De Hollander – Thrillerserie door Mathijs Deen

De Hollander - Thrillerserie door Mathijs Deen

De Hollander van Mathijs Deen was één van de titels op de longlist Hebban Thrillerprijs 2023, voor mij een goede reden om het boek te lezen. Omdat De Hollander 3 – De duiker eind april verschijnt leek het me leuk om de hele serie even in het zonnetje te zetten.

Hebban Thrillerprijs

Houd je van thrillers? Dan is het een goed idee om de genomineerden voor de jaarlijkse Hebban Thrillerprijs in de gaten te houden, zodat je altijd op de hoogte bent. Eén van de genomineerde boeken die vorig jaar kans maakten op de Hebban Thrillerprijs was De Hollander. Ben je benieuwd naar de genomineerde thrillers van dit jaar? Lees dan even het blog Shortlist Hebban Thrillerprijs 2024.

De Hollander

Wanneer een Nederlands patrouilleschip het lichaam van een verdronken wadloper op de drooggevallen zandplaat De Hond vindt besluit de bemanning het opkomende water geen kans te geven en het lichaam meteen te bergen.

Eenmaal terug in de haven van Delfzijl ontdekken ze dat het slachtoffer de Duitse nationaliteit heeft. Een belangrijk detail, aangezien zandplaat De Hond zich in betwist grensgebied bevindt. De Duitse justitie eist dan ook dat het slachtoffer onmiddellijk wordt uitgeleverd, maar de Nederlandse brigadecommandant weigert pertinent. Een internationaal conflict is geboren.

Terwijl de leidinggevenden ruzie maken, stuurt de tweede man van de Bundespolizei See in Cuxhaven heimelijk een rechercheur naar Delfzijl om op informele wijze een onderzoek te starten. Zijn naam is Liewe Cupido, Duitser van geboorte, opgegroeid op Texel. Zijn Duitse collega’s noemen deze eigenzinnige, zwijgzame collega ‘de Hollander’. Het slachtoffer blijkt een ervaren wadloper te zijn en hoe meer Cupido te weten komt, hoe raadselachtiger de omstandigheden omtrent diens dood lijken te worden.

De Hollander kreeg van mij 3,5 sterren.

Naar de recensie.

De Hollander 2 – De Duiker

Als een Nederlandse berger op zoek naar een container in de Duitse Bocht tot zijn verrassing het wrak ontdekt van de Hanne, een kleine vrachtvaarder die in 1950 in een zuidwesterstorm verging, slaat zijn enthousiasme algauw om in sombere gelatenheid. Want de Hanne blijkt niet alleen voor een miljoen euro aan koper te herbergen, maar ook het stoffelijk overschot van een duiker: zijn handen gevouwen en de polsen met handboeien vastgemaakt.

Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Hoe dichter Cupido de dader op het spoor komt, hoe meer hij verstrikt raakt in een confronterende zaak waarin vaders en zonen elkaar tot het uiterste proberen te beschermen.

De Hollander 3 – De redder

En eind april verschijnt dan de derde Waddenthriller van deze boekenserie. In De Hollander 3 – De redder vinden Nederlandse vakantiegangers aan de kust van Northumberland de skeletresten en een reddingsvest van een drenkeling. Het reddingsvest blijkt afkomstig te zijn van de sleepboot Pollux, die eenentwintig jaar eerder ten noorden van Rottumerplaat is gezonken. Reddingsbrigades van Ameland en het Duitse eiland Norderney konden destijds alle bemanningsleden redden, behalve de kapitein.

De recherche onderzoekt de zaak. Is de gevonden man de vermiste kapitein? Waarom willen de vrouw en dochter van de kapitein niet meewerken aan het onderzoek? De herinneringen van de redders spreken elkaar tegen. Is het te lang geleden om de precieze omstandigheden te achterhalen? Of hebben de redders andere motieven en verbergen ze iets?

Liewe Cupido laat de zaak over aan een jonge collega en vertrekt naar Texel. Hij is bezig met de dood van zijn eigen vader, die verdronk toen hij zestien was, en wil daar een oud-visser over spreken. Maar als zijn collega Xander Rimbach op Norderney wordt vergiftigd, raakt hij alsnog bij de zaak betrokken.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.