Boeken gelezen in oktober 2022

Leesboekenenmeer.nl: boeken gelezen in oktober 2022

Om je op leesgebied te inspireren schrijf ik maandelijks een blog over de boeken die ik gelezen heb. Natuurlijk kun je van de meesten dan ook meteen de recensie lezen. Het is de beurt aan Boeken gelezen in oktober 2022. Om een beetje een eenheid in mijn verhaal te krijgen en er geen onoverzichtelijk rommeltje van te maken zal ik de boeken groeperen per genre.

Kinderboeken

Boer Boris en het gebroken been – Ted van Lieshout & Philip Hopman

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in oktober 2022: Boer Boris en het gebroken been; Ted van Lieshout en Philip Hopman

Fan van Boer Boris? In oktober las ik nog een aantal prentenboeken uit de Boer Boris serie!

O jee, broer Berend is uit de appelboom gevallen en heeft zijn been gebroken! Hij wordt per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Als hij daar een nachtje moet blijven slapen, voelt hij zich wel heel alleen. De volgende dag komen Boris en zusje Sam gelukkig op bezoek. Maar ja, de béésten, die mist Berend toch het meeste. Boer Boris zou Boer Boris niet zijn als hij daar geen oplossing voor wist: met een grote kraan hijst hij de boerderijdieren zó naar het raam van het ziekenhuis. Uitgeverij: Gottmer.

Boer Boris en het gebroken been kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris en de eieren – Ted van Lieshout & Philip Hopman

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in oktober 2022: Boer Boris en de eieren, recensie; Ted van Lieshout en Philip Hopman

In Boer Boris en de eieren hebben de kippen extra hun best gedaan en wel héél vrolijke en kleurrijke eieren gelegd. Nee, de kippen zijn niet ziek, het is Pasen! Boer Boris laadt ze op de trekker om ze te verstoppen door het héle land en de kippen gaan gezellig mee. Maar na een bijna-botsing met de paashaas zijn alle eitjes stuk. Van schrik leggen de kippen opnieuw een ei, maar niet zo mooi gekleurd helaas. Er moet gauw iets gebeuren, maar hoe komen ze aan kleuren? Uitgeverij: Gottmer

Boer Boris en eieren kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Boer Boris in de sneeuw – Ted van Lieshout & Philip Hopman

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in oktober 2022: Boer Boris in de sneeuw, recensie; Ted van Lieshout en Philip Hopman

Als Boris, Berend en Sam wakker worden is alles wit. Het heeft gesneeuwd! Natuurlijk wordt er meteen een prachtige sneeuwpop gemaakt, maar ja, dan roept het werk weer. Boris klimt op de enorme sneeuwschuiver en veegt dan zo het erf schoon. En kijk, zo komen alle kleuren weer tevoorschijn. Na al dat harde werk zijn ze wel toe aan wat warm eten en drinken. De volgende dag wil Berend wil graag het ijs proberen, maar is dat wel sterk genoeg? Het ijs heeft nog een paar dagen vorst nodig, maar dan kunnen ze eindelijk schaatsen. Wat een feest! Uitgeverij: Gottmer.

Boer Boris in de sneeuw kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Pip en Posy en het enge monster – Axel Scheffler

Leesboekenenmeer.nl: boeken gelezen in oktober 2022: Pip en Posy en het enge monster; Axel Scheffler

Naast Boer Boris las ik ook nog een aantal prentenboeken over de vriendjes Pip en Posy voor.

Op een regenachtige dag verveelt Posy zich stierlijk. Dan bedenkt ze dat ze wat lekkers klaar gaat maken in de keuken. Posy gaat aan de slag en zet alles alvast klaar. Als de cakejes in de oven staan hoort ze ineens wat. Er bonst iets op het raam! Dan ziet Posy een harige hand, van wie is die? Er klinkt gegrom en er wordt op de deur geklopt… Posy wordt nu toch wel bang en ze begint te huilen… maar dan ziet ze ineens wie het is. Pip en Posy spelen monstertje tot de cakejes klaar zijn en gaan dan samen picknicken. Wat een spannende dag! Uitgeverij: Gottmer.

Pip en Posy en het enge monster kreeg van ons vijf sterren.

Naar de recensie.  

Pip en Posy in de sneeuw – Axel Scheffler

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in oktober 2022: Pip en Posy in de sneeuw, recensie; Axel Scheffler; Kinderboek thema winter peuters en kleuters

Het heeft flink gesneeuwd en Pip en Posy kunnen niet wachten om naar buiten te gaan! Maar voor het ein-de-lijk zo ver is moeten ze eerst warme kleren aantrekken. Vervolgens maken ze grote voetsporen in de sneeuw, vangen sneeuwvlokjes met hun tong en maken allebei een sneeuwengel. Natuurlijk wordt er ook gesleed! Maar bij het maken van een sneeuwpop krijgen ze ruzie… Allebei moeten ze huilen en gaan nat, koud en verdrietig naar huis. Gelukkig kunnen de vriendjes niet lang boos op elkaar blijven. Ze maken het weer goed en gaan dan lekker naar binnen om op te warmen en samen te spelen. Uitgeverij: Gottmer.

Pip en Posy in de sneeuw kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Elke dag broerdag – Tineke Honingh

Leesboekenemeer boeken gelezen in oktober 2022: elke dag broerdag, recensie; Tineke Honingh; Thematitel kinderboekenweek 2022 groep 7 & 8

Elke dag broerdag was één van de thematitels Kinderboekenweek 2022 groep 7 & 8.

Voor de jongens Noa, Robbe, Kees, Dook en kleuter Tibbe is het elke dag broerdag. Ze zijn onafscheidelijk en het maakt ze helemaal niets uit dat ze niet allemaal dezelfde ouders hebben. Samen bouwen ze hutten en ravotten ze in het bos – en als een van hen in de problemen zit, kan hij rekenen op de rest. Ze horen bij elkaar, wat er ook gebeurt.

Als Noa op een dag een paarse envelop ziet liggen met de naam van een advocaat erop, roept hij een broeralarm uit. Met z’n vijven gaan ze op zoek naar de brief, waarin ze woorden lezen die ze niet helemaal begrijpen, maar waarvan ze weten dat ze slecht nieuws betekenen: omgangsregeling, nieuwe woonsituatie, voogdij, ouderschapsplan… De vijf jongens besluiten dat ze niet zonder elkaar kunnen, maar wél zonder ouders. Samen lopen ze weg, het bos in, in de hoop dat ze zo bij elkaar kunnen blijven. Daar buiten in het bos, tussen de reeën, buizerds en insecten ontdekken ze wat ze echt aan elkaar hebben. Dat je soms niet alles aan elkaar kunt vertellen. En, uiteindelijk, de waarheid over de paarse envelop. Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

Elke dag broerdag kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.  

Het heerlijke herfstboek – Diverse auteurs

Leesboekenenmeer boeken gelezen in oktober 2022: Het heerlijke herfstboek, Annemarie Bon; Recensie

Aangezien ik gek ben op de herfst ging ik een tijdje geleden op zoek naar Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters. Ik besloot toen om de seizoensbundel Het heerlijke herfstboek voor te lezen, alleen de omslag is al fantastisch om te zien, toch?

De verhalen in Het heerlijke herfstboek werden geschreven door Annemarie Bon in samenwerking met diverse (bekende) auteurs en illustratoren. In deze heerlijke dikke voorleesbundel vind je de allerleukste voorleesverhalen over het seizoen de herfst. Over hoe de herfst haar kleuren kreeg, over een knorrig biggetje dat niet wil dat de dagen korter worden, over bladermonster Bob, over Hond en Kat die dierendag vieren, over Zwier de Zevenslaper die geen zin heeft in zijn winterslaap en over Rani die nergens bang voor is… of toch? En over nog veel en veel meer!

En heb je het uit? Dan ga je lekker verder met Het wonderlijke winterboek, Het leuke lenteboek en Het zonnige zomerboek, dan is het cirkeltje weer rond. Uitgeverij: Moon

Het heerlijke herfstboek kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Vanaf hier kun je de hele wereld zien – Enne Koens

Leesboekenenmeer boeken gelezen in oktober 2022: Vanaf hier kun je de hele wereld zien, recensie; Enne Koens; Bronzen Griffel 2022 categorie negen tot twaalf jaar

Vanaf hier kun je de hele wereld zien ontving een Bronzen Griffel 2022 in de categorie negen tot twaalf jaar en vertelt het verhaal over de negenjarige Dena. Op een dag vindt Dena, of Deetje zoals iedereen haar noemt, een brief bij de brievenbus. Postbode Bilal is nergens meer te zien en daarom besluit ze de brief open te maken en te lezen. De brief blijkt afkomstig te zijn van iemand die iemand heel erg mist. Na het lezen van de brief is Deetje vastbesloten deze belangrijke brief te bezorgen aan de juiste persoon. Dat blijkt minder makkelijk dan ze denkt en dus schakelt ze de hulp in van haar slimme vriend Vito en haar buurjongen Kevin. Zonder dat ze het doorheeft, zoekt ze naar die ene missende schakel in haar eigen leven… Overal zijn aanwijzingen, en elk antwoord levert meer vragen op. Uiteindelijk leidt alles naar het mysterie van haar eigen afkomst… Zal Dena alle antwoorden boven tafel weten te krijgen? Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.

Vanaf hier kun je de hele wereld zien kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.  

Young Adult

Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in oktober 2022: Films die nergens draaien; Gouden Griffel 2022; Yorick Goldewijk; Recensie

Winnaar van de Gouden Griffel 2022: Films die nergens draaien, geschreven door Yorick Goldewijk.

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Buurvrouw Cornelia regelt het huishouden en verzorgt de maaltijden. Cato heeft zich inmiddels bij de situatie neergelegd. Denkt ze. Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden. Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen. Uitgeverij: Ploegsma.

Films die nergens draaien kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Amari en de Nachtwachters – B.B. Alston

Leesboekenenmeer Boeken gelezen in oktober 2022: Amari en de Nachtwachters, recensie; B.B. Alston; Winnaar Bronzen Griffel 2022 categorie negen tot twaalf jaar

Amari en de Nachtwachters werd bekroond met een Bronzen Griffel 2022 in de categorie negen tot twaalf jaar.

Amari Peters wordt gepest op school. Als dan ook nog haar broer Quinten vermist raakt heeft ze het zwaarder dan ooit. Wel heeft Amari altijd geloofd dat haar vermiste broer nog in leven is en is dagelijks bezig met haar zoektocht. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in dingen als tovenaars, elfjes, buitenaardse wezens en andere bovennatuurlijke zaken…

In deze nieuwe wereld kan Amari achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan? Uitgeverij: HarperCollins.

Amari en de Nachtwachters kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Uitgelichte afbeelding: Pixabay.com