Een nacht in een kooi, recensie

Een nacht in een kooi, recensie. Waargebeurd verhaal van Jasmine Raeymaekers over het wonen en werken in Egypte, en de gevolgen van het veroorzaken van een ongeval.

Een nacht in een kooi, recensie. Een tijdje geleden kreeg ik van Jasmine Raeymaekers de vraag of ik haar boek Een nacht in een kooi wilde lezen. In dit waargebeurde boek vertelt ze over het wonen en werken in Egypte, en de duistere gevolgen van het veroorzaken van een ongeval.

Waargebeurde verhalen

Lees ik graag waargebeurde verhalen? Ja hoor, ik denk namelijk dat je van ieder mens wel iets kunt leren. En hoe vaak gebeurt het niet dat je denkt het goed voor elkaar te hebben, waarna vervolgens het noodlot toeslaat?

Dat is eigenlijk precies dat de Belgische Jasmine dus ook overkwam. Ze dacht het eindelijk goed voor elkaar te hebben: wonen en werken in Egypte, en plots staat haar hele leven door een noodlottig ongeval op zijn kop. Door het ongeluk belandt ze ook nog eens in de gevangenis… Ik hoop het in ieder geval zelf nooit mee te maken!

Een nacht in een kooi

Een nacht in een kooi, recensie; Waargebeurde verhaal van Jasmine Raeymaekers

Het begint allemaal in 2019. Jasmine volgt een opleiding bij Belgium Airlines, maar nadat ze een paar keer te laat komt wordt ze weggestuurd. Niet voor één gat te vangen besluit ze naar Egypte te gaan en animator te worden!

Eenmaal aangekomen verloopt het niet van een leien dakje. Al snel wordt Jasmine ontslagen, maar gelukkig vindt ze weer iets anders. Er blijkt een klik te zijn met haar manager, die veel ouder is dan zij, en er ontwikkelt zich een liefdesrelatie. Na een gezellig samenzijn slaat het noodlot toe: ze veroorzaakt een ongeluk… ze beleeft het in een waas en stapt in bij twee behulpzame mannen.

Helaas voor Jasmine blijken de behulpzame mannen agenten te zijn die haar naar de gevangenis begeleiden. Ze wordt opgesloten in een cel en ze heeft geen idee hoe lang ze daar moet blijven. Zal ze de hulp krijgen die ze nodig heeft? Is haar geliefde wel te vertrouwen? Zal hij haar uit haar benarde positie kunnen bevrijden?

Het moge duidelijk zijn dat iedereen anders omgaat met, op zijn zachtst gezegd, stressvolle gebeurtenissen. Jasmine besluit in elk geval haar verhaal op te schrijven in het boek Een nacht in een kooi. In vier talen, zoals dat in de werkelijkheid ook het geval was. Met, indien nodig, ook de vertaling erbij natuurlijk.

Conclusie

Een nacht in een kooi is het debuut van Jasmine Raeymaekers. En wat voor één. Ik denk dat een verhaal niet snel persoonlijker en rauwer wordt dan dit. Bij een aantal scènes, zoals de scène waarin ze openlijk vertelt dat ze net op het toilet gemasturbeerd heeft waarbij ze bovendien ook nog eens naar porno keek, moest ik echt even stoppen met lezen. Ik bemerkte een soort weerstand die ik niet van mezelf ken, en bedacht mezelf dat wanneer een man dit stukje geschreven zou hebben, ik er niet eens van opgekeken zou had.

Wat ik tegelijkertijd enorm fascinerend vind is het feit dat zo’n jonge, vrijgevochten Europese meid, die duidelijk haar mening klaar heeft en voor zichzelf opkomt, naar Egypte gaat. Het land, ik ben er overigens nog nooit geweest en heb dit van horen zeggen, toch niet echt bekend staat als vrouwvriendelijk. En dat dit gerucht niet uit de lucht is gegrepen blijkt wel uit meerdere alinea’s uit Een nacht in een kooi. Als ik er lucht van zou krijgen dat mijn kind zich zo zou laten behandelen dan had ik daar als moeder toch geprobeerd een stokje voor te steken.

Eerlijk is eerlijk, in Een nacht in een kooi gebeurde zoveel waar mijn mond van openviel. De ziekelijke dominantie van de Egyptische mannen, na een ongeval zomaar opgesloten worden in de gevangenis, het machtsmisbruik, vrijgesproken worden, maar ondanks dat toch weer achter de tralies belanden… Om eenmaal vrijgekomen niet met piepende bandjes naar het veilige België te scheuren, maar in Egypte te willen blijven… Fascinerend.

Dit keer wil ik graag even toelichten waarom ik ervoor gekozen heb om Een nacht in een kooi vijf sterren te geven, want een literair hoogstandje is het niet. Wat mij betreft verdienen de rauw-, puur- en eerlijkheid van Jasmine bonuspunten. En ik vind het eerlijk gezegd ook behoorlijk verfrissend dat ze hierbij geen blad voor de mond neemt of zelfcensuur toepast.

Mijn beoordeling Een nacht in een kooi:

Specificaties:

Auteur: Jasmine Raeymaekers | Uitgeverij: Willems Uitgevers | 9789493242609 | 188 blz. | April 2022

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.