Kinderboeken ADHD

Kinderboeken ADHD voor kleuters vanaf 4 jaar tot pubertijd

Van onze zes gezinsleden zijn er drie met ADHD, al dan niet gecombineerd met (kenmerken van) ASS. Omdat ons gezin hier dagelijks behoorlijk door beïnvloed wordt en een beetje (h)erkenning soms best fijn is, besloot ik op zoek te gaan naar kinderboeken ADHD voor kinderen vanaf 4 jaar tot in de pubertijd. 

Hieperdepiep – Mieke Dobbels

Kinderboeken ADHD: Hieperdepiep - Mieke Dobbels

Piep gaat op bezoek bij oma Paula. Die voelt zich niet zo lekker. Piep zit boordevol ideeën om haar op te vrolijken. Zal hij een mop vertellen of een gedicht voor haar schrijven? Of thee voor haar zetten of een vogelkwetterconcert houden of papieren bootjes knutselen? Piep duikelt en buitelt en kwettert en fladdert. Zal zijn enthousiasme oma Paula weer opbeuren? Leeftijd: vanaf 4 jaar.

Meer informatie.

 

Mijn kop is top – Dit boek is saai – Adam Ciccio

Kinderboeken ADHD; Mijn kop is top - Dit boek is saai - Adam Ciccio

Pffff. Waarom zou je dit boek lezen? Het is SUPERSAAAAAAAI. Het gaat over alle SAAAAIE taakjes die je elke dag moet doen. Tanden poetsen, bed opmaken, opruimen. Nee, hier is helemaal niks leuks aan! … Of wel? Een grappig verhaal over ADHD, en de vreselijk saaie taakjes van elke dag. Leeftijd: vanaf 4 jaar.

Meer informatie.

 

De tijger in mij – Marieke van Ditshuizen

Kinderboeken ADHD: De tijger in mij - Marieke van Ditshuizen

Augustus is een tijger. Zeker weten, want mama zegt altijd dat hij wild is. En tijgers zijn wild, dus dan moet Augustus wel een tijger zijn. Maar wat als hij opeens écht een tijger wordt? Een grappig en fantasierijk verhaal over een energiek jongetje. Leeftijd: vanaf 4 jaar.

Meer informatie.

 

Willemijn Wiebelkont – Howard Pearlstein

Kinderboeken ADHD: Willemijn Wiebelkont - Howard Pearlstein

Willemijn Wiebelkont móét gewoon bewegen. Ze kan er niets aan doen. Als haar gewiebel een grote puinhoop veroorzaakt, wordt Willemijn uit de klas gestuurd. Gelukkig weet de directeur precies wat Willemijn kan doen om rustig te worden. Een grappig prentenboek over een meisje dat niet stil kan zitten. Leeftijd: vanaf 5 jaar.

Meer informatie.

 

Vlinder – Miriam Bruijstens

Kinderboeken ADHD: Vlinder, Miriam Bruijstens

Vlinder is stoer, Vlinder is lief, Vlinder is druk, Vlinder is enthousiast en, o ja, Vlinder is geen paard. Vlinder is een meisje. Ze gaat naar school, naar opa en oma, viert haar verjaardag en Kerstmis net als alle andere kinderen uit haar klas. Toch is Vlinder een beetje anders. Vlinder is namelijk snel afgeleid door haar ADHD. Dat betekent dat ze zich niet zo goed kan concentreren, dat ze een beetje druk is – en soms verschrikkelijk druk – en dat ze de wereld om haar heen niet altijd begrijpt. Dat geeft niets. Want Vlinder is ook creatief, slim, vrolijk en spontaan en daardoor gebeurt er altijd wel wat. Vlinder is uniek. Vlinder is Vlinder. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

Meer informatie.

 

Alle dagen hartstikke druk* – Mirjam Mous

Alle dagen hartstikke druk, ADHD, of Alle dagen helden daden; Mirjam Mous; Kinderboeken ADHD

Indy heeft ADHD. Dat betekent dat hij Alle Dagen Hartstikke Druk is. Volgens Indy’s moeder tenminste. Indy zelf denkt dat het ook best Alle Dagen Helden Daden kan betekenen. Zijn grootste held is de indiaan Sitting Bull. Die zit zo stil, dat het net is alsof hij uit rots is gehakt. Indy kan helemaal niet stilzitten. Hij is een Springende Stier. En niet iedereen is daar even blij mee… Leeftijd: vanaf 7 jaar.

Meer informatie.

 

Chaos in je hoofd – Anneke Eenhoorn

Kinderboeken ADHD: 12 jaar en ouder: Chaos in je hoofd - Anneke Eenhoorn

Vergeet je vaak te luisteren in de klas? Lukt het je niet om huiswerk te onthouden, laat staan te maken? Voelt je hoofd geregeld als een grote zeef? En vraag jij je vaak af hoe het komt dat jij altijd iets kwijt bent? Misschien heb je net gehoord dat je ADHD of ADD hebt? Dit boek legt je in heldere taal uit wat ADHD en ADD is, hoe je ermee kunt leren omgaan en welke handige dingen jij kan die anderen juist niet kunnen. Het staat boordevol herkenbare verhalen, interviews en handige tips voor en door andere pubers met ADHD of ADD. Met extra online informatie, voor als je nog meer wilt lezen. Leeftijd: vanaf 12 jaar.

Meer informatie.

 

Educatieve kinderboeken ADHD

Ik leer anders werkboek – Agnes Oosterveen-Hess

Educatieve kinderboeken ADHD Ik leer anders werkboek - Agnes Oosterveen-Hess

Praktisch werkboek Ik leer anders voor leerlingen van de basisschool met leerproblemen, dyslexie, ADHD of ADD. “Er zit meer in, dan er uit komt”. Dit wordt vaak gezegd over leerlingen die onvoldoende presteren op school. Zij hebben een leerachterstand of een vorm van dyslexie. Als bijles niet of nauwelijks helpt, kan de leermethode ‘Ik leer anders’ een oplossing bieden. Want een grote groep ondergewaardeerde leerlingen heeft juist een bijzondere gave: het zijn beelddenkers. Zij denken niet in woorden, maar in beelden. Daarom wordt het lesmateriaal in de klas niet begrepen en onthouden. Het werkboek ‘Ik leer anders’ vertaalt de lesstof naar deze visuele manier van denken. Zo kunnen deze leerlingen direct voldoendes halen.

Meer informatie.

 

Survivalgids – Wat als je AD(H)D hebt? – Séverine van de Voorde

Educatieve kinderboeken ADHD: Survivalgids - Wat als je AD(H)D hebt? - Séverine van de Voorde

Misschien vermoed je of heb je net gehoord dat je ADHD hebt? Dan kan dit boek jou helpen! Niet iedereen met ADHD is hetzelfde. Dit doe-boek legt je op een speelse manier uit: wat ADHD is en welke soorten er bestaan; welke tips en hulpmiddelen je kunnen helpen thuis en op school; hoe jij veel sterker kunt staan dankzij dit boek en je ADHD-hulpteam. Praat er samen met je leerkracht, begeleider, therapeut, ouders of vrienden over. Je leert heel veel nieuws bij en het is ook gewoon leuk om te doen!

Meer informatie.

 

De ziekenboeg extra – De ADHD van André – Christine Kliphuis

Educatieve kinderboeken ADHD: De ziekenboeg extra - De ADHD van André - Christine Kliphuis

Mag ik meedoen, mag ik meedoen? vraagt hij aan de voetballende jongens. Hij wil het zo graag! Nee, zegt Hakim, en ook Daniël schudt zijn hoofd. Laat ons met rust, zegt hij. Met jou erbij gaat het altijd fout. Jij bent veel te wild.

André is altijd erg druk. Thuis en op school, overal veroorzaakt hij onrust en chaos. Vaak willen andere kinderen niet met hem spelen en hij moet regelmatig op de gang werken. Juf Amira gaat met zijn ouders praten. Zij nemen André mee naar de dokter. Daar blijkt dat hij ADHD heeft. De ADHD van André beschrijft hoe het is om ADHD te hebben en wat het effect daarvan is op je omgeving. Ook de behandeling komt aan de orde met zowel medicijnen, opvoedingsondersteuning als gedragstherapie.

Meer informatie.

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *