De wonderbare reis van Nils Holgersson, recensie

De wonderbare reis van Nils Holgersson, recensie. Hoewel dit boek absoluut tot de kinderklassiekers hoort, had ik het nog nooit gelezen. Sterker nog, ik kende Nils Holgersson eigenlijk alleen maar van die televisieserie waar ik ook nog eens niks aan vond… Het was dus hoog tijd om daar verandering in te brengen!

De wonderbare reis van Nils Holgersson

De wonderbare reis van Nils Holgersson, recensie; Selma Lagerlöf, opnieuw verteld door Bette Westera

Nils Holgersson is een jongen die op een boerderij in Zweden woont. Dat klinkt allemaal heel normaal, maar er is één probleem: Nils is niet zo aardig voor de mensen en dieren om hem heen. Maar op een dag pest hij een kabouter en dat had Nils beter niet kunnen doen… Voor straf tovert de kabouter hem namelijk klein! Wanneer er een groep wilde ganzen overvliegt en met hun lokroep andere dieren uitnodigen om met hun mee te gaan op reis naar Lapland, probeert Nils hun tamme gans Marten tegen te houden zich ben hen aan te sluiten. De poging mislukt en Nils en Marten vliegen met de groep mee. Het leidt tot een wonderbare reis waarin Nils ontzettend veel avonturen beleeft. Gaandeweg verandert Nils steeds meer van de onaardige jongen die hij ooit was in een aardige en zorgzame jongen.

Toch vraagt Nils zich op een gegeven moment af zijn ouders hem wel missen? En zal hij nu de rest van zijn leven slijten als kabouter? Wat moet hij doen om weer een mensenjongen te worden? Op een gegeven moment krijgt hij te horen dat de kabouter die hem betoverd heeft de betovering verbreekt als hij Marten weer veilig thuis weet te brengen. Maar dat brengt Nils in een lastig parket, want als hij Marten thuisbrengt wordt hij geslacht en dat wil hij helemaal niet… Kan Nils dit probleem ook oplossen?

 

Conclusie

Klassiekers, ook kinderklassiekers, moet je gelezen hebben. Althans, dat is mijn bescheiden mening. Wat dat betreft ben ik zeker blij dat ik De wonderbare reis van Nils Holgersson gelezen heb. Ik heb Zweden nog nooit bezocht, het staat zeker op mijn verlanglijst, en het is leuk om te horen over het diverse landschap van dit prachtige land. Oorspronkelijk zou de schrijfster een aardrijkskundeboek schrijven, maar het werd gegoten in het jasje van De wonderbare avonturen van Nils Holgersson. Die wonderbare avonturen die Nils met de ganzen beleeft maken het dan ook echt een verhaal. Een aantal keren was het boek ook echt wel grappig en ontroerend, maar ondanks dat vond ik het vooral langdradig aandoen. Daarom krijgt het boek van mij een ster minder.

Mijn beoordeling De wonderbare reis van Nils Holgersson:

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.