Griezelboeken voor kinderen

Halloween griezelboeken voor kinderen vanaf 8 jaar thema Halloween om zelf te lezen

Halloween, heerlijke griezelboeken voor kinderen van 8+ jaar. Griezelboeken maken Halloween helemaal compleet. Lekker wegkruipen in een spannend verhaal over griezelige monsters, heksen of andere enge wezens. Misschien doe je meteen wat inspiratie op voor een heerlijke enge Halloween outfit!

Oorsprong Halloween

Wist je dat Halloween van oorsprong in Engeland gevierd werd en van daaruit is overgewaaid naar Amerika? Er zijn meerdere historische voorlopers van Halloween en niet iedereen is het er over eens hoe het nou precies zit. Sommige bronnen halen vooral Allerheiligen aan, een christelijk feest dat op 1 november werd gevierd om de doden te eren. Het feest begon vaak op de avond ervoor, 31 oktober. Op den duur werd deze viering door de kerk afgeschaft, maar mensen bleven het thuis wel gewoon vieren.

Daarnaast zijn er de Keltische invloeden. Het Keltische nieuwjaar begint op 1 november en dus werden op 31 oktober de doden gevreesd die op aarde zouden komen rondspoken. Om de geesten af te schrikken werden er enge maskers en outfits gedragen. De lampjes in de pompoenen dienden hetzelfde doel en zijn er pas later bij gekomen, als opvolger voor vuurtjes en het verbranden van bieten. Het ’trick or treat’, het langs de deuren gaan voor snoepjes, komt waarschijnlijk uit de christelijke traditie rond Allerheiligen, waar gelovigen de deuren langs gingen voor zielenbrood (krentenbrood).

Uiteindelijk ontstond Halloween zoals we het nu min of meer kennen. Ierse en Schotse immigranten hebben het feest meegenomen naar Amerika waar het nog elk jaar groots wordt gevierd. Vooral als kinderfeest, maar ook bij studenten en zelfs volwassenen zijn Halloweenfeestjes daar erg populair. Er gaat natuurlijk ook niets boven een feestje waarbij je je lekker mag verkleden als een griezelig personage!

Om helemaal in de Halloweensferen te komen hebben wij een selectie gemaakt van de heerlijkste griezelboeken voor kinderen vanaf 8 jaar. En helemaal goed nieuws: de meeste van deze boeken behoren tot een spannende serie van boeken, dus je hebt voorlopig meteen genoeg griezelverhalen binnen handbereik!  

Foeksia de miniheks – Foeksia en het Spookhuis – Paul van Loon

Griezelboeken voor kinderen: Foeksia de miniheks - Foeksia en het spookhuis + recensie; Paul van Loon en Saskia Halfmouw

Ken jij de boekenserie Foeksia de miniheks al? Wij hebben al meerdere delen gelezen! Natuurlijk is de hele serie passend bij het thema Halloween! Toch zet ik in dit blog Foeksia en het spookhuis centraal.

In Foeksia en het spookhuis gaat Foeksia bij haar mensenvriendje Tommie op bezoek. Op dat moment heeft hij net een nachtmerrie. Tommie is bang voor spoken. Volgens Foeksia bestaan ze niet. Maar dan ontdekt ze een oud huisje in het Heksenbos. Door de kapotte ramen klinken vreemde geluiden. Zouden daar écht spoken wonen? Foeksia zal die spoken eens een lesje leren! Uitgeverij: Leopold.

Foeksia de miniheks – Foeksia en het spookhuis kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Trubbel de trol – De griezels van Bakstein – Reggie Naus

Trubbel de trol - De griezels van Bakstein; Griezelboeken voor kinderen, zelfleesboeken

De griezels van Bakstein is deel 4 uit de serie over Trubbel de trol. Ook deze complete kinderboekenserie is wat mij betreft leuk om tijdens Halloween te lezen. De kinderen vonden het zowel spannend als hilarisch.

In Trubbel de trol – De griezels van Bakstein gaan Pepijn en Sanne samen met hun vader naar de grote stad om op familiebezoek te gaan. Aangezien de stad niet echt geschikt is voor trollen moet Trubbel thuis blijven, in het Nevelwoud. Maar wie moet er dan pannenkoekers voor hem bakken? Dus Trubbel besluit zijn mensbeesten te verrassen en zichzelf mee te smokkelen. Tijdens een rustmoment klimt Trubbel uit de kofferbak en het gezin rijdt zonder hem weg! Wat moet hij nu doen?

Trubbel besluit naar Sanne, Pepijn en Mendert op zoek te gaan, maar verdwaalt al snel in het grote Bakstein. En dan blijkt het in de stad minstens zo gevaarlijk te zijn als in de bossen! Want onder de straten wonen allerlei griezels: het monster onder het bed, rioolheksen, en zelfs een echte horror clown. Allemaal zitten ze achter Trubbel aan!

Gelukkig ontmoet hij ook nieuwe vrienden in de stad. Met de hulp van een truis, een tuinkabouter en de wijze Grootmagister gaat Trubbel op zoek naar zijn mensbeesten. Maar de griezels van Bakstein zitten hem op de hielen… Uitgeverij: Ploegsma.

Trubbel de trol – De griezels van Bakstein kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Emilia Hoektand en het Bibberbal – Laura Ellen Anderson

Emilia Hoektand en het Bibberbal; griezelboek om zelf te lezen voor kinderen vanaf 8 jaar; Leuk voor thema Halloween

Emilia Hoektand en het Bibberbal is het eerste deel uit de serie. Het jaarlijkse Bibberbal komt er echter weer aan ten huize Hoektand, en dat ziet Emilia al heel wat minder zitten. Zeker wanneer prins Tangijn, de onhebbelijke zoon van de koning, de boel op stelten zet. En tot overmaat van ramp Pulpje mee naar huis neemt, tot ontzetting van Emilia. Samen met Floor en Heintje doet ze er alles aan om Pulpje terug te krijgen. Daarbij ontdekken ze dat Nocturnië grote geheimen herbergt… Uitgeverij: Blloan Junior.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bruna.nl (hier)

De griezelbus 1 – Paul van Loon

De griezelbus 1 door Paul van Loon; Zelfleesboeken thema Halloween voor kinderen vanaf 10+

Wat mij betreft nog zo’n aanrader die perfect past bij het thema Halloween. Net als Foeksia de miniheks werd deze serie geschreven door Paul van Loon.

Stel je voor, je gaat op schoolreisje. Maar de bus die voor de school stopt, is geen gewone bus. Hij is beschilderd met afbeeldingen van spoken, skeletten en andere vreemde figuren. Op de zijkant staat met grote letters: De Griezelbus. Binnen in de bus is het donker. Als de bus gaat rijden, vertelt schrijver Onnoval griezelverhalen. Eén van de passagiers heeft een akelig geheim… Durf jij in te stappen? Uitgeverij: Leopold.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Verhalen uit de Heksenkeet 1 – Een pittig soepje – Femke Dekker

Verhalen uit de Heksenkeet - Een pittig soepje; Zelfleesboek thema Halloween voor kinderen vanaf 8 jaar

Verhalen uit De Heksenkeet was een mij onbekende serie, maar ook deze is hartstikke leuk! Iets minder spannend en daardoor ook geschikt voor kinderen die wel iets met het thema Halloween willen doen, maar het toch niet té spannend willen.

De Heksenkeet is een spannend huis met krakende trappen en piepende deuren. Er gebeuren regelmatig rare dingen. Dat is niet zo verwonderlijk, want de vier bewoonsters – Sybil, Lidwien, Stella en Luna – zijn niet alleen heks maar ook nog eens knettergek. En daar kun je heel veel leuke boeken over schrijven, die ook nog eens heel erg leuk zijn om voor te lezen!

Een pittig soepje is het eerste deel van de boekenserie Verhalen uit de Heksenkeet. Sybil kookt graag, maar ze is ook een beetje een kluns. Er gaan vaak dingen mis: ze zegt een spreuk verkeerd, ze stoot iets om of knoeit met drankjes… In Een pittig soepje brouwt ze dan ook een soepje dat nét iets te pittig is. Er valt een potje om waardoor het allemaal anders loopt dan ze had gepland. Wat moet ze nu met die kattensnor en kattenpootjes? Uitgeverij: Gottmer.

Verhalen uit de Heksenkeet – Een pittig soepje kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

De heksen – Roald Dahl

De heksen door Roald Dahl; Zelfleesboek thema halloween voor kinderen vanaf 9 jaar

De heksen van meesterverteller Roals Dahl mag wat mij betreft ook niet missen in dit rijtje Griezelboeken voor kinderen. Naast het boek is er ook een film. Ik weet nog dat wij op de basisschool zelfs het toneelstuk hebben gespeeld!

Heks is dan ook een fantastisch kinderboek, perfect voor het thema Halloween, met prachtige tekeningen van bekroond illustrator Quentin Blake. Deze jubileumeditie is volledig in kleur. Uitgeverij: De Fontein.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Dolfje Weerwolfje – Paul van Loon

Dolfje Weerwolfje; Zelfleesboek thema Halloween voor kinderen vanaf 7 jaar

Op dit moment zijn wij de kinderboekenserie Dolfje Weerwolfje aan het lezen. Wederom geschreven door Paul van Loon, één van mijn favoriete griezel-kinderboekenschrijvers.

Dolfje werd door zijn ouders in de steek gelaten en woont daarom al jaren bij zijn beste vriendje Timmie. De nacht dat Dolfje zeven jaar wordt gebeurt er iets bijzonders. Hij krijgt overal haar, zijn handen en voeten veranderen in poten en hij heeft ineens een staart. Vanaf die tijd zal Dolfje, drie nachten per maand, met volle maan, veranderen in een weerwolf. Dolfje vindt het vreselijk! Hoe moet dat nou? Hij is vreselijk bang dat iedereen die ontdekt dat hij een weerwolf is een hekel aan hem zal hebben… Gelukkig krijgt hij de nodige hulp van zijn beste vriend Timmie. Uitgeverij: Leopold.

Dolfje Weerwolfje 1 – kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

De sleutel van Sleedoorn – Kevin Sands

De sleutel van Sleedoorn; Halloween griezelboeken om zelf te lezen voor kinderen vanaf 12 jaar

De 14-jarige Christopher is in de leer bij meester-apotheker Sleedoorn, die hem leert codes te ontcijferen, puzzels op te lossen en met simpele ingrediënten krachtige brouwsels te maken. Hij heeft nog een boel te leren als de stad wordt opgeschrikt door een serie moorden. Christopher ontdekt dat een mysterieuze sekte het niet alleen op zijn meester heeft voorzien, maar een gevaar vormt voor de hele mensheid… Uitgeverij: Gottmer

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het griezelhandboek – Paul van Loon

Het griezelhandboek; Het must have boek voor kinderen die gek zijn op Halloween; Zelfleesboek voor kinderen vanaf 7 jaar

Niemand kan dat beter vertellen dan Paul van Loon, de meester van het griezelen. Op verzoek van honderden lezers schreef hij dit handboek, vol achtergrondinformatie over de griezelige wezens die zijn boeken bevolken. Zodat je weet wat je moet doen als je juf plotseling spitse hoektanden krijgt… Uitgeverij: Leopold.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De engste serie ooit 1 – Het nieuwe spookhuis – Tjerk Noordraven

De engste serie ooit - Het nieuwe spookhuis; Zelfleesboek om te griezelen thema Halloween voor kinderen vanaf 8 jaar

Het nieuwe spookhuis op de kermis heeft een levensechte mummie die uit zijn sarcofaag kruipt, een faun en zelfs een doodenge vampier die dreigend op je afspringt. Nera ontdekt dat deze griezels echt zijn. Ze zijn ontvoerd door Herwald, de eigenaar van het spookhuis. Nera besluit de griezels te helpen. Maar dat gaat niet zonder gevolgen… Uitgeverij: Moon.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *