Films die nergens draaien, recensie: Winnaar Gouden Griffel 2022

Films die nergens draaien, recensie; Winnaar Gouden Griffel 2022; Yorick Goldewijk

Films die nergens draaien is de winnaar van de Gouden Griffel 2022! Het boek werd geschreven door Yorick Goldewijk. En laat ik het gelijk maar zeggen: het is het mooiste, beste, leukste en ontroerendste boek dat ik in 2022 gelezen heb. In dit blog vertel ik je er heel graag wat meer over en ik hoop oprecht dat jij het ook gaat lezen.

Films die nergens draaien

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Buurvrouw Cornelia regelt het huishouden en verzorgt de maaltijden. Cato heeft zich inmiddels bij de situatie neergelegd. Denkt ze.

Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.

Conclusie

Laat ik eens eerlijk bekennen dat ik zo’n lezer ben die alle leuke stukjes heel graag ook nog eens hardop voorleest aan wie er dan ook maar toevallig in de huiskamer aanwezig is. Mijn man heeft dan ook een groot gedeelte van het boek Films die nergens draaien meegekregen. Een beetje uitleg en context is toch ook wel op zijn plaats als je opeens in een deuk ligt?

Films die nergens draaien is voor mij dan ook meer dan een terechte winnaar van de Gouden Griffel 2022. Ben je trouwens ook benieuwd naar de overige genomineerden? Ga dan even naar het blog Zilveren en Bronzen Griffels en Penselen 2022.

De schrijfstijl van Yorick Goldewijk is kort en bondig, en ontzettend grappig. Maar tegelijkertijd is het ook een vreselijk ontroerend verhaal. Want tja, alleen wonen met je vader die onbereikbaar lijkt te zijn, met elke dag die vreselijke buurvrouw Cornelia over de vloer, dat is best heel erg eenzaam.

Afgezien van de schrijfstijl vind ik ook het verhaal ontzettend goed bedacht. Want het begrip tijd zoals wij dat kennen, klopt dat eigenlijk wel? Ik heb zo’n gevoel dat Yorick en ik hetzelfde televisieprogramma hebben gezien, over aliens die eigenlijk tijdreizigers uit de toekomst zouden zijn. Zo bekeken is er ineens heel veel mogelijk. Verleden, heden en toekomst raken op een heel bijzondere manier met elkaar verweven, iets wat Yorick Goldewijk naar mijn mening heel mooi heeft opgeschreven in Films die nergens draaien.

Wauw, Films die nergens draaien is zonder twijfel mijn favoriete boek van 2022. Helaas heb ik niet meer dan vijf sterren, want meer was absoluut op zijn plaats geweest!

Mijn beoordeling Films die nergens draaien:

Specificaties:

Auteur: Yorick Goldewijk | Uitgeverij: Ploegsma | 9789021681825 | 256 blz. | September 2021

Films die nergens draaien is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *