De meisjes, recensie

De meisjes, recensie

In het boek De meisjes bewerkte Annet Schaap zeven bekende sprookjes: vijf van de gebroeders Grimm en twee Charles Perrault. In de hoofdrol zeven meisjes die niet langer sprookjesfiguren, maar mensen van vlees en bloed.

Annet Schaap

Annet Schaap debuteerde met Lampje, dat meerdere prijzen ontving. Daarnaast staat hij ook op #1 in De Grote Vriendelijke 100 top 10 2022.

De boom met het oor was voor mij het eerste door Annet Schaap geschreven boek. Ik las het omdat het één van de thematitels groep 3 & 4 was tijdens de Kinderboekenweek 2022. Ik moet zeggen dat ik er door gecharmeerd was, en gaf het vijf sterren.

Het boek De meisjes ontving een Bronzen Griffel 2022 in de categorie twaalf tot vijftien jaar. Zoveel goede waarderingen, dat was voor mij reden genoeg om het boek zelf ook te gaan lezen. Bovendien ben ik ook gek op sprookjes, ik was benieuwd naar de vertellingen van Annet Schaap. Zouden de sprookjes in het nieuwe jasje echt beter zijn dan de originele versie?

De meisjes

De meisjes, recensie; Annet Schaap bewerkte zeven sprookjes tot verrassende vertellingen; Uitgeverij Querido.

Zoals gezegd bewerkte Annet Schaap zeven bekende sprookjes waarin meisjes de hoofdrol spelen. De nieuwe vertellingen zijn eenvoudig terug te leiden naar de originele sprookjes. Waar veel mensen hier duidelijk door gecharmeerd zijn, ben ik dat minder. Volgens de achterflap zijn de meisjes niet langer sprookjesfiguren, maar mensen van vlees en bloed. De verhalen gaan over zusjes, liefde, hoe alles in het leven zomaar om kan vallen, en over opstaan en toch weer doorgaan. En daar zit mijn inziens het probleem. Sprookjes zijn juist zo fijn omdat het sprookjes zijn, magisch en niet echt.

Conclusie

Als ik mag kiezen tussen de originele sprookjes of de nieuwe vertellingen in De meisjes, dan kies ik zonder enige twijfel voor de originele. Hoewel de originele sprookjes soms ook wel weer hopeloos ouderwets zijn, blijft de strekking van de boodschap vaak van alle tijden.

Ondanks dat ik me niet kan vinden in de manier waarop de sprookjes in De meisjes verteld worden, waardeer ik de manier waarop Annet Schaap schrijft dan weer wel.

Ben je op zoek naar een mooi sprookjesboek dan zou ik je het Groot Biegel sprookjesboek aan willen raden.

Mijn beoordeling De meisjes:

Specificaties:

Auteur: Annet Schaap | Uitgeverij: Querido | 9789045126692 | 248 blz. | September 2021

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.