De Hollander, recensie

De Hollander, recensie; Mathijs Deen; Longlist Hebban Thrillerprijs 2023

De Hollander van Mathijs Deen was één van de titels op de longlist Hebban Thrillerprijs 2023, voor mij een goede reden om het boek te lezen. Het verhaal speelt zich af op betwist gebied op het Wad.

De Hollander – Mathijs Deen

De Hollander was één van de titels op de Longlist Hebban Thrillerprijs 2023 en aangezien ik wel van een goede thriller houd was dat voor mij reden genoeg om het boek te lezen.

Wanneer een Nederlands patrouilleschip het lichaam van een verdronken wadloper op de drooggevallen zandplaat De Hond vindt besluit de bemanning het opkomende water geen kans te geven en het lichaam te bergen. In Delfzijl ontdekken ze dat het slachtoffer de Duitse nationaliteit heeft. Een belangrijk detail, aangezien zandplaat De Hond zich in betwist grensgebied bevindt. De Duitse justitie eist dan ook dat het slachtoffer onmiddellijk wordt uitgeleverd, maar de Nederlandse brigadecommandant weigert. Een internationaal conflict is geboren.

Terwijl de leidinggevenden ruzie maken, stuurt de tweede man van de Bundespolizei See in Cuxhaven heimelijk een rechercheur naar Delfzijl om op informele wijze een onderzoek te starten. Zijn naam is Liewe Cupido, Duitser van geboorte, opgegroeid op Texel. Zijn Duitse collega’s noemen deze eigenzinnige, zwijgzame collega ‘de Hollander’. Het slachtoffer blijkt een ervaren wadloper te zijn en hoe meer Cupido te weten komt, hoe raadselachtiger de omstandigheden omtrent diens dood lijken te worden.

Conclusie

Op dit moment zijn we de voorbereidingen aan het treffen om te verhuizen naar Groningen, nabij de Duitse grens. Bovendien houd ik enorm van het waddengebied. Dat maakte het voor mij dan ook extra leuk om het boek De Hollander te lezen.

Het enige waar ik tegenaan liep was dat De Hollander voor mij zo’n boek is waar je al meteen in het begin heel erg goed op moet letten. In het begin leer je namelijk zoveel personages kennen dat het mij begon te duizelen. Hoewel ik mezelf af en toe vertwijfeld af begon te vragen of dit mijn eerste DNF (did not finish, red.) boek zou worden, besloot ik toch dapper door te zetten. De Hollander stond toch niet voor niks op de longlist?

Hoewel het verhaal zich afspeelt in een prachtig gebied, waar overduidelijk met liefde over wordt verteld, vond ik het plot van De Hollander jammer genoeg minder spannend dan ik had verwacht. Het is me dan ook niet helemaal duidelijk waarom er zoveel verschillende personages zó uitgebreid beschreven werden, die op een later moment nauwelijks nog in het verhaal voorkwamen. Dat heeft in mijn ogen echt afbreuk gedaan.

Mijn beoordeling De Hollander:

Specificaties:

Auteur: Mathijs Deen | Uitgeverij: Alfabet Uitgevers | 9789021340142 | 256 blz. | April 2022

De Hollander is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.