Het meisje uit de Mandenmakerssteeg, recensie

Recensie Het meisje uit de Mandenmakerssteeg, Marja Visscher; Roman over de Pachtersoproer of Boerenopstand in 1748

Het meisje uit de Mandenmakerssteeg neemt je mee naar het Amsterdam van de 18e eeuw. Door de ogen van Leentje horen we de verhalen van de mensen die gebukt gingen onder de hoge belastingen. 

Verhalen over vroeger, ik hou ervan. Helemaal als ze gebaseerd zijn op waargebeurde gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. Het meisje uit de Mandenmakerssteeg neemt je mee naar de tijd van de Pachtersoproer, ook wel bekend als de boerenopstand.

 

Het meisje uit de Mandenmakerssteeg

Recensie Het meisje uit de Mandenmakerssteeg, Marja Visscher; Roman over de Pachtersoproer of Boerenopstand in 1748

Het meisje uit de Mandenmakerssteeg vertelt het verhaal van Leentje. De jonge Leentje groeit samen met haar vier broertjes en zusje op in een armoedige kelderwoning, als dochter van een visvrouw. Haar moeder is het limoenwijf Marretje Arents, misschien wel beter bekend als Mat van den Nieuwendijk. Mat wordt tot wanhoop gedreven door de enorme pachtgelden en organiseert in het geheim een groot pachtersoproer wat de geschiedenisboeken in zou gaan als het Amsterdamse Pachtersoproer (1748).

Hoewel Leentje groot respect heeft voor de werk- en vechtlust van haar moeder is ze vast van plan om te bewijzen dat mensen die geboren werden voor een dubbeltje, ook een kwartje kunnen worden. Ze zoekt werk en wordt aangenomen als dienstmeisje bij één van de meest gehate vispachters. Moeder en dochter komen zo lijnrecht tegenover elkaar te staan…

 

Conclusie Het meisje uit de Mandenmakerssteeg

Leentje is 17 jaar en zit boordevol dromen en wensen. Braaf helpt ze haar moeder waar ze kan, maar eigenlijk wil ze alles wel aangrijpen om die donkere kelderwoning te kunnen verlaten. Maar hoe moet het dan met haar jongere broertjes en zusje? En wie moet haar moeder dan helpen? De twijfels en het verantwoordelijkheidsgevoel zullen voor veel lezers herkenbaar zijn. Toch besluit ze voor zichzelf te kiezen, waarna de twijfel wederom toeslaat.

Je maakt door de ogen van Leentje kennis met het Amsterdam in de 18e eeuw. Het is de tijd van de VOC, maar de grote armoede waar ‘het gepeupelte’ mee te maken heeft is schrijnend. Belasting volgt op belasting en je begrijpt aan alles waarom de bevolking hiertegen in opstand kwam. Overigens met succes! De pacht werd volgens Wikipedia voor een half jaar opgeschort (bron).

Hoewel Marretje Arents echt heeft bestaan en ze vijf kinderen had, is Leentje, Het meisje uit de Mandenmakerssteeg, fictief. De schrijfster van het boek, Marja Visscher heeft wel haar best gedaan om zoveel mogelijk bij de oorspronkelijke geschiedenis te blijven. Wil je meer lezen over de geschiedenis van Marretje Arents? Dat kan hier.

Is het boek een aanrader? Voor degenen die gewoon een lekker verhaal willen lezen zonder al te veel na te moeten denken zou ik zeggen ja. Het verhaal is wat mij betreft niet spannend, groots en/of meeslepend genoeg.

Meer informatie over Het meisje uit de Mandenmakerssteeg vind je hier.

 

Lees ook

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.