AVI boeken groep 7 – AVI M7 en AVI E7

AVI boeken groep 7: boeken voor kinderen met leesniveau AVI M7 of AVI E7

AVI boeken groep 7. Kinderen in groep 7 lezen doorgaans boeken op leesniveau AVI M7 en AVI E7. Aangezien het leesniveau in groep 7 nagenoeg volledig ontwikkeld is wordt het precieze niveau steeds minder belangrijk. Het allerbelangrijkste? Dat kinderen een boek lezen die ze aanspreekt!

AVI boeken groep 7

Wil je om te beginnen meer lezen over de verschillende AVI-niveaus? Dat kun je lezen in het blog AVI-niveau: wat is het en hoe wordt het gebruikt?. Grofweg maakt een bibliotheek onderscheid tussen de volgende boeken:

  • A (tot 9 jaar): groep 1 t/m 5.
  • B (9 tot 13 jaar): groep 6, 7 en 8.
  • C (13 jaar en ouder): AVI-plus.

Zoals ik net al aangaf wordt het nu steeds belangrijker dat kinderen boeken lezen die ze leuk vinden. Veel lezen vergroot namelijk hun leesniveau. Wil je toch graag een boek passend bij het gemiddelde leesniveau van groep 7? Kies dan voor een boek op AVI M7 of AVI E7 niveau.

AVI boeken groep 7 – AVI M7

Matilda – Roald Dahl

Laten we gelijk maar goed beginnen met de klassieker Matilda, geschreven door Roald Dahl. Matilda kan heel goed leren, maar haar ouders behandelen haar als een lastpak. Ze bedenkt slimme straffen voor hen. Als het hoofd van school haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda iets bijzonders. Uitgeverij: De Fontein.

Dagboek van een muts – Rachel Renée Russell

Houdt jouw kind van boekenseries? Dan is Dagboek van een muts erg geschikt. Een nieuwe school, nieuwe aartsvijanden. En ook een nieuw dagboek, zodat Nikki al haar ellende kwijt kan. Wanneer haar vader, ongediertebestrijder, een contract sluit met een poepiesjieke eliteschool, krijgt Nikki een beurs. Maar… hoe word je populair zonder coole smartphone of hippe outfit? DUH. Niet dus!

De populaire meiden negeren Nikki, hottie Brandon merkt haar alleen op wanneer ze weer eens een ENORME blunder begaat en zelfs haar echte vrienden zien haar niet meer staan als Mackenzie ze uitnodigt voor een feest. Ellendiger kan het niet. Toch? Uitgeverij: De Fontein.

Toneellezen – Stilte in de studio – Bies van Ede

Sebastiaan en Anna hebben op vrijdagavond een oppas: de beroemde acteur Bonno Bernhard. Dat is niet bijzonder, want Bonno is hun oom. Wat wél bijzonder is: hij past op hen in de televisiestudio’s in Palingsmeer waar veel shows en series worden opgenomen. Voor Sebastiaan en Anna is het niet de eerste keer in de studio. Voor Chilène wel. Zij heeft een rolletje in een soap. Als je dit boek gaat lezen, zul je horen wat er gebeurt. Horen, ja … Dit is een Toneelleesboek. De teksten lees je samen hardop. Kies wie je wilt zijn en lees dan om de beurt je rol. Uitgeverij: Zwijsen.

Oorlogswinter (in makkelijke taal) – Jan Terlouw

Het is de ijskoude winter van 1944/1945. Nederland is bedekt door een dik pak sneeuw. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel, die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis mocht gaan, voelt hij zich eindelijk serieus genomen.

Maar de overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers. Michiel moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Dat oorlog misschien spannend lijkt maar vooral ook gruwelijk is. Met zijn eenzaamheid groeit ook zijn onafhankelijkheid. Michiel moet als een volwassen man zijn eigen beslissingen nemen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen… Uitgeverij: Lemniscaat.

Achtste-groepers huilen niet – Jaques Vriens

In de groep van juf Ina is vaak gedoe, vooral over voetbal. Gelukkig is zij erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als haar leerling Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf Ina niets meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om het kamp, het schoolvoetbaltoernooi, of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen. Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

AVI boeken groep 7 – AVI E7

Ik wou dat ik anders was – Paul Biegel

Anders roept zo vaak dat hij anders wil zijn, dat iedereen hem maar Anders is gaan noemen. Hij struikelt voortdurend over zijn eigen benen en leren kan hij al helemaal niet. Als hij op een dag na uren stampen de tafel van zeven nog niet uit zijn hoofd kent, vraagt hij een tovervrouw om raad. Zij weet de oplossing: de Grote Tovenaar kan hem helpen, maar dat doet hij niet zomaar! Anders moet eerst een moeilijke opdracht volbrengen – en die opdracht leidt tot de reis van Anders’ leven… Uitgeverij: Gottmer.

Ronja de roversdochter – Astrid Lindgren

In Ronja’s geboortenacht splijt een bliksemschicht de roversburcht van haar vader in tweeën. De rovers blijven er gewoon wonen, en Ronja groeit op in de burcht, en het grote bos eromheen. Op een dag ontdekt ze dat de aartsvijand van haar vader, Borka, met zijn roversbende in het andere deel van de burcht getrokken is. Ze sluit vriendschap met zijn zoon Birk, en als hun vaders daar kwaad om zijn, lopen ze weg en gaan ze samen in een grot in het bos wonen. Daar hebben ze een heerlijke zomer, maar waar moeten ze in de winter wonen? Het wordt steeds kouder… Uitgeverij: Ploegsma.

Het sleutelkruid – Paul Biegel

In een koperen burcht woont de oude koning Mansolein. Hij is zo oud, dat alleen een wondermiddel hem kan redden. Een dokter gaat op reis, op zoek naar het sleutelkruid, het wondermiddel. Onderweg stuurt hij de dieren, de inwoners van het koninkrijk, naar de koning. Zij moeten hem verhalen vertellen, om zijn hart te laten kloppen. Uitgeverij: Gottmer.

Spinder – Simon van der Geest

Spinder is winnaar van de Gouden Griffel 2023. Dit is het schrift van Hidde. Hij heeft een insectenverzameling in de kelder en nu wil zijn broer die kelder inpikken. En dus is het oorlog. Hidde maakt geen enkele kans, maar hij heeft één wapen: het geheim dat de broers al een paar jaar bewaren. Een verschrikkelijk geheim. Uitgeverij: Querido.

Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman

De kinderklassieker Kruistocht in spijkerbroek staat op plek 6 in de top 10 van de Grote Vriendelijke 100 en mag in deze lijst natuurlijk ook niet ontbreken!

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw – tenminste, als er niets fout gaat… Uitgeverij: Lemniscaat.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com