Gouden Griffel en Gouden Penseel 2023

Gouden Griffel en Gouden Penseel 2023

De winnaars van de Gouden Griffel en Gouden Penseel 2023 zijn bekend! Winnaar Gouden Griffel 2023 is geworden: Misjka, geschreven door Edward van de Vendel en Anoush Elman. Winnaar van de Gouden Penseel 2023 is geworden: Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen, geïllustreerd door Djenné Fila.

Winnaars Gouden Griffel en Gouden Penseel 2023

De winnaars werden gekozen uit de eerdere winnaars van de Zilveren Griffels en Penselen 2023 en zijn bekendgemaakt in aanloop naar de Kinderboekenweek 2023, die woensdag 4 oktober van start gaat. De prijzen worden uitgereikt op het jaarlijkse Kinderboekenbal. Met ingang van dit jaar is het prijzengeld voor zowel de Gouden Griffel als het Gouden Penseel € 10.000 per bekroning.

Misjka – Gouden Griffel 2023

Gouden Griffel 2023: Misjka

Roya is op drie-jarige leeftijd met haar ouders en broers gevlucht vanuit Afghanistan. Het was een lange tocht die, ondanks alles, niet alleen maar naar was. Eenmaal in Nederland verblijven ze in meerdere azc’s, maar na vijf jaar krijgen ze te horen dat ze toch mogen blijven.

Het gezin krijgt een huis, en Roya vindt dat daar een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje en ze noemt hem Misjka. Iedereen, familie en vrienden, is gek op het lieve witte dwergkonijn! Het beestje kan uren luisteren naar alle verhalen die aan hem verteld worden. Daarom begint Roya te vertellen over de lange reis uit Afghanistan. Al snel beseft ze dat daar zelf lang niet alles meer van weet

Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen… Uitgeverij: Querido.

De Griffeljury over Misjka:

‘Van de Vendel en Elman schetsen een ontroerend beeld, waarin de liefde van de gezinsleden voor elkaar én voor hun huisdier duidelijk voelbaar is. Misjka is een actueel en ontroerend familieverhaal, subliem en op pakkende wijze geschreven door Van de Vendel en Elman. De jury is dan ook unaniem van mening dat Misjka een Gouden Griffel verdient.’

Ook ik heb Misjka gelezen en het kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen – Gouden Penseel 2023

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen - Gouden Penseel 2023

Vanaf het allervroegste begin loopt er een spoor van dieren door onze geschiedenis. Ze zagen de eerste mens in Afrika. Ze renden voor hun leven toen hij een jager bleek te zijn, en toen hij zich settelde als boer trokken zij de ploeg. Dieren speelden een hoofdrol toen koningen en keizers pronkten met hun macht. Ridders zaten op hun ruggen, soldaten vertrouwden op hun vleugels als ze een boodschap de lucht in stuurden voor hulp. Uitgeverij: Lannoo.

De Penseeljury over Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen:

‘De illustraties raken en geven letterlijk en figuurlijk kleur aan de informatie. Ze geven sfeer, zijn afwisselend en gevoelig en dienen niet alleen als ondersteuning. In het boek gaan de illustraties een synergetische relatie aan met de tekst. En dat is wat je wilt bij het toekennen van het Gouden Penseel: dat illustraties niet alleen een artistieke waarde uitstralen en vernieuwend zijn, maar dat ze in combinatie met de tekst ook een toegevoegde waarde hebben.’

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Griffels en Penselen

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en meest prestigieuze juryprijzen voor kinderboeken in Nederland. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken. De prijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen het hele jaar als inspiratie en gids voor lezers en voorlezers. De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Penseel, die in juni worden uitgereikt, maken rondom de Kinderboekenweek kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel. Dankzij een bijdrage van de Groep Algemene Uitgevers (de GAU) is het prijzengeld van beide bekroningen met ingang van dit jaar verhoogd naar 10.000 euro per gouden bekroning.

De Griffeljury bestond dit jaar uit Ernestine Comvalius (voorzitter), Kim Blackburn, Emma Eigenraam, Jaap Friso, Thomas Hardie, Susan Venings en Joan Windzak. De Penseeljury bestond uit Peggy Brandon (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Niels van Maanen, Loes Reichenfeld en Esmee Schenck de Jong. Schenck de Jong overleed maart dit jaar.

Vijftig jaar Gouden Penselen

Dit jaar bestaan de Penselen vijftig jaar. Om dit te vieren is er tijdens de Kinderboekenweek een kaartenset met de 51 illustraties van alle kinderboeken die van 1973-2023 met een Gouden Penseel zijn bekroond te koop in de boekhandel. In 2021 was het vijftigjarig jubileum van de Griffels.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.