Boekenweek 2023 – Ik ben alles

Boekenweek 2023 – Ik ben alles

De Boekenweek vindt dit jaar plaats van zaterdag 11 maart tot en met 19 maart. Thema van de Boekenweek 2023 is Ik ben alles.

Geschiedenis Boekenweek

In 1930 hield men voor het eerst een Boekendag. In 1932 was het evenement uitgegroeid tot de Boekenweek zoals we die nu kennen. Met het organiseren van de Boekenweek wil men het (Nederlandstalige) boek in de boekwinkels promoten. Op de vooravond vindt steevast het Boekenbal plaats in het Internationaal Theater Amsterdam.  

Boekenweek 2023

Tijdens de Boekenweek krijg je in de boekwinkels bij een besteding van minimaal €15 aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk cadeau. Een leuk weetje: het Boekenweekgeschenk heeft een vaste lengte van 29.000 woorden of 96 pagina’s. En dit jaar wordt het Boekenweekgeschenk geschreven door Lize Spit. Heb je nog geen idee welk boek je zou willen kopen? Lees dan voor meer inspiratie eens het blog Boekenweek 2023: 25 boekentips.

Boekenweekgeschenk 2023 De eerlijke vinder

Boekenweek 2023 Boekenweekgeschenk geschreven door Lize Spit: De eerlijke vinder

Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. Alle tijd die hij niet besteedt aan het verzamelen van flippo’s, brengt hij door bij het Kosovaarse gezin. Wanneer de Ibrahimi’s na een jaar plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen…

Ga tijdens de Boekenweek, 11 t/m 19 maart, naar de boekhandel en krijg bij aankoop van €15 aan boeken, De eerlijke vinder van Lize Spit cadeau!

Boekenweekessay 2023 Boto Banja

Boekenweek 2023 Ik ben alles; Boekenweekessay Boto Banja, geschreven door Raoul de Jong

Op een ochtend wordt Raoul de Jong wakker met het besef: ik moet varen. Hij vindt een schip dat hem van de Dominicaanse Republiek naar Curaçao kan brengen, een route die vele slaafgemaakten destijds in omgekeerde richting aflegden. De Jong reist in de voetsporen van Anton de Kom en diens tijdgenoten. Zij, veelal nazaten van slaafgemaakten, staken in de eerste helft van de vorige eeuw als vrije mensen zeeën en oceanen over om hun plek in de wereld op te eisen.

Langzaamaan ontwaart De Jong de contouren van een geheim genootschap van dansende schrijvers, die weigerden zich te laten beperken door de rol die de wereld voor hen had bedacht. Ondeugende eenlingen die, als je goed kijkt, niet alleen staan maar onderdeel zijn van een groots netwerk van verhalen, rituelen, geschiedenissen en dromen. Wat kunnen wij van hen leren over wat het betekent om een vrij, onbegrensd mens te zijn en over hoe we dat, ondanks de grenzen die de maatschappij soms voor ons opwerpt, kunnen blijven?

Boto Banja is speciaal geschreven bij het Boekenweekthema ‘Ik ben alles’ en ligt vanaf 11 maart voor € 5 in de boekhandel.

Boekenweekgedicht 2023

De 44-jarige Friese Amsterdammer Tsead Bruinja is de schrijver van het Boekenweekgedicht 2023: Anders ben ik met jou. En mijn Friese wortels moeten eerlijk toegeven dat het een bijzonder moment is. Het is namelijk voor het eerst dat het Boekenweekgedicht ook in het Fries is!

Boekenweek 2023: Boekenweekgedicht door Tsead Bruinja: anders ben ik met jou

Het gedicht geeft de vele aspecten van het zijn weer die ook met het Boekenweekthema Ik ben alles belicht worden. Het wordt vanaf de start van de Boekenweek verspreid via 100.000 Boomerang-kaarten en is gedrukt op speciale linnen tassen die boekhandels en bibliotheken cadeau gegeven.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.