Het Rosie resultaat, recensie

Recensie Het Rosie Resultaat (Graeme Simsion), over autisme, liefde en opvoeden

Het Rosie resultaat, recensie. Na Het Rosie Project en Het Rosie Effect las ik ook het derde en laatste deel uit de Rosie trilogie: Het Rosie resultaat. Ben jij ook zo benieuwd hoe de serie afloopt?

De Rosie trilogie

Laten we om te beginnen even stilstaan bij deel 1 en 2 van De Rosie trilogie:

In Het Rosie project leerden we de autistische Don Tillman kennen. Hij had een lijst gemaakt waaraan zijn perfecte vrouw zou moeten voldoen. In plaats daarvan maakt hij kennis met Rosie. Volgens zijn lijst verre van perfect, maar het blijkt zijn grote liefde. Het boek kreeg van mij vijf sterren, naar de recensie.

Het Rosie effect is het tweede deel. Don en Rosie zijn getrouwd en ze verwachten samen een kindje. Terwijl Don op geheel eigen wijze de perfecte vader probeert te worden, raken Rosie en hij elkaar steeds meer kwijt. Lukt het ze om elkaar weer terug te vinden? Ook deel twee kreeg van mij vijf sterren, naar de recensie.  

Het Rosie resultaat

Recensie Het Rosie Resultaat, door Graeme Simsion

Maar gelukkig is er ook een deel drie! Hudson, de zoon van Don Tillman en Rosie Jarman, is inmiddels elf jaar als het gezin besluit terug te verhuizen naar Melbourne. Don wil zijn zoon daar zo goed mogelijk voorbereiden op de middelbare school. Hijzelf was vroeger een buitenbeentje en Hudson is ook een beetje ‘anders’. Don besluit daarom het Hudson Project te starten. Met behulp van de beste experts zal hij Hudson ongemerkt voorbereiden op de veeleisende jungle van de middelbare school. Maar Hudson is ook de zoon van Rosie, en hij laat zich tot Dons verrassing niet zomaar tot een project maken.  

Conclusie

Als moeder van twee kinderen met ADHD gecombineerd met autisme vind ik het verhaal vaak ontzettend herkenbaar. Hoewel het regelmatig tot hilarische situaties leidt, zijn er ook genoeg momenten geweest dat ik me echt wel zorgen maakte. Ik begrijp dan ook heel goed dat Don zijn uiterste best wilde doen om Hudson zo goed mogelijk voor te bereiden op de middelbare school.

Het moment dat je als ouder te horen krijgt dat het misschien goed is om ‘verder te kijken’ is behoorlijk confronterend. Als ouder wil je immers niet dat je kind afwijkt van de norm en probeer je er voor te zorgen dat je kind het liefst een zo’n fijn mogelijke jeugd krijgt. Een diagnose zoals autisme verstoort dat beeld enorm. Ik vond het dan ook mooi om te zien hoe Don en Rosie met dit bericht om gingen.

In tegenstelling tot wat veel mensen lijken te denken neem je als ouder namelijk niet licht de beslissing om je kind mee te slepen naar de psychiater. Bovenstaande sluit naadloos aan op het volgende wat Het Rosie resultaat zo mooi laat zien: ieder mens zou de ruimte moeten krijgen om zichzelf te zijn.

Helaas vindt de maatschappij dat vaak erg lastig en dan kan soms een labeltje wel degelijk uitkomst bieden. Want als je anders reageert dan gemiddeld omdat je bijvoorbeeld emoties niet goed herkent, dan kan dat tot lastige situaties leiden. Een diagnose als autisme zorgt dan toch voor meer begrip en acceptatie.

Mijn beoordeling Het Rosie resultaat:

Specificaties:

Auteur: Graeme Simsion | Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | 9789021025056 | 368 blz. | Mei 2020

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.