Heks, recensie

Recensie Heks, Susan Smit

Heks werd geschreven door Neerlands bekendste heks Susan Smit. Want wees eens eerlijk, wat is jouw beeld van een heks? Denk jij gelijk aan een zwarte puntmuts, bezemsteel en een haakneus compleet met wrat? Dat dat beeld niet strookt met de realiteit bewijst Susan Smit met haar boek Heks.

Heks

Al jaren ben ik gefascineerd door hekserij. Niet dat ik er erg actief of bewust iets mee deed, hoor. In het verleden heb ik weleens een halfslachtige poging ondernomen om met Wicca aan de slag te gaan. Maar op de één of andere manier paste dat niet zo bij mij. 

Nu ben ik in een nieuwe fase in mijn leven beland. Ik weet steeds beter wie ik ben en wat ik met mijn leven wil. De natuur en de seizoenen spelen een grote rol in ons leven. Keltische gebruiken vind ik vaak prachtig. En zo kwam ik uit op de oude Europese natuurreligie, oftewel hekserij.

Dat ik niet de enige ben die zoekend is naar een spiritueel en magisch leven blijkt wel uit het boek Heks. Susan Smit beschrijft hierin haar persoonlijke zoektocht naar hekserij, die van kritische journalist naar ingewijde heks leidt. Ze bespreekt in het boek haar twijfels en vooroordelen en deelt haar voorzichtige ontdekkingen en inzichten om uit te vinden wat de Oude Religie nu werkelijk inhoudt.

Om haar journalistieke nieuwsgierigheid te bevredigen doet Susan onderzoek, reist ze naar Amerika en ontmoet ze bekende heksen als Laurie Cabot en Phyllis Curott. Natuurlijk viert ze ook heksenfeesten en leert werken met magie, kruiden en mineralen. Na een jaar en een dag is ze ervan overtuigd dat ze in wezen altijd een heks is geweest en laat ze zich inwijden.

Conclusie

Laat ik maar met de welbekende deur in huis vallen: het onderwerp hekserij ligt je of het ligt je totaal niet. Ik vond het zelf erg leuk om ook meer over de geschiedenis van hekserij te weten te komen. Vooral ook over de afschuwelijke rol die de kerk gespeeld heeft bij de heksenvervolgingen. Persoonlijk had ik al niet zoveel meer met het geloof, maar na dit gelezen te hebben werd ik helemaal een beetje misselijk…

Ben je geïnteresseerd in hekserij en wil je meer weten over het ontstaan van de religie? Wil je weten wat hekserij inhoudt en hoe je het in je leven kunt toepassen? Hoe magie precies werkt? Susan haalt al deze onderwerpen aan en legt het stap voor stap uit.

Ken je geen heksen, maar zou je dolgraag aansluiting willen vinden bij gelijkgestemden? Heb vertrouwen, ze komen vanzelf op je pad. Ik heb het laatste zelf ook mogen ervaren, het klopt! Wil je beginnen met hekserij en kennismaken met alle facetten die erbij horen? Dan is het sowieso aan te bevelen om heel erg veel te lezen en te leren. Heks helpt je bij het maken van je eerste stapjes op je nieuwe levensweg. Blessed be.

Mijn beoordeling Heks:

Specificaties:

Auteur: Susan Smit | Uitgeverij: Lebowski | 9789048809981 | 226 blz. | Juni 2011

Verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Reacties zijn gesloten.