De reünie, recensie

De reünie, recensie; Simone van der Vlugt; Psychologische thriller

De reünie is een psychologische thriller geschreven door Simone van der Vlugt over een jonge vrouw op zoek naar haar verleden en identiteit. Een intrigerend verhaal over het verdringen van gebeurtenissen, de eeuwigdurende concurrentiestrijd, maar ook liefde en vriendschap.

De reünie

Het verhaal van De reünie wordt langzaam opgebouwd en begint bij het voorstellen van het hoofdpersonage Sabine. Nadat ze een jaar uit de running geweest is door een burn-out, pakt ze haar werk als secretaresse bij De Bank weer op. Er is echter het een en ander veranderd op de werkvloer, waar ze enorm aan moet wennen. Dan ontmoet ze een kennis van vroeger, Olaf, die ook werkzaam is bij De Bank. De twee spreken een aantal keren met elkaar af, maar Olaf lijkt niet te zijn zoals hij zich doet voorkomen.

Als Sabine de uitnodiging ontvangt voor de reünie van haar vroegere middelbare school komen er plotseling flarden terug van de periode rondom de dag dat haar vriendin Isabel verdween. Het trekt Sabine terug naar haar geboorteplaats Den Helder, waar ze op onderzoek uitgaat om te ontdekken wat er precies van die mistflarden klopt.

Hoewel ze eigenlijk niet van plan is om naar de reünie te gaan, verandert ze van mening als ze haar vroegere jeugdliefde Bart weer tegenkomt. De twee pakken, tot grote woede van Olaf, de draad weer op. Hij wordt zo agressief dat Sabine denkt dat hij wel eens iets te maken kan hebben met de verdwijning van Isabel.  

Conclusie

In 2004 werd De reünie, wat dus de eerste literaire thriller van Simone van der Vlugt was, uitgegeven door uitgeverij Ambo|Anthos. In 2015 werd het boek verfilmd met hoofdrollen voor Thekla Reuten en Daan Schuurmans.

Dat het boek verfilmd werd snap ik wel. De reünie is een intrigerend verhaal wat me vanaf de eerste pagina weet te grijpen. Het heden wisselt met het verleden en langzaam maar zeker wordt er meer duidelijk over het verleden van Sabine. Het verleden dat Simone had weggedrukt.

En dat is gelijk ook het fascinerende. Medisch gezien kunnen artsen soms wonderen verrichten, maar het menselijk brein is iets waar men nog maar weinig van weet. Wat we wel weten, is dat het soms werkt op een bijzondere manier. Zo kunnen trauma’s jarenlang weggestopt worden, zelfs zonder dat je er erg in hebt. Om de psychische pijn draaglijk te maken helpt het brein je jezelf enorm voor de gek te houden…

In De reünie weet Simone van der Vlugt al deze aspecten en meer prachtig samen te brengen. Knap gedaan!

Mijn beoordeling De reünie:

Specificaties:

Auteur: Simone van der Vlugt | Uitgeverij: Ambo|Anthos | 9789026330759 | 352 blz. | Juli 2015

De reünie is ook verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.