Het bourgondische bitterballenboek – recensie

Zelf bitterballen maken met het bourgondische bitterballenboek van bitterballenkoningin Ilona de Wit

Een tijdje geleden ontving ik van Ilona de Wit een exemplaar van Het bourgondische bitterballenboek. In dit blog lees je de recensie. Ben jij ook een Bourgondiër in hart en nieren en wil je zelf ook aan de slag met het zelf maken van je bitterballen?

Met Het bourgondische bitterballenboek maak je de állerlekkerste bitterbalen. Helemaal zelf. Tijdens het lezen van het voorwoord kreeg ik er al zin in om zelf aan de slag te gaan met het maken van bitterballen! Ilona vertelt vol enthousiasme over het ontstaan van het eerste kookboek met recepten voor bitterballen.

 

Het bourgondische bitterballenboek

Het bourgondische bitterballenboek, Ilone de Wit; Maak zelf bitterballen met vlees, vis en vegan vulling!

Lekker eten begint natuurlijk met een goede basis. In het geval van de bitterbal is dat de salpicon. Stap voor stap word je door Ilona meegenomen in de wondere wereld van de bitterbal: van ingrediënten en materialen, naar paneren en frituren tot het invriezen. En dacht jij dat frituren eenvoudig was? Think again! Er zijn toch een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee dient te houden en Ilona vertelt je welke dat zijn.

 

Voor ieder wat wils

Het bourgondische bitterballenboek bevat recepten voor iedereen. Het kookboek is opgebouwd met verschillende hoofdstukken voor vlees, gevogelte, vis en vega. Daarnaast worden er ook tips gegeven voor mensen die glutenvrij of veganistisch eten en voor mensen die een airfryer hebben in plaats van een frituurpan.

 

Basisrecepten

Na al deze heerlijke recepten is het kookboek nog niet uit. Want een lekkere (dip)saus mag natuurlijk niet ontbreken bij je zelfgemaakte bitterballen. Plus als je zelf bitterballen gaat maken is het natuurlijk net zo tof om zelf je bouillon te maken, je eigen asperges te koken of je eigen beenhammetje te bereiden. Ook al deze basisrecepten staan in Het bourgondische bitterballen boek!

 

Drank

Tja, een bitterbal en drank, volgens mij is het vaak voor menig Bourgondiër een gouden borrelcombinatie. Dat vind Ilona zelf ook en daarom eindigt het boek met een aantal dranktips van verschillende wijnbloggers, sommeliers, bartenders en bierkenners. Dat maakt Het bourgondische bitterballenboek natuurlijk wel helemaal af.

Meer informatie over Het bourgondische bitterballenboek vind je hier.

 

Lees ook

 

Uitgelichte afbeelding: eigen archief

 

 

66 reacties op “Het bourgondische bitterballenboek – recensie

  1. Yvonne Timmermans zegt:

    Wat een heerlijk boek! Deze verpleegkundige heeft het maar al te druk op het moment, maar probeert zo nu en dan te genieten wanneer ze zelf uitgebreid kookt en borrelt met haar vriend. Wij zijn beiden echte borrelfans en onze eigen bitterbal maken is een droom die uitkomt haha. Zin in!! Duimen!

  2. Marianne van den Hoek zegt:

    Ik ben dol op bitterballen en wil ze het liefste als ze zelfgemaakt zijn. Daarom ben ik heel benieuwd naar al deze recepten. Heerlijk!

  3. Rebecca Hagedoorn zegt:

    Wat lijkt me dit een gaaf kookboek, zelf lekkere bitterballen maken, ik denk dat ik dan helemaal niet meer uit de keuken mag komen van mijn gezin hahaha. We zijn dol op bitterballen, dus ik ben echt reuze benieuwd naar dit boek, ik heb ze nog nooit zal gemaakt, dus probeer dat graag eens een keer.

  4. m chen zegt:

    Heerlijk een bitterbal of twee drie gaat er bij mij altijd wel in dus deze bitterballenboek kan ik zeker goed gebruiken om ze zelf thuis te maken!

  5. Wendy zegt:

    Hele fijne en volledige recensie. Dank je wel! Ik ben heel benieuwd naar het boek. Even goed onthouden en dan een leuk cadeau voor de verjaardag van mijn vriend (een echte bitterballiefhebber)!

  6. Ingrid Veltkamp zegt:

    Laatst toevallig een intervieuw op de radio gehoord met Gera over dit boek. Dat klonk al zo gezellig!!!
    En bitterballen…..wie lust ze nu niet. mjam,mjam.

  7. Sander zegt:

    In deze tijd is onze frituurpan vaak onze grote vriend hier in huis ( wel met mate natuurlijk )! Dus dat boek gaat hier zeker een grote toevoeging zijn. Hopen op een heel klein gelukje!

  8. RemcoB zegt:

    Heel graag maak ik kans op ‘Het bourgondische bitterballenboek’. Dan kan ik een tijdje oefenen voordat ik de visite, als bezoek weer toegestaan is, deze heerlijke goudbruine jongens kan voorschotelen

  9. Margo zegt:

    Ik ben dol op bitterballen en erg benieuwd naar dit kookboek. Ik ben zelf geen keukenprinses, maar mijn vriend wel. Die weet hier wel raad mee 😉

  10. Marianne Bitter zegt:

    Dag Gera,

    Lekker…..bitterballen! Voor mij geen vlammetjes, kaassoufflés of loempiaatjes hoor. Niet te heet in je mond steken, beetje mosterd erbij, proef die heerlijke ragout en smullen maar! Lijkt mij erg leuk om zelf aan de slag te gaan, ben geen keukenprinses maar met de hulp van het boek op het aanrecht wordt het zeker een culinair festijn.

  11. Oma Will zegt:

    Wat een mooi boek!
    Na de coronacrisis lekkere bitterballen maken voor mijn kleinkinderen.
    Nu kan het nog niet, wat ik kan mijn kleinkinderen en kinderen nog niet ontvangen, omdat ik in quarantaine zit omdat ik 74 ben en tot de risicogroep behoor door mijn ziekte.
    Maar er komen betere tijden aan en dan……
    Heel graag doe ik mee.

  12. Sandra zegt:

    Ohh wat super leuk! ik zou deze heel graag willen winnen voor mijn broer die dol is op kroketten en bitterballen. Natuurlijk kun je ze halen maar wat is leuker dan ze zelf maken. Ik geef hem dat boek zodat hij ze kan maken en daarna ga ik ze proeven, een win-win-situatie 😉

  13. Angeline zegt:

    Alleen van de titel loopt het water me al in de mond. Ik ben zo’n type dat het niet erg zou vinden om met bitterballen te ontbijten. Had ik al gezegd dat ik een groot liefhebber ben van dit overheerlijke ragoutballetje. Zou graag inspiratie opdoen om mijn borrelplank nog meer variatie te geven om de gezelligheid te verhogen. Heerlijk moederdagcadeau.

  14. Kirsten zegt:

    Ik zou héél graag verschillende bitterballen maken voor mijn beste vriendin => mijn moeder. Haar zicht is nog maar 40% en dat belemmerd je werkelijk in alles. Zelf eten koken, maar ook zoiets simpels als een mooi (kook-) boek lezen is voor mam verleden tijd. Ik help haar dagelijks zoveel ik kan, maar toch merk ik aan mijn moeder dat ze (heel begrijpelijk) niet zo vrolijk is de laatste tijd. Samen ontzettend lekker eten, waar we als grote bitterballen fans & zelf uitgeroepen Bourgondiërs gelukkig van wordt, dat lijkt me geweldig!!! Want met haar smaak is niets mis & ik denk dat ik met de recepten uit dit bijzondere boek, mama en mij enorm zouden kunnen verrassen!

  15. Imina Ali zegt:

    Ow, dat lijkt me een top boek! Bitterballen zijn de beste Nederlandse uitvinding en stiekem kan ik er in deze Corona tijd thuis geen genoeg van krijgen ?. Omdat het met deze overvloed wel tijd wordt om eens aan de kwaliteit te werken, zou ik echt ontzettend graag dit boek willen winnen.

  16. Charlotte zegt:

    Ohh bitterballen ik hou daarvan!!! Wil heerlijk smullen met mijn man. We genieten vaak van een borrel avondje samen. En zoals hij zeker zal beamen. Is er geen bitterbal die hij of ik niet lekker vind. Heerlijk de keuken in en eensgezind. Beschamend smakken en smikkelen tot de laatste kruimel van het bord. Met de vinger even opgepakt wordt.
    Dan zeggen we tegen elkaar schat welke maken we nu een keer? Want ja die bitterballen smaken altijd naar meer!!! Hoop dat we straks alle recepten kunnen proberen. Er valt vast nog heel veel te leren. Met dit onwijs leuke en smakelijke boek. Is het einde van onze bitterbal obsessie nog decennia lang zoek ;D

  17. Simone zegt:

    Oeh jaaaa lekker. Mijn favoriete terras snack met een biertje erbij. Zodra ik weer mag dan als onze kleine spruit er is, haha. Sinds Corona ook erg veel bezig met nieuwe recepten proberen, dus hier word ik echt helemaal enthousiast van! Ik doe heel graag mee! <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.