Boekenweek 2021 Tweestrijd

Boekenweek 2021 Tweestrijd, Boekenweekgeschenk Wat wij zagen, Boekenweekessay De genocidefax en het Boekenweekgedicht Polyglot

Normaal gesproken vindt hij altijd plaats in maart, maar wegens de bijzondere omstandigheden waarin we ons nu bevinden is de Boekenweek 2021 verplaatst naar de week (tien dagen) van 29 mei t/m 6 juni. Het thema van dit jaar: Tweestrijd. 

De Boekenweek 2021 staat in het toepasselijke thema Tweestrijd. Hanna Bervoets schreef het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen. Roxane van Iperen schreef het Boekenweekessay De genocidefax. Babs Gons schreef het Boekenweekgedicht Polyglot.

 

Geschiedenis Boekenweek

In 1930 hield men voor het eerst een Boekendag. In 1932 was het evenement uitgegroeid tot de Boekenweek zoals we die nu kennen. Met het organiseren van de Boekenweek wil men het (Nederlandstalige) boek in de boekwinkels promoten. Op de vooravond vindt steevast het Boekenbal plaats in de Stadsschouwburg te Amsterdam, al zal ook dit feest wegens corona niet doorgaan.

 

Boekenweek 2021

Tijdens de Boekenweek krijg je in de boekwinkels (tip: ook bij bol.com) bij een besteding van minimaal €15 aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk cadeau. Een leuk weetje: het Boekenweekgeschenk heeft een vaste lengte van 29.000 woorden of 96 pagina’s. En dit jaar wordt het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen geschreven door Hanna Bervoets. Slechts vijf keer eerder werd het geschenk door een vrouw geschreven…

 

Boekenweekgeschenk 2021 Wat wij zagen

Wat wij zagen vertelt het verhaal van Kayleigh. Wanneer ze in de financiële problemen raakt, solliciteert ze naar een baan als ‘content moderator’ voor een online platform waarvan ze de naam niet mag noemen. Haar taak: beoordelen welke aanstootgevende filmpjes, foto’s en tirades moeten worden verwijderd, of juist online mogen blijven staan. Het werk is zwaar. Kayleigh en haar collega’s zien gruwelijke dingen voorbijkomen, en de richtlijnen van het platform zijn vaak onnavolgbaar. Toch voelt Kayleigh zich op haar plek, want binnen het moderatorenteam vindt ze broederschap, en als Kayleigh verliefd wordt op haar collega Sigrid lacht de toekomst hen toe. Of lijkt dat maar zo?

Heb je vorig jaar het tumult rond Facebook meegekregen? Dat is waar het verhaal me aan doet denken en ik ben dan ook enorm benieuwd naar het boek!

Meer informatie vind je hier.

 

Boekenweekessay De genocidefax

Boekenweek 2021 Boekenweekessay De genocide fax door Roxane van Iperen, bekend door 't Hooge Nest

Roxane van Iperen schreef voor de Boekenweek het Boekenweekessay De genocidefax. Na het lezen van ’t Hooge Nest heeft ze er een groot fan bij en ik ben dan ook erg benieuwd naar dit essay.

Rwanda, januari 1994. Het is voor Roméo Dallaire, generaal van de VN Vredesmissie ter plaatse, glashelder dat als de VN de komende 36 uur niet ingrijpt, de animositeit tussen de Hutu’s en de Tutsi’s zal ontaarden in een ongekend bloedbad. Wanhopig probeert hij de rest van de wereld hiervan te overtuigen, maar die weigert verantwoordelijkheid te nemen.

Het vergt een haast bovenmenselijke moed om je binnen eigen kring uit te spreken tegen onrecht. Bijna niemand doet het, omdat loyaliteit en de drang naar verbondenheid vaak sterker blijken.

In De genocidefax vertelt Van Iperen op adembenemende wijze het relaas van een man die machteloos moet toezien hoe een van de wreedste conflicten van de 20e eeuw zich voor zijn ogen ontvouwt. Daarbij houdt ze niet alleen zichzelf een spiegel voor, maar ook de lezer.

Meer informatie.

 

Boekenweekgedicht

Het Boekenweekgedicht 2021, Polyglot, werd geschreven door Babs Gons. Ze vertelt over haar gedicht het volgende: Voor mij gaat ‘Polyglot’ over leven zonder verontschuldiging: voluit dus, zonder op de rem te staan, en er tegelijkertijd bewust van zijn dat er vanbinnen altijd, bij iedereen, een strijd gaande is: om te mogen zijn wie je bent in een wereld die soms iets anders van je vraagt of verwacht. Tweestrijd is zo onlosmakelijk verbonden met het echte leven, dat zit in mijn gedicht. En grappig genoeg is ook dat weer een tweestrijd: want wat heb ik nu eigenlijk nog over het gedicht te zeggen, behalve dat wat er al staat?

Meer informatie.

 

Bron: CPNB

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *