De tunnel, recensie

De tunnel, recensie; Young Adult geschreven door Anna Woltz; Zilveren Griffel 2022 in de categorie twaalf tot vijftien jaar

De tunnel is een Young Adult geschreven door Anna Woltz en ontving een Zilveren Griffel 2022 in de categorie twaalf tot vijftien jaar. Het verhaal speelt zich af in het Londen van 1940, ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Terwijl de bommen vallen schuilen zoveel mogelijk mensen in de ondergrondse…

De tunnel

Londen, september 1940. Dit is ons verhaal. We leren elkaar kennen diep onder de grond, in de tunnels van de Ondergrondse. Elke nacht schuilen we daar voor de bommen die Londen verwoesten. Quinn is vijftien. Ze is van huis weggelopen met een tas vol juwelen en ze wil de wereld veranderen. Jay is alles kwijt, dus regels kunnen hem gestolen worden. Sebastian is Quinns grote broer, maar ze noemt zijn naam niet. Voor zijn familie bestaat hij niet meer.

In het blog Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022 las je al dat De tunnel van Anna Woltz bekroond was met een Zilveren Griffel in de categorie twaalf tot vijftien jaar. Ella van veertien vertelt het verhaal. Ze is door polio net een jaar ziek geweest, voelt zich onzichtbaar en moet weer leren leven. Maar dan komt de tunnel… Want als Ella haar moeder op een dag af moet lossen ontmoet ze Quinn. Op slag wordt alles anders. Quinn spreekt als de mensen op de radio en heeft een ongekende levenslust. Quinn kijkt wél verder dan het been van Ella. Ziet wie ze echt is. Moedigt haar aan om haar dromen na te jagen. Ze worden zelfs vriendinnen.  

Conclusie

De tunnel heeft indruk op mij gemaakt. Ik vind dat het prachtig omschreven wordt hoe Ella haar ziek zijn heeft ervaren. Haar angst voor de ijzeren long, die haar dat jaar in leven moest houden, wordt goed weergegeven. Eenmaal genezen voelt Ella dat niet zo. Nog altijd heeft ze het gevoel dat anderen haar mijden. Waar de pubertijd al lastig is voor veel kinderen, maakt haar zichtbare handicap haar onzekerheid alleen maar groter. En dan wordt het ook nog oorlog… volgens Ella is alle hoop op een normaal leven vervlogen. Zal er bovendien ooit iemand zijn die verder kan kijken dan haar slepende been? En ja, tot haar eigen verbazing blijkt dat dat kan! Het verhaal van De tunnel is mooi, meeslepend en fascinerend en is wat mij betreft dan ook zeer terecht bekroond met een Zilveren Griffel.

Mijn beoordeling De tunnel:

Specificaties:

Auteur: Anna Woltz | Uitgeverij: Querido | 9789045125084 | 232 blz. | Mei 2021

De tunnel is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.