Genomineerden Beste Boek voor Jongeren – Boekenweek van Jongeren 2024

Genomineerden Beste Boek voor Jongeren - Boekenweek van Jongeren 2024

In september slepen twee boeken de titel Beste Boek voor Jongeren binnen. Eén in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en één in de categorie Vertaald. De vakjury maakte vandaag de tien nominaties bekend. De jongerenjury van lezers tussen de 15 en 18 jaar beslist welke titels winnen. Deze worden tijdens de start van de Boekenweek van Jongeren op 13 september bekendgemaakt.

Vakjury Beste Boek voor Jongeren

De vakjury, die onder andere bestaat uit docenten Nederlands, boekverkopers, journalisten en programmamakers, is enthousiast over de inzendingen. Niet alleen waren het er dit jaar meer dan ooit (150!), ook bespeurden de juryleden een ontwikkeling in thema’s: ‘Wat ons bij de ingezonden titels opviel, is dat er dit jaar verrassend veel hervertellingen tussen zaten. We mochten veel nieuwe variaties op sprookjes, mythen, klassiekers en historische gebeurtenissen lezen.’ Andere terugkerende thema’s in de nominaties zijn mentale gezondheid, vriendschap, familie, sociale media, identiteit en representatie.

Beste Boek voor Jongeren 2024 – Oorspronkelijk Nederlandstalig

Beste Boek voor Jongeren 2024 – Vertaald

Lees hier het hele juryrapport.

Beste Boek voor Jongeren

Het Beste Boek voor Jongeren is een literaire prijs voor jongeren in Nederland en Vlaanderen. De prijs bekroont boeken van hoge kwaliteit die goed aansluiten bij de belevingswereld van jongeren. Vorig jaar won In het vervloekte hart van Rima Orie (Moon) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene (Blossom Books), in de categorie Vertaald. 

De jury van volwassenen, die de shortlist samenstelde, bestaat uit: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Janny Beima, Robin Goudsmit, Andrea Koolen de Brock, Kasper Soeters en Destiny Stapper. De jury van zes jongeren, die de twee winnende boeken bepaalt, bestaat uit: Thomas Leeuw (voorzitter, 16 jaar), Jouhaina Chaalan (16 jaar), Fleur Siersma (16 jaar), Ismay Offringa (16 jaar) en Lotte Witteveen (15 jaar).  

Boekenweek van Jongeren 2024

Het Beste Boek voor Jongeren is onderdeel van de Boekenweek van Jongeren 2024, die plaatsvindt van 13 t/m 22 september. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour, een online campagne en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren worden jongeren van 15 t/m 18 geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden. 3PAK bevat dit jaar verhalen van Astrid Boonstoppel, Sholeh Rezazadeh en Michel van Egmond.  

Partners Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent en Taalblokken van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB nationale bibliotheek, Stichting De Versterking en Fonds 21. 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Uitgelichte afbeelding: persbericht CPNB.nl

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.