De Grijze Jager – Populaire boekenserie door John Flanagan

Overzicht van de boekenserie De grijze jager; Voor kinderen vanaf 11 jaar en ouder; Door John Flanagan

De Grijze Jager is een boekenserie geschreven door de Australische schrijver John Flanagan. Op dit moment bestaat de serie uit zestien delen, een prequel van twee extra verhalen en een novelle over een van de personages uit de serie.

Kinderboekenserie De Grijze Jager

Ben je op zoek naar een leuke boekenserie voor een kind van 10-12 jaar? Dan is De Grijze Jager een echte aanrader. De boeken hebben over het algemeen tussen de 250 en 350 pagina’s, wat ruim voldoende leesvoer is voor een lange tijd. Ze zijn vooral geschreven voor kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud, maar eigenlijk kan iedereen er veel plezier aan beleven! En dat is ook wel te merken! Toen mijn zoon ze uit had las mijn schoonmoeder de boeken en daarna las ik ze. Kortom, de serie is wat ons betreft leuk voor alle leeftijden.

Het verhaal van De Grijze Jager begint met de 15-jaar oude Will die in een weeshuis woont, maar al snel wordt hij uitgekozen om deel uit te maken van de beruchte Grijze Jagers, een geheimzinnige groep die alleen naar de koning zelf schijnt te luisteren. In de eerste paar boeken is Will nog een leerling, maar ook nadat hij het zogenaamde zilveren eikenblad, het teken van een voltooide training, heeft ontvangen komt hij erachter hoeveel hij nog kan leren.

De verhalen spelen zich af rond het land Araluen, een eiland gelijkend aan Groot-Brittannië. Andere belangrijke personages zijn leermeester Halt, beste vriend Arnaut, en Allys, een slimme meid die hij al zijn hele leven kent. Met de tijd worden steeds meer personages geïntroduceerd uit landen die geïnspireerd zijn uit het huidige Europa en omstreken.  

Prequel

De Grijze Jager – De Vroege Jaren 1: Het Toernooi van Gorlan

Prequel De Grijze Jager de vroege jaren 1; Het toernooi van Gorlan

‘De vroege jaren’ vertelt over de tijd dat Halt en Crowley, de beroemdste Grijze Jagers van het korps, nog jongemannen waren. Voordat ze hun sporen verdiend hadden als de beroemdste Grijze Jagers van het land en als onvolprezen leiders van het Jagerkorps, waren de jonge Halt en Crowley al vastbesloten om de wereld te verbeteren. Het speelt zich af in de tijd dat Morgarath nog baron van Gorlan is en volop kwaad en verderf zaait. Tegelijkertijd is koning Oswald aan het wegkwijnen. En als de geruchten waar zijn, veroorzaakt prins Duncan de nodige problemen in het noorden. Halt en Crowley gaan met hulp van oudgedienden van het korps op zoek naar prins Duncan én naar de waarheid. Ondertussen proberen de Jagers het korps in ere te herstellen. Kunnen zij het vertrouwen van het koninkrijk terugwinnen, of zal de sluwe Morgarath hen steeds te slim af zijn?  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager – De Vroege Jaren 2: De Slag op de Heckingse Heide

De grijze jager de vroege jaren 2: de slag op de Heckingse Heide

Spoiler alert! Nu hij zijn straf voor hoogverraad is ontlopen, verzamelt Morgarath een leger woeste Wargals om de pas gekroonde koning Duncan te verslaan. Halt bereidt zich voor op een bijna onmogelijke taak: hij moet de vijand bespioneren en daarvoor moet hij de kliffen van de Bergen van Nacht en Regen beklimmen, iets wat volgens iedereen ondoenlijk is. Het lukt Halt dit waagstuk te volbrengen, en bij de veldslag die daarop volgt wordt het lot van het koninkrijk Araluen beslist.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Hoofdreeks

De Grijze Jager boek 1: De ruïnes van Gorlan

De grijze jager 1: de ruïnes van Gorlan

Will is klein voor zijn leeftijd, maar ook snel en vlug van begrip. Zijn hele leven heeft hij ervan gedroomd om ridder te worden, net als zijn vader die hij nooit heeft gekend. Hij is dan ook hevig teleurgesteld als hij afgewezen wordt voor de vechtschool van kasteel Redmont. In plaats daarvan wordt hij toegewezen aan Halt, de mysterieuze Jager wiens grootste talent het lijkt te zijn zich onopvallend door het rijk te verplaatsen.

Met enige weerzin leert Will om de geheime wapens van een Jager te gebruiken: pijl en boog, een onopvallende camouflagecape en een eigenwijze kleine pony. Ook al verlangt Will hevig naar een zwaard en een stoer strijdpaard, als hij samen met Halt op een geheime missie gaat om de moord op de koning te voorkomen, komt hij erachter dat de wapens van een Jager zo slecht nog niet zijn… De Ruïnes van Gorlan is het eerste deel in de spannende serie over Will en zijn vrienden van Kasteel Redmont.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 2: De brandende brug

De grijze jager boek 2: de brandende brug

In deel twee van De Grijze Jager bereidt men zich in het koninkrijk van Araluen voor op de oorlog tegen Morgarath. Intussen vergezellen Will en Arnaut de Grijze Jager Gilan op een missie naar Celtica. De dorpen in Celtica blijken uitgestorven te zijn. Alleen het uitgehongerde meisje Evanlyn kan hun vertellen waarom: Morgarath heeft zijn leger van Wargals gestuurd om de Celten te onderwerpen. Gilan keert direct huiswaarts om dit nieuws aan de koning over te brengen. Intussen ontdekken Will, Arnaut en Evanlyn de werkelijke redenen van Morgaraths handelen: alles wijst op een verrassingsaanval op het koninkrijk. Zullen de vrienden dit onheil weten te voorkomen?

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 3: Het ijzige land

De grijze jager boek 3 Het ijzige land

Will en Evanlyn zijn na een hevige strijd met hun vijand Morgarath gevangengenomen door Erak, de aanvoerder van de Skandiërs, die hen ontvoerd heeft naar het ijzige Skandia. Halt gaat hen achterna en zet alles op alles om zijn leerling te redden. Op deze zware en gevaarlijke missie wordt hij vergezeld door Arnaut, Wills beste vriend. Samen slaan ze onderweg tal van aanvallen af. Maar lukt het ze ook om Will en Evanlyn te behoeden voor een leven als slaaf?

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 4: De dragers van het eikenblad

De grijze jager boek 4 De dragers van het eikenblad

Als de lente aanbreekt en Will en Evanlyn eindelijk kunnen ontsnappen uit Skandia, wordt Evanlyn ontvoerd door mysterieuze ruiters. Will schiet haar te hulp, maar verzwakt als hij is kan hij niet op tegen zes woeste Temujai-krijgers. Gelukkig is Halt, de Grijze Jager, in de buurt om te helpen. Samen komen ze erachter dat de ruiters de voorhoede vormen van een grote aanvalsmacht van Temujai, die het op de Skandiërs hebben gemunt. En ook al vertrouwen de Skandiërs Will en de zijnen niet, ze kunnen niet anders dan hulp van onze vrienden uit Araluen accepteren.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 5: De magiër van Macindaw

De grijze jager boek 5 De magiër van Macindaw

De inwoners van Skandia en Araluen leven inmiddels alweer vijf jaar in vrede met elkaar. Will heeft, nu hij zelf tot Grijze Jager is bevorderd, de verantwoordelijkheid over een eigen leen. Al snel blijkt dat hij, ook als Jager van zijn leen, op zijn hoede moet blijven. Niet alleen zijn eigen stukje land kent problemen, ook in het hoge Noorden rommelt het. Daar schijnt een afgelegen leen te worden geteisterd door duistere magische krachten. Samen met zijn vriendin Alyss gaat hij op onderzoek uit, om tot de ontdekking te komen dat er wel heel erg onverklaarbare dingen gebeuren.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 6: Het beleg van Macindaw

De grijze jager boek 6 Het beleg van Macindaw

‘Het beleg van Macindaw’ vormt samen met het vorige deel in de succesvolle serie De Grijze Jager, ‘De Magiër van Macindaw’, een afgerond verhaal. Wills eerste opdracht als volwaardige Grijze Jager vindt plaats in het hoge Noorden, dat geteisterd wordt door duistere magische krachten – althans, dat is de mening van de plaatselijke bevolking. De nuchtere Will, die niet in magie gelooft, gaat samen met zijn vriendin Alyss op onderzoek uit. Zij ontdekken dat de strijdlustige Kelten een invasie voorbereiden. Samen met hun vrienden uit eerdere delen ontmaskeren ze de vijand en verijdelen hun snode plan.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 7: Losgeld voor Erak

De grijze jager boek 7 Losgeld voor Erak

De Grijze Jager deel 7 blikt terug op de tijd dat Will nog een leerling van de Grijze Jagers was. De Skandiërs hebben in Boek 4 een niet-aanvalsverdrag met Araluen gesloten. Daarom zijn Jarl, Erak en zijn mannen gedwongen hun geluk verderop te zoeken. Als zij op zoek naar buit langs de kust van het verre Arrida in een hinderlaag lopen, wordt Erak gevangengenomen. Zijn mannen worden naar Skandia teruggestuurd om losgeld voor hun aanvoerder op te halen. Erak vermoedt echter dat de hinderlaag een valstrik is geweest van een rivaal die uit is op zijn functie. Hij adviseert zijn mannen om het losgeld niet in Skandia te halen, maar hulp te vragen in Araluen. Will en zijn vrienden schieten hun oude vriend te hulp, maar komen er al snel achter dat de hete woestijnen en zandstormen van Arrida een nog geduchtere vijand vormen dan de gevaarlijke krijgers die Erak gevangen houden.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 8: De koning van Clonmel

De grijze jager boek 8 de koning van Clonmel

Als Will op de jaarlijkse bijeenkomst van de Grijze Jagers arriveert, blijkt zijn grote vriend en mentor afwezig te zijn. Halt is op onderzoek in het westen van het rijk en als hij uiteindelijk terugkomt heeft hij slecht nieuws. Er heerst onrust in Hibernia en die onrust dreigt over te slaan op Araluen. Een kwaadwillige religieuze sekte, waarvan de leden zichzelf de Buitenstaanders noemen, probeert er aan de macht te komen. Vijf van de zes koninkrijken van Hibernia zijn al ondermijnd. Het zesde koninkrijk, Clonmel, loopt nu gevaar. Halt, Will en Arnaut gaan op pad om de orde te herstellen. Kunnen de geheimen uit Halts verleden hen helpen bij hun missie?

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 9: Halt in gevaar

De grijze jager boek 9 halt in gevaar

Halt, Arnaut en Will zijn Tennyson, de leider van de Buitenstaanders, en zijn volgelingen op het spoor. Tennyson probeert te ontsnappen aan gerechtelijke vervolging voor zijn misdaden in Clonmel en Halt is vastbesloten hem tegen te houden voordat hij de grens van Araluen oversteekt. Will weet een van de huurmoordenaars die op hen af zijn gestuurd uit te schakelen, maar er zijn er nog twee over en Halt is in levensgevaar. Hoe handig Will en Halt ook zijn met pijl en boog, het lijkt in dit duel met de wrede huurmoordenaars niet voldoende. Heeft voor Wills mentor het laatste uur werkelijk geslagen?

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 10: De keizer van Nihon-Ja

De grijze jager boek 10 de keizer van Nihon-Ja

Arnaut wordt vermist. Enkele maanden geleden is hij vertrokken op een militaire missie naar het hof van de keizer van Nihon-Ja en daarna wordt er al snel niets meer van hem vernomen. Evanlyn maakt zich zorgen en besluit met Will en Alyss op onderzoek uit te gaan. Aangekomen in Nihon-Ja blijkt Arnaut verstrikt te zijn geraakt in een politiek web. Leden van de Senshi, een kaste die gevreesd wordt om zijn vechtkunst, zijn in opstand gekomen tegen de keizer en Arnaut heeft ervoor gekozen om te blijven en de afgezette keizer bij te staan. Met de komst van Will breekt er een nieuw hoofdstuk aan. Samen staan ze voor de moeilijke taak om mannen te vinden die het durven opnemen tegen de behendige Senshi. Ook Alyss en Evanlyn willen hun steentje bijdragen, maar om goed samen te kunnen werken moeten deze eeuwige rivales eerst hun eigen strijdbijl zien te begraven. Zal het de vier vrienden lukken om de keizer van Nihon-Ja weer op de troon te krijgen?

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 11: De verloren verhalen

De grijze jager boek 11 De verloren verhalen

Iedereen kent inmiddels de legenden van de Grijze Jagers van Araluen, maar niemand kende tot nu toe het hele verhaal… Het moment is aangebroken om de laatste vragen te beantwoorden en de losse eindjes aan elkaar te knopen. Heeft Halt de waarheid gesproken toen hij vertelde hoe Will wees is geworden? En heeft Gilan ontdekt waar Morgaraths luitenant zich schuilhield na de strijd op de Driestappas? Komt er een koninklijke bruiloft? Of slaat het noodlot alsnog toe? Geïnspireerd door vragen en brieven van zijn lezers geeft John Flanagan antwoord op al die brandende kwesties in de wereld van de Grijze Jagers. In ‘De verloren verhalen’ valt te lezen wat voorafging aan de gebeurtenissen die zijn beschreven in de voorgaande tien delen van deze serie, en wat er nog gaat komen voor Will, Halt, Arnaut, Alyss, Evanlyn, Gilan en de kleine, eigenwijze pony.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 12: De koninklijke leerling

De grijze jager boek 12 De koninklijke leerling

Een vreselijke tragedie heeft het leven van Will verwoest en hij zweert dan ook wraak op degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Zelfs als dat zou betekenen dat hij het korps van de Grijze Jagers moet verlaten. Wills vrienden maken zich ernstig zorgen over hem. Het is Halt die met de oplossing komt: Will moet een leerling aannemen om zijn gedachten te verzetten. En zoals meestal krijgt Halt gelijk. Meer dan hem lief is zelfs.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 13: De clan van de rode vos

De grijze jager boek 14 de clan van de rode vos

Will en Maddie hebben een pittige missie voor de boeg. De clan van de Rode Vos staat bekend om hun conservatieve opvatting dat vrouwen niet op de troon horen, en vormt een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van het koninkrijk van Araluen…

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 14: Het duel bij Araluen

De grijze jager boek 14 Het duel bij Araluen

In het vervolg op de spannende cliffhanger van deel 13 gaat de strijd tegen De clan van de rode vos verder. Om haar vader en Gilan te helpen ontsnappen uit het oude fort op de heuvel, doet leerling-Jager Maddie er alles aan om de broederband De Reigers te vinden. Alleen met hun hulp maakt zij kans de tegenstander te verslaan. Zullen ze op tijd zijn om koning Duncan en prinses Cassandra uit de toren van kasteel Araluen te kunnen bevrijden?

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 15: De vermiste prins

De Grijze Jager boek 15: De vermiste prins; John Flanagan

De koning van Gallica heeft de hulp nodig van koning Duncan en zijn Grijze Jagers. Zijn zoon, de prins, is vermist. Hij is gegijzeld door een kwaadaardige baron. Will en zijn leerling Maddie moeten proberen hem op te sporen en te bevrijden. Ze doen zich voor als jongleurs. Zo hopen ze de baron ervan te overtuigen hen zijn burcht binnen te laten. Maar al snel komen Will en Maddie erachter dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt… Is de koning van Gallica zelf wel te vertrouwen? En wie is toch die mysterieuze figuur die hen lijkt te volgen?

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 16: De vlucht uit Falaise

De Grijze Jager boek 16: De vlucht uit Falaise; John Flanagan

Will en Maddie zijn gevangenen van de machtsbeluste baron Lassigny, die ook de prins die zij hadden willen bevrijden, heeft ontvoerd. Kunnen ze ontsnappen, en hun missie voltooien door de prins veilig thuis te krijgen? De situatie lijkt almaar slechter te worden. De baron speelt een vuil spelletje en de prins berust in zijn lot. Alle hoop op ontsnapping lijkt verloren, maar dan krijgen ze hulp uit onverwachte hoek. Het blijkt maar weer eens dat Grijze Jagers nog niet zo makkelijk opgeven, hoe onmogelijk de missie ook lijkt.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Grijze Jager boek 17: De wolven van Arazan

De Grijze Jager 17: De wolven van Arazan; John Flanagan

Woeste reuzenwolven en onverklaarbare gebeurtenissen, dat zijn de angstaanjagende berichten uit Celtica, het buurland van Araluen. In De wolven van Arazan gaan de ervaren Grijze Jager Will en zijn leerling Maddie op pad om zelf op onderzoek uit te gaan naar deze reusachtige wolvensoort, die uitgestorven zou moeten zijn. Maar wat de Jagers ontdekken is nog vele malen angstwekkender: een tovenares heeft de reuzenwolven in haar macht en is bezig met het opbouwen van een leger. Een leger van woeste levende wezens en… bovennatuurlijke monsters.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Novelle

De Grijze Jager – De jacht op het schaduwdier

Novelle de grijze jager: de jacht op het schaduwdier

De jacht op het schaduwdier is een verhaal dat John Flanagan speciaal voor zijn fans in de lage landen schreef. Een wereldwijde primeur! In deze novelle is Maddie hard op weg een behendige Grijze Jager te worden. Als Will een paar weken van huis moet, laat hij Maddie achter om een oogje in het zeil te houden. Dan klopt een boerenechtpaar aan voor hulp. Zij klagen over een mysterieus beest dat ’s nachts op hun erf rondzwerft. Maddie is dan misschien nog geen Grijze Jager, ze wil wel graag helpen. Hoewel het stel geen enkel vertrouwen heeft in Maddie, gaat ze op onderzoek uit en bedenkt ze een plan. Dat plan is alleen niet bepaald ongevaarlijk… De jacht op het schaduwdier is een kort verhaal dat zich afspeelt na boek 12, De koninklijke leerling.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Meer van John Flanagan

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding 123RF.com

Reacties zijn gesloten.