortje. Maar tijdens een storm gaat het vreselijk mis. De boot zinkt en ze spoelen aan op een eiland. Er wonen geen mensen, alleen apen. Er is geen winkel waar je eten kunt kopen. En geen kraan waar water uit komt. Wat nu? Uitgeverij: Zwijsen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De GVR – Roald Dahl

AVI boeken groep 5: De GVR - Roald Dahl

Sofie ligt ’s nachts in bed, maar slaap is wel het laatste waar ze aan denkt. Voor haar raam staat een reus zo hoog als een huis, die haar uit bed plukt en ontvoert! Maar Sofie heeft geluk. Deze Grote Vriendelijke Reus spreekt eigenaardig en gebruikt de raarste woorden, maar is wel heel aardig. Wat hij Sofie echter vertelt over de andere reuzen is vreselijk. Sofie en de GVR bedenken een slim plan, waardoor alle kinderen weer veilig in hun bed kunnen liggen. Uitgeverij: De Fontein.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Allemaal Onzin – Paul van Loon

AVI boeken groep 5 - AVI M5 - Allemaal Onzin - Paul van Loon

Elke avond als hij in bed ligt, hoort Vladimir geritsel. Pssst, klinkt het en dan komt er een mannetje tevoorschijn, niet groter dan een colaflesje. Hij neemt Vladimir mee naar Het Land Achter Het Behang. Samen beleven ze een gek, grappig avontuur, waarna Vladimir heerlijk in slaap valt. Uitgeverij: Leopold.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Foeksia de miniheks – Foeksia tovert met tijd – Paul van Loon

Foeksia de miniheks - Foeksia tovert met tijd - Paul van Loon; AVI boeken groep 5

Foeksia de miniheks vindt dat de tijd maar langzaam gaat. Zou het helpen als ze de tijd wat sneller zou laten gaan? Maar na het uitspreken van de snel-snel spreuk gaat de tijd juist weer veel te snel! Oh jee, STOP! Hoe kan Foeksia de tijd weer langzamer laten gaan? Uitgeverij: Leopold.

Foeksia de miniheks – Foeksia tovert met tijd kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Heksje Lilly – Wat een beestenboel! – Knister

AVI boeken groep 5: Heksje Lilly - Wat een beestenboel - Knister

Lilly en haar broertje Leon moeten op Rudi passen, het kleine teckeltje van de buurvrouw. Leon is helemaal weg van het hondje en wil hem het liefst de hele tijd voor zichzelf. Lilly vindt het niet leuk en wil ook een eigen huisdier om mee te spelen. In haar toverboek staat een spreuk die weleens dé oplossing zou kunnen zijn. Of is er toch iets vreemds aan de hand met de spreuk? Uitgeverij: Kluitman.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

AVI-boeken groep 5 – E5

Trubbel de trol – Reggie Naus

Trubbel de trol - Reggie Naus; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau E5

Ben je op zoek naar een leuke kinderboekenserie, dan is Trubbel de trol ook een aanrader. De serie bestaat uit vijf delen.

Trubbel de trol is het eerste deel van de Trubbel de trol-serie, geschreven door Reggie Naus. De moeder van Sanne en Pepijn is overleden. Hun vader Mendert besluit dat het roer om moet en wordt daarom boswachter van een immens bos: het Nevelwoud. Bewoners van het dorpje adviseren hen om meteen te vertrekken, het is niet pluis in het woud! Maar Mendert gelooft er helemaal niks van en verdenkt de inwoners van stroperij. Hij is dan ook vastbesloten om ze op heterdaad te betrappen.

Maar Pepijn ontdekt al snel dat de inwoners wel eens gelijk kunnen hebben… Als hij wil weten welk beest ’s nachts de vuilnisbak leeg eet krijgt hij de verrassing van zijn leven: het is een trol! Trubbel heet hij, en hij wordt al snel Pepijns vriend.

Al snel komen Sanne en Pepijn erachter dat Trubbel niet de enige trol in het Nevelwoud is… Trubbel woont namelijk in een grot bij zijn opa. En opa trol wil niets liever dan weer eens een recept maken uit zijn Mensbeestenkookboek… Uitgeverij: Ploegsma.

Trubbel de trol kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Bij uil thuis – Arnold Lobel

AVI-boeken groep 5 AVI-niveau E5 - Bij uil thuis - Arnold Lobel

In deze bundel zijn vier klassiekers van Arnold Lobel opgenomen: Bij Uil thuis, Sprinkhaan op stap, Muizenverhalen en Muizensoep. Tijdloze verhalen, een feest om voor te lezen maar ook om zelf te lezen! Uitgeverij: Ploegsma.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Meester Kikker – Paul van Loon

Meester Kikker – Paul van Loon; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau M5

In de kinderklassieker Meester Kikker vertelt meester Frans op een dag een geheim dat alleen de klas mag weten: af en toe is hij geen mens, maar verandert hij in een… Kikker! Sita, Wouter en de andere kinderen in de klas lachen. Ja hoor, leuke grap van de meester. Meester Kikker!

De volgende dag praat de meester teveel over kikkers. Voor de klas verandert hij zomaar in een kikker! En dan gaat plotseling de deur van de klas open en stapt directeur Stork de klas in. Het is een boze, nare man die graag strafpunten aan iedereen uitdeelt. Bovendien heeft hij een enorme hekel aan kikkers. De klas weet meester Kikker gelukkig te redden!

Weer een dag later komt meester Frans de klas in met kroos in zijn haar en natte, gescheurde kleren. Meester Frans vertelt dat hij de avond ervoor is aangevallen door een ooievaar. Het lukte hem maar net om te ontsnappen. De klas is diep onder de indruk. Jeetje, wat een verhaal! Maar, vertellen ze hem, meester Frans moet zich snel omkleden, want meneer Stork zit op hem te wachten.

Meester Frans moet zich eerst fatsoeneren en daarom wordt Dennis naar meneer Stork gestuurd om te vertellen dat de meester eraan komt. Maar die is niet in zijn kantoor… Dennis besluit op zoek te gaan naar de lijsten met strafpunten. Maar dan stuit hij op nog meer geheimen… Uitgeverij: Leopold.

Meester Kikker kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Spekkie en Sproet – Raadsels op het cruise-schip – Vivian den Hollander

Spekkie en Sproet: Raadsels op het cruise-schip – Vivian den Hollander; AVI-boeken groep 5 AVI-niveau E5

De kinderboekenserie Spekkie en Sproet is geschikt voor kinderen die gek zijn op raadsels. De serie werd geschreven door Vivian den Hollander en geïllustreerd door Juliette de Wit.

Spekkie en Sproet gaan naar de bruiloft van Spekkies nicht. Het feest wordt gehouden op een groot schip dat vele wereldzeeën heeft bevaren, en er lopen mensen uit alle hoeken van de wereld rond. De bruid draagt een kostbare tiara, met diamantjes erop. Maar ineens is de tiara verdwenen! Spekkie en Sproet gaan op onderzoek uit, maar het schip is enorm, en alle gangen zien er hetzelfde uit… Uitgeverij: Ploegsma.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Mees Kees in de gloria – Mirjam Oldenhave

Mees Kees in de gloria; AVI-boeken groep 5, AVI-niveau E5

Mees Kees is nog maar stagiair, toch heeft hij al aardig door hoe hij les moet geven! Bij dictee tapt hij moppen en bij spelling speelt hij galgje. En een tekenfilm kijken is natuurlijk óók tekenles… Als mees Kees jarig is, bedenkt de klas een geniaal plan om hem te verrassen. Intussen maakt Tobias zich zorgen, want het is weer tijd voor de tien-minuten-gesprekken. Hij weet dat zijn moeder echt niet naar school wil komen. Gelukkig verzint mees Kees de beste oplossing van de wereld. Uitgeverij: Ploegsma.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Sam in actie! – Tamara Bos

Sam in actie! AVI-boeken groep 5 AVI-niveau E5

Dit toneelleesboek Sam in actie is geschreven op AVI-niveau E5. De negenjarige Sam zit graag en veel achter de computer. Maar als haar moeder een nieuwe vriend krijgt mag dat niet meer. Eerst baalt Sam als een stekker, maar dan… Als je dit boek gaat lezen, zal je horen wat er gebeurde.

Toneellezen biedt een andere vorm van samenlezen aan. Twee lezers (of meer) nemen de rol van een personage op zich en lezen de teksten hardop voor. De lezers voeren eigenlijk samen een toneelstukje op, maar dan zonder podium, grootse gebaren of rekwisieten. De teksten bestaan voornamelijk uit dialogen, zodat de lezers elkaar steeds afwisselen. Zo bevordert toneellezen het leesplezier en het lezen met intonatie. De verhalen zijn spannend, humoristisch en toegankelijk geschreven door ervaren scriptschrijvers. Uitgeverij: Zwijsen

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Maak je eigen moestuin – Linda Vogelesang

Maak je eigen moestuin - Linda Vogelesang; AVI boeken groep 5 - AVI E5

Ben jij graag buiten? En vind je het niet erg om vies te worden? Dan is een moestuin iets voor jou! In het boek Maak je eigen moestuin! lees en leer je er alles over. Van het zaaien tot het oogsten en het opeten van de groente, dit boek staat vol met tips. Uitgeverij: Zwijsen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com