Het Rosie project, recensie

Het Rosie project; Een roman over de autistische Don Tillman die op zoek is naar een vrouw

Het Rosie project is het eerste deel van de trilogie geschreven door Graeme Simsion. De boeken gaan over de autistische Don Tillman die op zoek is naar een vrouw. Vandaag de recensie over het eerste deel van de trilogie: Het Rosie project.

Het Rosie project

Recensie Het Rosie project, geschreven door Graeme Simsion

Het Rosie project is het eerste deel uit De Rosie trilogie. Het vertelt het verhaal van de autistische Don (Donald) Tillman. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is hoofddocent genetica aan de universiteit. Don is sociaal erg onhandig en is daardoor nog nooit verder gekomen dan een eerste date. Wanneer hij een presentatie geeft over autisme weet hij feilloos dat de kinderen die bij de presentatie aanwezig zijn autistisch zijn, maar bij zichzelf herkent hij de symptomen niet. Het zorgt wel voor een hilarische gebeurtenis die er weer voor zorgt dat de presentatie in ieders geheugen gegrift is…  

Op zoek naar een vrouw

Don is bijna op de helft van zijn leven (40 jaar) en hij vindt het tijd worden voor een vrouw. Na “Het ijsjesincident” besluit Don een vragenlijst op te stellen van maar liefst 16 pagina’s, dubbelzijdig beschreven, die hem moeten helpen bij zijn zoektocht. De vrouw die aan deze lijst voldoet is de perfecte levensgezellin voor hem.

Maar dan komt Rosie Jarman in zijn leven… Ze zorgt ervoor dat Don ontzettend verward raakt. Rosie is volgens de vragenlijst namelijk verre van perfect, maar wel intelligent en de mooiste vrouw die hij ooit heeft gezien. Ze vertelt Don dat ze op zoek is naar haar biologische vader en hij besluit haar te helpen bij haar zoektocht. Een beslissing die volkomen irrationeel is en zorgt voor nog meer hilarische gebeurtenissen zoals “Het Jasjesincident”.  

Conclusie

Als ADHD-moeder van twee zoons met ADHD in combinatie met autisme zie ik best wel eens op tegen de toekomst. Zullen ze wel gelukkig zijn? En zijn ze in die toekomst dan alleen of met iemand die hen neemt zoals ze zijn, maar ze af en toe toch een spiegel voorhoudt? Ik was dan ook enorm benieuwd, ondanks dat het een roman is, I know, naar het verhaal. En, goddank, ik vond het fantastisch! Het merendeel van de scènes die beschreven worden zijn enorm herkenbaar. Veel scènes, vooral de scène van “Het ijsjesincident”, zie ik in het echt zo gebeuren. En, laat ik eerlijk zijn, dat is zorgelijk en komisch tegelijk.

Mijn beoordeling Het Rosie project:

Specificaties:

Auteur: Graeme Simsion | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | 9789021015729 | 336 blz. | Oktober 2014

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Reacties zijn gesloten.