Het Rosie Resultaat, recensie

Recensie Het Rosie Resultaat (Graeme Simsion), over autisme, liefde en opvoeden

Het Rosie Resultaat, recensie. Na Het Rosie Project en Het Rosie Effect las ik nu eindelijk het derde en laatste deel uit de Rosie trilogie: Het Rosie Resultaat. Ben jij ook zo benieuwd hoe de serie afloopt?

De Rosie trilogie

De Rosie trilogie bestaat uit drie delen. In het eerste deel, Het Rosie Project, leerden we de autistische Don Tillman kennen. Hij had een lijst gemaakt waaraan zijn perfecte vrouw zou moeten voldoen. In plaats daarvan maakt hij kennis met Rosie. Volgens zijn lijst verre van perfect, maar het blijkt zijn grote liefde.

In deel twee, Het Rosie Effect, zijn ze getrouwd en verwachten ze samen een kindje. Terwijl Don op geheel eigen wijze de perfecte vader probeert te worden, raken Rosie en hij elkaar steeds meer kwijt. Lukt het ze om elkaar weer terug te vinden?

 

Het Rosie Resultaat

Recensie Het Rosie Resultaat, door Graeme Simsion

Maar gelukkig is er ook een deel drie! Hudson, de zoon van Don Tillman en Rosie Jarman, is inmiddels elf jaar als het gezin besluit terug te verhuizen naar Melbourne. Don wil zijn zoon daar zo goed mogelijk voorbereiden op de middelbare school. Hijzelf was vroeger een buitenbeentje en Hudson is ook een beetje ‘anders’. Don besluit daarom het Hudson Project te starten. Met behulp van de beste experts zal hij Hudson ongemerkt voorbereiden op de veeleisende jungle van de middelbare school. Maar Hudson is ook de zoon van Rosie, en hij laat zich tot Dons verrassing niet zomaar tot een project maken.

 

Conclusie

Als moeder van een ‘aspie’ (afkorting van Syndroom van Asperger, red.) vind ik het verhaal vaak ontzettend herkenbaar. Hoewel het regelmatig tot hilarische situaties leidt, zijn er ook genoeg momenten geweest dat ik me echt wel zorgen maakte. Ik begrijp dan ook heel goed dat Don zijn uiterste best wilde doen om Hudson zo goed mogelijk voor te bereiden op de middelbare school.

Het moment dat je als ouder te horen krijgt dat het misschien goed is om ‘verder te kijken’ is behoorlijk confronterend. Als ouder wil je immers niet dat je kind afwijkt en het liefst zo’n fijn mogelijke jeugd krijgt. Een diagnose zoals autisme verstoort dat beeld enorm. Ik vond het mooi om te zien hoe Don en Rosie met dit bericht om gingen. In tegenstelling tot wat veel mensen lijken te denken neem je als ouder namelijk niet licht de beslissing om je kind mee te slepen naar de psychiater.

Bovenstaande sluit naadloos aan op het volgende wat Het Rosie Resultaat zo mooi laat zien: ieder mens zou de ruimte moeten krijgen om zichzelf te zijn. Helaas vindt de maatschappij dat vaak erg lastig en dan kan soms een labeltje wel degelijk uitkomst bieden. Want als je anders reageert dan gemiddeld omdat je bijvoorbeeld emoties niet goed herkent, dan kan dat tot lastige situaties leiden. Een diagnose als autisme zorgt dan toch voor meer begrip en acceptatie.

Mijn beoordeling Het Rosie Resultaat:

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.