De Camino wint NS Publieksprijs 2023

De Camino wint NS Publieksprijs 2023

De Camino van Anya Niewierra heeft de NS Publieksprijs 2023 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt door CPNB-directeur Eveline Aendekerk in AVROTROS-actualiteitenprogramma EenVandaag op NPO 1. De Camino kreeg maar liefst 34% van de 106.914 stemmen die werden uitgebracht. De titel Boek van het Jaar 2023 is de bekendste boekenprijs voor volwassenen en de grootste lezersprijs van Nederland.

De Camino wint NS Publieksprijs 2023

Auteur Anya Niewierra werd voor het eerst genomineerd voor de NS Publieksprijs om er direct met de winst vandoor te gaan. ‘Een prachtige prestatie van Anya Niewierra waar we haar van harte mee feliciteren. Een prestatie van formaat, zeker als je bedenkt dat ze naast haar schrijverschap ook nog een fulltimebaan heeft. Het verhaal van De Camino over de oorlog in voormalig Joegoslavië is ook akelig actueel. Niewierra weet met haar boeken heel veel lezers te boeien en mooie leeservaringen te geven, dat wordt ook duidelijk uit de vele lovende beoordelingen op lezerscommunity Hebban’ aldus Eveline Aendekerk, directeur CPNB.

Ben je benieuwd naar de andere genomineerde boeken? Dan verwijs ik je graag naar het blog Genomineerden NS Publieksprijs 2023.

De Camino

De 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosnië reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.

Specificaties:

Auteur: Anya Niewierra | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | 9789024582273 | 384 blz. | Juni 2022

De Camino is verkrijgbaar bij:

Anya Niewierra’s reactie

Ik ben vereerd, ontroerd ook, maar bovenal ontzettend dankbaar. Elke prijs is bijzonder, maar het winnen van een publieksprijs is extra speciaal. Ik bof met mijn lezers, want dankzij hen is De Camino het succes geworden dat het nu is. En daar reken ik ook de boekverkopers onder! Zij waren het die het boek vanaf het begin omarmden en anderen wisten te enthousiasmeren. Zonder al mijn lezers was dit niet gelukt! Bedankt voor jullie stem, jullie enthousiaste reacties, en vooral voor het lezen!’

NS Publieksprijs

Bij de NS Publieksprijs bepaalt de lezer. De stemmers kunnen kiezen uit de zes bestverkochte boeken van het jaar. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2023, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en promotie van het boek op de schermen in de treinen van NS in de week na de uitreiking. De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987.

Een maand lang konden alle lezers van Nederland stemmen op de zes bestverkochte titels van het afgelopen jaar. Stemmers maken kans op een jaar lang elke maand een boek ter waarde van € 25, een jaar lang gratis reizen met de trein en andere mooie prijzen.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.