Genomineerden NS Publieksprijs 2022

Genomineerden NS Publieksprijs 2022

In dit blog lees je alles over de genomineerden NS Publieksprijs 2022. Helaas werd na publicatie van dit artikel door het CPNB besloten om de NS Publieksprijs 2022 wegens het manipuleren van stemmen stop te zetten. 

Stopzetten NS Publieksprijs 2022

Na publicatie van dit artikel werd bekend dat de NS Publieksprijs 2022 wegens het manipuleren van stemmen is stopgezet. Hoewel iedereen die zijn stem al had uitgebracht later nog een extra email ontving om de stem te bevestigen kon het CPNB toch geen eerlijke uitkomst meer garanderen.

Het CPNB spreekt haar dank uit naar alle deelnemende auteurs, uitgeverijen, boekhandels en bibliotheken, mediapartners en trouwe hoofdsponsor NS. Het prijzengeld wordt verdeeld over de zes genomineerde auteurs. Om deze leesambassadeurs te bedanken voor hun inzet ontvangen zij alle zes een jaarkaart van NS.  

Reactie NS

Wij zijn teleurgesteld over deze afloop van de NS Publieksprijs 2022. Allereerst voor de auteurs die een mooi boek hebben geschreven en daarnaast voor alle boekenliefhebbers die op hun favoriete boek hebben gestemd. Met de NS Publieksprijs willen wij de CPNB steunen om boeken een groter podium te geven en Nederland te inspireren om vaker een boek te lezen. Wij hopen dat de genomineerde boeken alsnog alle aandacht krijgen en dat lezend Nederland van deze boeken zal genieten. Deelnemers zijn gebaat bij eerlijke verkiezingen en dus ook bij een terechte winnaar. Nu de CPNB dat dit jaar niet kan garanderen, vinden wij het terecht dat de verkiezingen vroegtijdig worden beëindigd.  

NS Publieksprijs 2022

De stemperiode voor de NS Publieksprijs 2022 is gestart, de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland! Een maand lang kun je je stem uitbrengen op de genomineerde boeken óf op een boek naar keuze. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2021 tot 1 juli 2022).

Stemmers maken kans op een jaar lang elke maand een boek ter waarde van € 25 en gratis reizen met de trein. De winnaar van de NS Publieksprijs ontvangt, naast de eretitel Boek van het Jaar 2022, een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500, een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas en promotie van het boek op de schermen in de treinen van NS in de week na de uitreiking.

Ben jij ook zo benieuwd welk boek zich Boek van het Jaar 2022 mag noemen? Om je op weg te helpen bij het maken van je keuze worden de eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken ter inspiratie verspreid in boekhandel, bibliotheek en de 26 Stations Huiskamers op NS-stations door heel Nederland, door middel van 55.000 fysieke minileesboekjes. Daarnaast biedt NS voor het eerst ook luisterfragmenten aan van de genomineerde titels. De minilees- en luisterfragmenten zijn vanaf donderdag 20 oktober te lezen en te beluisteren en worden digitaal aangeboden.  

Amalia – Claudia de Breij

Ons eerste echte gesprek voeren we in de werkkamer van haar moeder. Zij op de donkerblauwe bank, ik in een dito fauteuil, onhandig krabbelend in het opschrijfboekje op mijn schoot. Het is een nieuwe Leuchtturm, zo’n chique met lijntjes en paginanummering, door deze schrijfwarenfetisjist speciaal voor dit doel aangeschaft. De bladzijden leeg, het omslag geel. ‘Waarom niet oranje?’ vraagt Amalia. Pas als ik haar aankijk, zie ik haar spottende blik.

Met ‘Amalia’ zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen.

Het boek Amalia laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij. Het boek bevat foto’s uit het privéarchief van de prinses. Uitgeverij: Uitgeverij Pluim.

De heks van Limbricht – Susan Smit

Eerder las ik het door Susan Smit geschreven boek Heks en ik ben dan ook erg benieuwd naar het boek De heks van Limbrecht. Dat vertelt het adembenemende, waargebeurde verhaal van een vrouw die de machten trotseert die haar willen breken.

Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt?

De heks van Limbricht is een op feiten gebaseerde roman over de moed, eigenzinnigheid en het politieke bewustzijn van een ongetemde vrouw. Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen. Uitgeverij: Lebowski.

De nachtdienst – Esther Verhoef

Dierenarts Emma van Eerd woont met haar veertienjarige dochter boven de praktijk. Tijdens een nachtdienst dwingen twee gemaskerde mannen haar een levensreddende operatie uit te voeren op hun zwaargewonde vriend. Emma zet alles op alles, zich er niet van bewust dat dit nog maar het begin is. Uitgeverij: Prometheus.

Dwaalspoor – Suzanne Vermeer

Na het lezen van Waterland staat ook Dwaalspoor op mijn ‘nog te lezen’-lijstje! Tijdens een vakantie in het Zwarte Woud komt zakenman Vincent Mulder om het leven bij het mountainbiken. In eerste instantie wordt het afgedaan als een tragisch ongeval, maar als vlak bij de plek des onheils een dode vrouw wordt gevonden met verwondingen die lijken op die van Vincent, begint de politie te twijfelen. Helemaal als een getuige beweert dat hij zijn vrouw Silvia op die plek heeft gezien.

Terwijl boze tongen beweren dat Silvia baat heeft bij Vincents dood, blijft ze bij hoog en bij laag volhouden dat ze onschuldig is. Om erachter te komen wat er met Vincent is gebeurd, roept Silvia de hulp in van juriste Lauren Martens. Samen gaan ze op onderzoek uit. Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers.

Fortuna’s kinderen – Annejet van der Zijl

Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?

Fortuna’s kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico’s en hun liefdes niet door huidskleur. Uitgeverij: Hollands Diep.

Master your mindset – Michael Pilarczyk

Master Your Mindset gaat over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. Die combinatie maakt dit boek uniek. Michael Pilarczyk schreef op basis van zijn eigen ervaringen een persoonlijk verhaal over bewustzijn, zingeving en inzicht. Het boek gaat over het begrijpen van je eigen denkwijze (mindset) en hoe je die effectief kunt veranderen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Uitgeverij: Invictus Publishing.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com