De Grote Vriendelijke 100 top 10 2022

De grote vriendelijke 100 2022 top 10 leesboekenenmeer.nl

De Grote Vriendelijke 100 van 2022 is bekend! Deze werd samengesteld door maar liefst 3.000 lezers die hun 5 favorieten instuurden. In dit blog deel ik de top 10 met je!

Lampje – Annet Schaap

Lampje - Annet Schaap; De Grote Vriendelijke 100: favoriete kinderboeken

Lampje is de elfjarige dochter van de vuurtorenwachter. Iedere avond beklimt ze de eenenzestig treden om het licht aan te steken omdat haar vader dat niet meer kan. Op een stormachtige avond zijn de lucifers op en gaat er van alles mis… Vanaf dat moment moet ze in het Zwarte Huis huis van de Admiraal wonen. Men zegt dat er in dit huis een monster woont… maar die bestaan natuurlijk niet. Toch? Uitgeverij: Querido.

Hoewel Lampje als kinderboek geschikt wordt geacht voor kinderen van 10+ vind ik het persoonlijk meer behoren tot het genre Young Adult. Desondanks kreeg Lampje van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk

Films die nergens draaien, Yorick Goldewijk; De Grote Vriendelijke 100 en Gouden Griffel 2022

Op de tweede plek in De Grote Vriendelijke 100 vinden we winnaar Gouden Griffel 2022 Films die nergens draaien. Films die nergens draaien is mijn persoonlijke favoriet van 2022, wat mij betreft had het boek dan ook op de eerste plaats mogen staan.

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.

Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen. Uitgeverij: Ploegsma.

Films die nergens draaien kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Gozert – Pieter Koolwijk

Gozert - Pieter Koolwijk; De grote vriendelijke 100

Ties heeft een probleem. Tenminste… dat vinden de meeste mensen. Ties vindt dat niet: hij heeft een vriend. Gozert. De tofste, leukste, stoerste, coolste vriend die je je kunt voorstellen. Alleen is Ties de enige die Gozert ziet en hoort. En de plannen van Gozert zijn zo fantastisch dat Ties erdoor in moeilijkheden komt… Ties’ ouders willen dat Gozert verdwijnt en nemen een ingrijpende beslissing. Maar Ties wil helemaal niet van Gozert af. Wat moet hij doen? Uitgeverij: Lemniscaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De brief voor de koning – Tonke Dragt

De brief voor de koning - Tonke Dragt; De grote vriendelijke 100 2022

De brief voor de koning is een klassieken en verscheen in 30 talen. Daarnaast is het het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix.

Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten. Uitgeverij: Leopold.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling

Harry Potter en de steen der wijzen - J.K. Rowling; De grote vriendelijke 100 top 10; Leesboekenenmeer.nl

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar. Uitgeverij: De Harmonie.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman

Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman; De grote vriendelijke 100 top 10 leesboekenenmeer.nl

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw – tenminste, als er niets fout gaat… Uitgeverij: Lemniscaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Matilda – Roald Dahl

Matilda - Roald Dahl; De grote vriendelijke 100 top 10 leesboekenenmeer.nl

Matilda is briljant. Ze kan geweldig goed leren. Toen ze anderhalf was kon Matilda al praten als een volwassene, met 3 jaar kon ze lezen, en al vóór ze 5 was, las ze boeken van wereldberoemde schrijvers als Dickens, Hemingway, Kipling en Steinbeck.

Maar haar ouders vinden haar maar lastig en behandelen haar als een onderkruipsel. Matilda besluit zich eens goed kwaad te maken. Ze bedenkt heel slimme straffen voor haar ouders. En als het hoofd van de school, juffrouw Bulstronk, haar ook wil aanpakken, ontdekt Matilda dat ze iets heel bijzonders kan. Uitgeverij: De Fontein.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt

Pluk van de Petteflet - Annie M.G. Schmidt; De Grote vriendelijke 100 top 10 leesboekenenmeer.nl

In de Petteflet is een kamer vrij. Als Pluk dat hoort rijdt hij er in zijn rode kraanwagen snel naartoe en gaat in de torenkamer wonen, helemaal bovenin. Eindelijk heeft hij een huis. En hij krijgt er meteen heel veel vrienden bij: Zaza de kakkerlak bijvoorbeeld, en Dollie de duif, meneer Pen, de Stampertjes en Aagje. Samen met hen beleeft hij steeds weer nieuwe avonturen. Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Mot en de metaalvissers – Sanne Rooseboom

Mot en de metaalvissers - Sanne Rooseboom; De grote vriendelijke 100 top 10 leesboekenenmeer.nl

De week waarin Mot een duikboot vond, begon redelijk normaal. Saai zelfs. Dat was niet zo gek. Er moest heel wat gebeuren voordat ze haar grote vondst zou doen. Ze had nog niet eens een magneet.

Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljardair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen. Uitgeverij: Van Goor.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Koning van Katoren – Jan Terlouw

Koning van Katoren - Jan Terlouw; De grote vriendelijke 100 top 10 leesboekenenmeer.nl

De 17-jarige Stach droomt er van koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land – tijdelijk – besturen geven Stach zeven opdrachten, als Stach er in slaagt deze te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning? Uitgeverij: Lemniscaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay