Het Rosie effect | Recensie

Het Rosie effect - Graeme Simsion; Over de autistische Don en Rosie

Na het grote succes van Het Rosie project was ik ontzettend nieuwsgierig naar deel twee: Het Rosie effect. Was dit boek net zo leuk als deel één?

Het Rosie project

Het Rosie effect is het vervolg op Het Rosie project, waarin de autistische Don Tillman op zoek gaat naar een geschikte vrouw. Hij ontmoet Rosie, een vrouw die eigenlijk aan geen enkele door hem gestelde eis voldoet, maar toch wordt hij tot over zijn oren verliefd op haar. Ze stappen zelfs in het huwelijksbootje. Meer hierover kun je lezen in de recensie.

 

Het Rosie effect 

In Het Rosie effect volgen we dit bijzondere stel verder. Ze zijn getrouwd en wonen in New York. Om alle rekeningen te kunnen betalen, en omdat ze het leuk vinden, hebben Don en Rosie in de avonduren een bijbaan in een cocktailbar. Het gaat het stel behoorlijk voor de wind, maar dan kondigt Rosie aan dat ze zwanger is. Voor Don is dat een grote verrassing aangezien er vooraf geen overleg heeft plaatsgevonden over een eventuele zwangerschap…

Tegelijkertijd kondigt Dons vriend Gene aan dat zijn relatie over is. Don nodigt hem uit om naar New York te komen en bij hun in te trekken. Rosie is alleen niet zo gesteld op Gene en Don wil haar gezien haar positie niet teveel stress bezorgen. Kortom, het is een grote chaos waarin Don probeert zijn hoofd koel te houden. Iets wat helaas niet zo goed lukt…

 

Domino-effect

De stress leidt tot het Was Incident en Don is ook nog eens verantwoordelijk voor het kwijtraken van hun bijbaan in de cocktailbar. Iets wat hij Rosie uiteraard niet vertelt, dat zou haar immers alleen maar onnodige stress geven. De huur van hun oude appartement kunnen ze niet langer betalen, dus moet Don naarstig op zoek naar een ander. Don probeert zich ondertussen ook voor te bereiden op het vaderschap, maar een rampzalig verlopen etentje zorgt er uiteindelijk voor dat hij wordt opgepakt. Hij moet een verplichte cursus volgen om te laten zien dat hij het ouderschap überhaupt wel aankan… En nog altijd vertelt hij Rosie niets.

En Rosie? Die voelt de emotionele verwijdering van Don. Ze denkt dat hij eigenlijk helemaal geen vader wilde worden en besluit daarom met Bud (Baby Under Development) terug te keren naar Australië. Hoe loopt dit af?

Meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.