De boom met het oor, recensie

De boom met het oor, recensie; Thematitel kinderboekenweek 2022 groep 3 & 4 geschreven door Annet Schaap

Het kinderboek De boom met het oor is één van de thematitels Kinderboekenweek 2022 groep 3 & 4. Het werd geschreven door Gouden Griffel-winnaar Annet Schaap en gaat over opgroeien en het belang van een luisterend oor. De illustraties werden gemaakt door Philip Hopman (ook bekend van Boer Boris, red.).

Thematitel Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen

De boom met het oor was één van de thematitels Kinderboekenweek 2022 voor groep 3 & 4. Het thema was Gi-ga-groen, en dus stonden kinderboeken centraal met het thema dieren, natuur en milieu.

De boom met het oor

Bomen staan altijd op hun plek. Ze maken tijdens hun leven van alles mee en als ze het zouden kunnen, dan zouden ze er boeken vol over kunnen schrijven. Iemand die daar alles over weet? Een kleine jongen, die niet kan wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar telkens wanneer hij ademhaalt om zijn verhaal aan iemand te vertellen, heeft diegene geen tijd…

Zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert, naar een ieder die dat nodig heeft.  

Conclusie

Voor de recensie maakte ik gebruik van het luisterboek van De boom met het oor, voorgelezen door Dieuwertje Blok. Ik vind haar stem altijd prettig om naar te luisteren.

De boom met het oor is echt een aandoenlijk kinderboek. Eerst maak je kennis met de boom die door de jaren heen van alles meemaakt. Dan wordt de overstap gemaakt naar de jongen die iets heeft meegemaakt en dat heel erg graag aan iemand wil vertellen. Maar iedere keer als hij ademhaalt en tegen iemand begint te praten heeft diegene geen tijd om naar zijn verhaal te luisteren. Mijn hart brak een beetje toen hij de sleutel pakte en daartegen begon te praten. Helaas werkte dat ook al niet… Wel werd ik steeds nieuwsgieriger naar wat de jongen had meegemaakt. Wat wilde hij ons zo graag vertellen? Gelukkig heeft iedereen wel de gouden tip voor hem: ga naar de boom met het oor. Die heeft alle tijd om naar jouw verhaal te luisteren.

Als hij de boom gevonden heeft blijkt hij niet de enige te zijn die iets te vertellen heeft. Gelukkig kan hij zijn verhaal wel snel kwijt. Wat het is? Dat verklap ik hier niet. Wat ik wel kan zeggen is dat het iets is waar wij als volwassenen makkelijk overheen zouden kunnen stappen, maar waar een kind oprecht heel blij van kan worden. Sowieso denk ik dat De boom met het oor een goede boodschap bevat: veel volwassenen zouden soms beter naar kinderen moeten luisteren. Even bewust stilstaan over de dingen die in hun jonge leventje heel erg belangrijk zijn. Want zeg nou zelf, iedereen wil toch gehoord worden?

Mijn beoordeling De boom met het oor:

Specificaties:

Auteur: Annet Schaap | Illustraties: Philip Hopman | Uitgeverij: Querido | 9789045125138 | Speelduur: 00:20:22 | Mei 2020

De boom met het oor is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.