De kleine kapitein, recensie

De kleine kapitein, recensie; Geliefd kinderboek uit de Nederlandse literatuur geschreven door Paul Biegel, illustraties door Carl Hollander

De kleine kapitein, recensie. De kleine kapitein is één van de meest geliefde kinderboeken uit de Nederlandse literatuur. Het werd geschreven door meesterverteller Paul Biegel. Het boek werd voorzien van illustraties door Carl Hollander.

De kleine kapitein

De kleine kapitein, recensie - geschreven door Paul Biegel, illustraties door Carl Holland

De kleine kapitein is een omnibus met drie boeken over De kleine kapitein. Hij heeft zelf een boot gemaakt van wat voor handen was: een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting. Eenmaal klaar doopt hij hem de Nooitlek.

Als op een nacht door een omgekeerde golf zijn boot van het duin wordt getild, zet de kleine kapitein samen met de verstekelingen Marinka, dikke Druif en bange Toontje koers naar het eiland van Groot en Groei. Want daar kun je in één nacht groot worden, en wie wil dat nou niet?

Op het eiland van Groot en Groei doen de vier een ontdekking die leidt tot een nóg groter avontuur. Samen met zijn trouwe bemanning bevaart de kleine kapitein de wereldzeeën, belandt op de vreemdste plekken en trotseert de grootste gevaren…

Conclusie

Paul Biegel staat bekend als meesterverteller, en wat mij betreft is deze titel meer dan terecht. Ik ken geen andere schrijver die zo beeldend schrijft als hij. Daarnaast is zijn fantasie onuitputtelijk en meeslepend. Zo las ik eerder al eens de boeken Groot Biegel sprookjesboek en De rover Hoepsika, beide beloond met de maximale score van vijf sterren.

Elk kind droomt er wel eens van: niet meer naar school gaan, maar het avontuur opzoeken en de wereld rondreizen. Varen over de zee… maakt niet uit waarheen. Paul Biegel maakt in zijn verhalen kleine kinderen groots, en niet alleen omdat ze naar het eiland van Groot en Groei zijn geweest. De kleine kapitein redt samen met zijn dappere, trouwe bemanning zelfs volwassen schipbreukelingen door de zeeën over te varen en hij zal niet eerder rusten voor dat gelukt is. Gelukkig mag hij dat doen in zijn fantastische bootje de Nooitlek.

Wil je De kleine kapitein graag lezen en twijfel je tussen het e-book of de hardcover, dan wil ik je aanraden om er toch iets meer geld voor uit te trekken en voor de hardcover te gaan. Zelf heb ik het e-book gelezen, maar dan mis je de prachtige illustraties van Carl Hollander die een waardevolle toevoeging zijn, wat voor mij reden is om een ster minder te geven.

Mijn beoordeling De kleine kapitein:

Specificaties:

Auteur: Paul Biegel | Illustraties: Carl Hollander | Uitgeverij: Gottmer | 9789025773731 | 384 blz. | September 2020

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.