Boeken gelezen in mei 2023

Boeken gelezen in mei 2023

Om je op leesgebied te inspireren schrijf ik maandelijks een blog over de boeken die ik gelezen heb. Natuurlijk kun je dan ook meteen de recensie lezen. Het is de beurt aan Boeken gelezen in mei 2023. Om een beetje een eenheid in mijn verhaal te krijgen en er geen onoverzichtelijk rommeltje van te maken zal ik de boeken groeperen per genre.

Kinderboeken

Krullen en blubbershampoo – Bette Westera

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in mei 2023: Krullen en blubbershampoo - Bette Westera + recensie

Kalle groeit op bij zijn moeder. Over zijn vader weet hij eigenlijk niets, dus verzint Kalle hoe zijn vader er uitziet. Tijdens de zomervakantie ontmoet Kalle op de camping de eigenzinnige Kimberley, met wie hij elke dag gaat zwemmen in een rivier met blubbershampoo, snoekpoep en kikkerstront.

Kimberley vraagt hem naar zijn vader en Kalle vertelt haar dat zijn vader een grote, donkere man is en bovendien een beroemde voetballer. Terwijl hij met Kimberley fantaseert over zijn droomvader, groeit bij zijn moeder het besef dat ze met Kalle moet praten over zijn echte vader. Uitgeverij: De Fontein.

Krullen en blubbershampoo kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Froekje & Mies 2 – Op scoutingkamp – Sandra Kuipers & Mireille Hovius

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in mei 2023: Froekje & Mies 2 - Op scoutingkamp - Sandra Kuipers & Mireille Hovius + recensie

In het tweede deel van de Froekje & Mies boekenserie mogen de meiden op scoutingkamp, en wat hebben ze er zin in! Maar als ze op de locatie aankomen blijkt er een dubbele boeking gemaakt te zijn… Een andere scoutingvereniging uit hun woonplaats is er ook. Helaas zit de grote pestkop Kasper bij deze vereniging, en de meiden hadden juist gehoopt op een beetje rust. Hoe zou het gaan?

De overige scouts weten niets over het pestgedrag van Kasper en dat proberen de meiden zo te houden. Verder zorgt de dubbele boeking voor een ander probleem. Welke groep heeft er recht op het clubgebouw voor de bonte avond? Dat betekent een wedstrijd! Wie wint de vlottentocht? Froekje en Mies met de gidsen of Kasper, de grote pestkop, met de verkenners? Beide groepen gaan 100% voor de winst. Maar of de strijd ook het beste in ze naar boven haalt? Uitgeverij: Uitgeverij Noordzee.

Froekje & Mies 2 – Op scoutingkamp kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Froekje & Mies 3 – Froekje op Terschelling – Sandra Kuipers & Mireille Hovius

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in mei 2023: Froekje & Mies 3 - Froekje op Terschelling - Sandra Kuipers & Mireille Hovius + recensie

Het derde deel van de Froekje & Mies boekenserie is een omdraaiboek! Froekje en Mies gaan allebei op vakantie, maar jammer genoeg zonder elkaar. Jij kunt zelf beslissen over wie je het eerst wilt lezen.

Kies je voor Froekje die op Terschelling voor het eerst verliefd wordt? Ze heeft vlinders in haar buik en ze heeft geen idee wat ze ermee moet. En is de verliefdheid wel wederzijds? Hoe kom je daar achter Wanneer ze een rondzwervend poesje aantreffen leidt hen dat uiteindelijk samen de duinen in. Daar gebeurt iets wat Froekje niet voor mogelijk had gehouden.

Mies gaat met haar ouders naar Rhodos, een Grieks eiland. Het mooie hotel in Griekenland blijkt in werkelijkheid maar half af te zijn. Het is een bouwwerkplaats te zijn met nauwelijks bezoekers. Als Mies haar ouders eindelijk zo ver heeft om naar een ander hotel te gaan, ontmoet ze een interessante jongen. Hij brengt haar zelfs oog in oog met haar favoriete zanger! Uitgeverij: Uitgeverij Noordzee.

Froekje & Mies 3 – Froekje op Terschelling kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Froekje & Mies 4 – Ontploft – Sandra Kuipers & Mireille Hovius

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in mei 2023: Froekje & Mies 4 - Ontploft - Sandra Kuipers & Mireille Hovius + recensie

Het vierde deel van de Froekje & Mies boekenserie gaat over vuurwerk. Gevaarlijk vuurwerk…

De kerstvakantie is aangebroken en Froekje en Mies logeren bij elkaar. Af en toe horen ze vuurwerk en wauw, wat zou het tof zijn om zelf wat af te steken! De meiden scharrelen wat geld bij elkaar en gaan naar de vuurwerkwinkel. Hoewel ze netjes een aansteeklont gebruiken gaat het bij het afsteken van een vuurpijl toch niet helemaal van een leien dakje… Het flesje waar ze de pijl in hebben gezet waait om en het tasje met vuurwerk gaat in vlammen (en knallen) op.

Er zijn een stel oudere jongens getuige van het hele voorval. Ze vragen of Froekje en Mies wat vuurwerk van hen af willen steken. Zomaar! Froekje en Mies voelen zich heel erg stoer en groot. Op een gegeven moment vragen twee oudere jongens of Froekje en Mies vuurwerk voor hen willen bewaren. Nou, natuurlijk willen ze dat!

Wanneer ze ontdekken dat het om illegaal vuurwerk gaat, willen ze er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Maar hoe? Als ze het eindelijk aandurven om naar de politie te gaan, maken ze een foutje. De gevolgen zijn enorm. Wat wordt hun straf? Uitgeverij: Uitgeverij Noordzee.

Froekje & Mies 4 – Ontploft kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Explorer Academy 7 – Het verboden eiland – Trudi Trueit

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in mei 2023: Explorer Academy 7 - Het verboden eiland - Trudi Trueit + recensie

In Explorer Academy 7 – Het verboden eiland slaat bij Cruz de twijfel toe. Na alles wat hij heeft meegemaakt vraagt hij zich af of het geluk nog wel aan zijn kant staat. Tijdens zijn zoektocht komen er steeds meer angstaanjagende geheimen boven water. In Drakenbloed, het zesde deel van de serie, dacht Cruz dat hij het allerlaatste stukje van de geheime formule had gevonden. Helaas wees zijn moeders hologram dit af. Wat nu?

Ondertussen komt Nebula steeds dichterbij en de tijd begint te dringen. Na een wereldreis door zeven continenten, die ze maakten aan boord van het schip de Orion, is opgeven geen optie meer voor Cruz en zijn beste vrienden. Hij moet alles waar hij van houdt op het spel zetten om de geheime formule te ontcijferen. Wanneer Cruz zijn zoektocht vervolgt naar de meest buitenaardse bestemming ooit, verandert zijn leven voorgoed als hij geconfronteerd wordt met een bekend gezicht. Uitgeverij: Blink.

Explorer Academy 7 – Het verboden eiland kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Tim de kleine boswachter – De baas van het bos – Jan Paul Schutten

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in mei 2023: Tim de kleine boswachter - De baas van het bos - Jan Paul Schutten + recensie

Tim de kleine boswachter – De baas van het bos is het tweede deel uit de Tim de kleine boswachter reeks. En net als in het eerste deel gebeurt er weer van alles in het bos van de kleine boswachter Tim. Zo viert hij een modderfeestje en beleeft hij samen met zijn vriendinnetje Tippi en zijn tamme kauw Hansje de gekste en leukste avonturen.

In wat voor situatie ze ook belanden, ze komen altijd met een bijzondere oplossing. Of het nu gaat om vandalen in het bos, een gemene stroper of lawaaiige motorcrossers: de kleine boswachters zijn iedereen te slim af.

Natuurlijk gebeurt er ook genoeg vrolijks. Want als je weet wat je er allemaal kunt doen, dan zijn de bossen minstens zo spannend en meeslepend als een groot pretpark. En als je alle verhalen van Tim hebt gelezen, dan wil je nog maar één ding: zelf ook avonturen beleven in de bossen! Uitgeverij: Volt.

Tim de kleine boswachter – De baas van het bos kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Trubbel de trol – Reggie Naus

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in mei 2023: Trubbel de trol - Reggie Naus + recensie

Trubbel de trol is het eerste deel van de Trubbel de trol-serie, geschreven door Reggie Naus. De moeder van Sanne en Pepijn is overleden. Hun vader Mendert besluit dat het roer om moet en wordt daarom boswachter van een immens bos: het Nevelwoud. Bewoners van het dorpje adviseren hen om meteen te vertrekken, het is niet pluis in het woud! Maar Mendert gelooft er helemaal niks van en verdenkt de inwoners van stroperij. Hij is dan ook vastbesloten om ze op heterdaad te betrappen.

Maar Pepijn ontdekt al snel dat de inwoners wel eens gelijk kunnen hebben… Als hij wil weten welk beest ’s nachts de vuilnisbak leeg eet krijgt hij de verrassing van zijn leven: het is een trol! Trubbel heet hij, en hij wordt al snel Pepijns vriend.

Al snel komen Sanne en Pepijn erachter dat Trubbel niet de enige trol in het Nevelwoud is… Trubbel woont namelijk in een grot bij zijn opa. En opa trol wil niets liever dan weer eens een recept maken uit zijn Mensbeestenkookboek… Uitgeverij: Ploegsma.

Trubbel de trol kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Trubbel de trol – De kikkerkol – Reggie Naus

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in mei 2023: Trubbel de trol - De kikkerkol - Reggie Naus + recensie

Na het eerste deel van de serie over Trubbel de trol lazen we ook het tweede deel: De kikkerkol.

Toen Sanne en Pepijn net in het Nevelwoud kwamen wonen leerden ze Trubbel de trol kennen. Hij is wees en aangezien hij pas 200 jaar jong is woont hij bij Sanne en Pepijn in de kelder. Samenwonen met een trol is vaak leuk, maar soms ook erg lastig. Want de spelletjes die Trubbel verzint, zijn niet altijd even veilig voor mensen. Belletje trekken bij een heks, bijvoorbeeld. De heks Gruwelda is woedend! Ze zint op wraak, en haalt daarbij alles uit de kast. En dan wordt het pas écht gevaarlijk in het Nevelwoud… Uitgeverij: Ploegsma.

Trubbel de trol – De kikkerkol kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Trubbel de trol – De griezels van Bakstein – Reggie Naus

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in mei 2023: Trubbel de trol - De griezels van Bakstein - Reggie Naus + recensie

Pepijn en Sanne gaan samen met hun vader naar de grote stad om op familiebezoek te gaan. Aangezien de stad niet echt geschikt is voor trollen moet Trubbel thuis blijven, in het Nevelwoud. Maar wie moet er dan pannenkoekers voor hem bakken? Dus Trubbel besluit zijn mensbeesten te verrassen en zichzelf mee te smokkelen. Tijdens een rustmoment klimt Trubbel uit de kofferbak en het gezin rijdt zonder hem weg! Wat moet hij nu doen?

Trubbel besluit naar Sanne, Pepijn en Mendert op zoek te gaan, maar verdwaalt al snel in het grote Bakstein. En dan blijkt het in de stad minstens zo gevaarlijk te zijn als in de bossen! Want onder de straten wonen allerlei griezels: het monster onder het bed, rioolheksen, en zelfs een echte horror clown. Allemaal zitten ze achter Trubbel aan!

Gelukkig ontmoet hij ook nieuwe vrienden in de stad. Met de hulp van een truis, een tuinkabouter en de wijze Grootmagister gaat Trubbel op zoek naar zijn mensbeesten. Maar de griezels van Bakstein zitten hem op de hielen… Uitgeverij: Ploegsma.

Trubbel de trol – De griezels van Bakstein kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Kortverhalen

Wanneer het licht binnen valt – Mira Borghs

Leesboekenenmeer.nl boeken gelezen in mei 2023: kortverhalen Wanneer het licht binnen valt - Mira Borghs + recensie

Wanneer het licht binnen valt bevat meerdere kortverhalen. Het begint met het kortverhaal Robotliefde. Linns liefde blijft onbeantwoord. Een robot krijgt van haar de rol toegekend van levenspartner. Iets wat een goede oplossing lijkt, blijkt verregaande gevolgen te hebben voor haar.

Blauwe dagen gaat over de futuristische stad Blue waar alle inwoners lijden aan een mysterieuze ziekte. Is er iemand die een einde kan maken uit deze uitzichtloze situatie?

In het indrukwekkende verhaal De doodskast vertelt de ik-persoon over Toni, haar aan een overdosis overleden jeugdvriend en haar depressie.

Linde en Anna willen in Bloedkersen de waarheid over de zinloze moorden op een aantal migrantenarbeiders onthullen.

In De waanzin van de passie is de aantrekking van de personages tot een katachtig dier uit een woud, zo groot, dat zij hun eigen leven hiervoor op het spel zetten.

Een kat landt altijd op haar poten gaat over de tiener Mina, haar kat Sfinx en hun vriend Joris die een geheim gezelschap De Woestijnzielen oprichten. Samen beleven ze donkere en spannende avonturen. Uitgeverij: Boekscout.

Wanneer het licht binnen valt kreeg van mij 3,5 sterren.

Naar de recensie.

Literatuur & Romans

Badhoeve 3 – Een schone getuigenis – Marja Visscher

Leesboekenenmeer boeken gelezen in mei 2023: Badhoeve 3 - Een schone getuigenis; Historische romanreeks door Marja Visscher + recensie

Badhoeve 3 – Een schone getuigenis is het derde en laatste deel van de historische romanreeks de Badhoeve-trilogie, geschreven door Marja Visscher.

In Een schone getuigenis trekt de rampspoed over Nederland. Malaria, veepest, tyfus, pokken en cholera teisteren het platteland, en dus ook de Haarlemmermeer en De Badhoeve. Het vele water is een broeinest voor deze zeer besmettelijke ziekten. Jacob en Hermina moeten dan ook alle zeilen bijzetten en grijpen vaak rigoureus in. Hoewel de acties die ondernomen worden bittere noodzaak zijn, is dit vaak tegen de wil van de bevolking. Veestapels worden afgemaakt, boeren komen in opstand, de Haarlemmermeer is een oord van kommer en kwel.

Wanneer het ergste voorbij is, zijn Jacob en Hermina uitgeput en trekken ze zich samen terug op De Badhoeve. Samen werken ze daar aan een oratorium geschreven door Jacob en gecomponeerd door Hermina. Na alles wat er is gebeurd, kunnen ze hun gevoelens alleen nog vertalen naar muziek. Uitgeverij: Zomer & Keuning.

Badhoeve 3 – Een schone getuigenis kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Thrillers

Nooit meer alleen – Angelique Haak

Leesboekenenmeer boeken gelezen in mei 2023: Nooit meer alleen; Angelique Haak + recensie

Hoewel Emma het als kind niet makkelijk had, heeft ze het nu allemaal goed voor elkaar. Als kindercoach helpt ze ouders en kinderen, wat haar veel voldoening geeft. Totdat ze op een ochtend een overlijdensbericht onder ogen krijgt. Emma is in shock. Gaat het bericht werkelijk over Sara? Haar vroegere vriendin van de middelbare school? En waarom eindigt het bericht met die drie dikgedrukte letters die ze zo graag wilde vergeten: N.M.A.

Emma gaat op zoek naar de waarheid rond Sara’s dood, maar daarbij komen zaken aan het licht die beter voor altijd verborgen hadden kunnen blijven… Uitgeverij: De Crime Compagnie.

Nooit meer alleen kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Biografieën en waargebeurd

Een nacht in een kooi – J.M. Raeymaekers

Leesboekenenmeer boeken gelezen in mei 2023: Een nacht in een kooi - Jasmine Raeymaekers + recensie

Het begint allemaal in 2019. Jasmine volgt een opleiding bij Belgium Airlines, maar nadat ze een paar keer te laat komt wordt ze weggestuurd. Niet voor één gat te vangen besluit ze naar Egypte te gaan en animator te worden!

Eenmaal aangekomen verloopt het niet van een leien dakje. Al snel wordt Jasmine ontslagen, maar gelukkig vindt ze weer iets anders. Er blijkt een klik te zijn met haar manager, die veel ouder is dan zij, en er ontwikkelt zich een liefdesrelatie. Na een gezellig samenzijn slaat het noodlot toe: ze veroorzaakt een ongeluk… ze beleeft het in een waas en stapt in bij twee behulpzame mannen.

Helaas voor Jasmine blijken de behulpzame mannen agenten te zijn die haar naar de gevangenis begeleiden. Ze wordt opgesloten in een cel en ze heeft geen idee hoe lang ze daar moet blijven. Zal ze de hulp krijgen die ze nodig heeft? Is haar geliefde wel te vertrouwen? Zal hij haar uit haar benarde positie kunnen bevrijden?

Het moge duidelijk zijn dat iedereen anders omgaat met, op zijn zachtst gezegd, stressvolle gebeurtenissen. Jasmine besluit in elk geval haar verhaal op te schrijven in het boek Een nacht in een kooi. In vier talen, zoals dat in de werkelijkheid ook het geval was. Met, indien nodig, ook de vertaling erbij natuurlijk. Uitgeverij: Willems Uitgevers.

Een nacht in een kooi kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com