Kinderboeken die kunnen helpen bij dagelijkse obstakels

Kinderboeken die kunnen helpen bij dagelijkse obstakels als verdriet, rouw, zelfvertrouwen. emoties, verliefdheid en vriendschap

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen worstelen met dagelijkse obstakels. Denk hierbij aan onzekerheid, piekeren, eenzaamheid, verlies enzovoort. Helaas kunnen wij als volwassenen hen hier niet altijd voor behoeden, maar we kunnen ze zeker helpen! Benieuwd naar de leukste kinderboeken waarmee je jouw kinderen kunt ondersteunen met dagelijkse problemen? Lees dan snel verder!

Waar je kind ook tegenaan loopt, de kans is groot dat er een kinderboek over geschreven is. Kan je niet zo goed met je emoties omgaan? Voel je je anders dan anderen? Ben je onzeker? Je kunt je als kind altijd wel met een boek verbonden voelen. Wanneer je je als kind kunt identificeren met de hoofdpersoon in een boek, kan dat motiveren om de hoofdpersoon na te streven en de obstakels te overwinnen.

 

Zelfvertrouwen

Wanneer je zelfverzekerd in je schoenen staat kom je veel verder in je leven, plus je voelt je ook gewoon veel beter. Toch kan het voor veel mensen, en dan voornamelijk voor kinderen, lastig zijn om zelfverzekerd te zijn. Je weet nog niet zo goed wie je bent en waar je goed in bent. Daarom is het als ouder, leerkracht en zelfs als oppas belangrijk om kinderen te helpen om hun zelfverzekerdheid te ontwikkelen.

Een manier om zelfverzekerde kinderen op te voeden, is door zelfvertrouwen-opbouwende activiteiten te ondernemen. Moedig ze bijvoorbeeld aan om dagelijks drie complimenten aan zichzelf te geven. Hiernaast kun je hen ook boeken laten lezen (of voorlezen) die het onderwerp ‘zelfverzekerd zijn’ bespreken. Voorbeelden van kinderboeken die kunnen helpen met zelfvertrouwen zijn:

Coco kan het!

Coco kan het, prentenboek van het jaar 2021

Coco kan het! was Prentenboek van het jaar 2021. Voor de kleine Coco is het tijd om haar vleugeltjes uit te slaan. Alle andere babyvogeltjes zijn al uitgevlogen. Voor Coco is dat zo makkelijk nog niet. Wat nou als ze heel hard valt? Maar als ze de sprong waagt, zou ze ook nieuwe vriendjes kunnen maken. Gelukkig heeft Coco een wijze moeder die haar precies het zetje geeft dat ze nodig heeft.

Meer informatie.

 

Laat maar los, Koala

Laat maar los, Koala

De kleine Koala is een gewoontedier. Hij is erg gesteld op zijn plekje hoog in de boom en houdt dingen graag zoals ze zijn. Op een dag gebeurt het ergste wat Koala zich voor kan stellen: zijn boom valt om. Nu moet hij wel loslaten en komt hij erachter dat een verandering niet het einde van de wereld betekent.

Meer informatie.

 

Veel emoties

Kinderen krijgen heel veel informatie en prikkels te verwerken. Het ene kind kan hier wat beter mee omgaan dan de ander. Ken je een kind die ontzettend veel piekert of niet zo goed kan omgaan met de vele emoties die hij of zij heeft? Wellicht dat de volgende kinderboeken kunnen helpen:

 

Help… ik voel zo veel!

Help ik voel zo veel!

Kinderen krijgen zeer veel informatie en prikkels te verwerken. Wanneer deze prikkels op een goede manier worden gefilterd, is er niets aan de aan de hand. Een groeiend aantal kinderen blijkt echter gevoelig te reageren en raakt overprikkeld. Dit boekje is speciaal geschreven voor (hoog)gevoelige en snel overprikkelde kinderen van circa 7-11 jaar.

Door middel van spelletjes, opdrachten, vragen, tips en verhaaltjes kunnen kinderen ervaren en ontdekken hoe het te veel voelen en overprikkeld raken bij hen ontstaat en hoe zij er anders mee om kunnen gaan.

Meer informatie.

 

De baas van de piekerfabriek

De baas van de piekerfabriek

Iedereen piekert wel eens, dat is heel normaal en die gedachten gaan meestal vanzelf weer weg. Maar wat doe je als dat niet gebeurt? Sommige kinderen blijven maar piekergedachten maken in hun hoofd. Er is geen ruimte voor blije gedachten, zorg en onrust zorgen ervoor dat handige gedachten geen toegang meer krijgen. Slapen wordt soms een probleem, de schoolprestaties gaan achteruit en vriendschappen verlopen moeizaam.

Doeboek met tips, oefeningen en opdrachten voor kinderen van 7-10 jaar.

Meer informatie.

 

Diversiteit

Iedereen is anders en dat maakt ons juist zo bijzonder. Maar soms kan het voor kinderen toch moeilijk zijn om anders te zijn dan de rest. Bijvoorbeeld wanneer zij zich anders kleden of wanneer hun huidskleur donkerder of lichter is dan de kinderen om hen heen. Kinderboeken die laten zien dat anders zijn juist iets is om trots op te zijn, zijn onder andere:

 

Ik ben bruin!

Ik ben bruin

Ik ben bruin! Ik ben mooi. Ik ben perfect. Ik heb deze tekening gemaakt. Ik heb deze woning gebouwd. Ik heb deze computer ontworpen. Ik heb deze marathon gelopen. Ik heb deze prijs gewonnen. Ik heb dit boek geschreven. Ik ben bruin! Ik ben fantastisch. Ik ben net als jij.

Meer informatie.

 

Het mooiste blauw

Het mooiste blauw

Asiya’s hijab is als de oceaan en de lucht, zonder lijn ertussen, als een grote golf die gedag zegt. Die zegt: ik zal er altijd zijn, net als zussen. Net als Asiya en ik.

Meer informatie.

Wil je graag over diversiteit praten met je kind, maar weet je niet zo goed hoe? Lees dan ook eens het blog met boekentips voor het bespreken van diversiteit en inclusie.

 

Een overleden familielid

Helaas maken kinderen het soms ook mee dat een geliefd familielid of vriendje komt te overlijden. Als volwassene is dit al moeilijk te omvatten en te verwerken, maar voor kinderen kan dit soms extra moeilijk zijn. Een boek kan hier goed bij helpen, zodat het verhaal het moeilijke onderwerp kan bespreken en hierbij het kind kan helpen in de verwerking. Voorbeelden van kinderboeken zijn:

 

Ik wil je nooit vergeten

Ik wil je nooit vergeten; Rouwverwerking bij kinderen

Een jong meisje heeft iemand verloren van wie ze heel veel houdt. Ze maakt een doos waarin ze momenten en herinneringen verzamelt, en ze vertelt over hoe ze zicht voelt. Achterin het boek vind je meer informatie en tips om kinderen verder te helpen in hun rouwproces.

Dit prentenboek maakt rouw bespreekbaar en helpt om het gesprek met kinderen aan te gaan. Door het unieke perspectief is het een universeel verhaal, dat gelezen kan worden bij het overlijden van een vriend, familielid of zelfs een huisdier.

Meer informatie.

 

Een ster voor iedereen

Een ster voor iedereen; Rouwverwerking bij kinderen

Iets wordt alleen maar mooier als je het deelt Op een avond valt er een ster uit de lucht. Beer weet zeker dat die voor hem bedoeld is. Hij gaat op weg om hem aan zijn vrienden te laten zien. Dan ontdekt hij dat de ster steeds mooier wordt als meer dieren hem bewonderen. Wat kan hij nu het beste doen? Een stralend prentenboek over vriendschap en delen.

Meer informatie.

 

Verliefdheid

Verliefd zijn is leuk, maar het kan ook ingewikkeld zijn. Kinderen hebben vaak al van jongs af aan belangstelling voor geboorte en seksualiteit. Hiernaast krijgen ze vaak al jong een oogje op iemand. Tegenwoordig zijn er vele leuke en informatieve boeken voor jonge kinderen die op een makkelijke manier het onderwerp ter sprake brengen.

 

Ik vind jou lief

Ik vind jou lief; Kinderboek over verliefd zijn

Kleuters hebben vaak grote belangstelling voor geboorte en seksualiteit, en dit voorlichtingsboek geeft antwoord op al hun vragen. Ik vind jou lief vertelt met veel kleurige illustraties en in eenvoudige woorden waar baby’s vandaan komen, wat het verschil is tussen jongens en meisjes, en over verliefdheid en seksuele gevoelens. Voor kinderen tussen 5-8 jaar.

Meer informatie.

 

Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt

Je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt; Kriebels in je buik serie

Als meester Tom vraagt wat iedereen later wil worden, zegt Robbert: ‘Ik wil later homo worden!’ Maar kun je daar wel voor kiezen? Ahlam denkt van niet, want je kunt niet kiezen op wie je verliefd wordt. Ook kinderen hebben vaak kriebels in hun buik. Als ze hun eigen lichaam leren kennen, als ze voor het eerst verliefd worden, of als ze intimiteit en seksualiteit ontdekken. Dat is heel natuurlijk.

Een leerzaam en informatief boek over homoseksualiteit, diversiteit en inclusiviteit, dat kinderen leert om ruimdenkend en liefdevol naar de wereld te kijken. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Meer informatie.

 

Vriendschap

Vrienden maken is leuk en erg belangrijk. Niemand wil alleen zijn toch? Wil je kinderen leren over wat vriendschap is en waarom het belangrijk is? Heeft je kleine ruzies met zijn vriendjes en wil je dat hij er iets van opsteekt? Er zijn veel boeken over vriendschappen zoals:

 

Alles over vrienden

Alles over vrienden; Kinderboek over vriendschap

Waarom hebben we vrienden nodig? Hoe maken we vrienden? En hoe herken je een goede vriend? Dit boek met mooie illustraties laat zien waarom het fijn is vrienden te hebben, vertelt over verschillende soorten vrienden en wat er gebeurt als vrienden ruzie krijgen en het weer goed maken. Met handige tips voor volwassenen, over hoe ze over vriendschap, ruzies en denkbeeldige vriendjes kunnen praten.

Meer informatie.

 

Wat fijn dat wij nu vriendjes zijn!

Wat fijn dat wij nu vriendjes zijn; Kinderboek over vriendschap

Op een dag wordt er een koetje met vier gekleurde vlekken geboren: een rode, een blauwe, een groene en een gele. Omdat ze een beetje anders is, wil niemand met haar spelen. Het arme koetje voelt zich heel alleen en verdrietig. Tot ze op een dag een pauw tegenkomt. De pauw vindt haar juist heel lief en bijzonder. Zouden de andere dieren nu toch ook vriendjes willen worden met het kleurenkoetje? Een lief en leerzaam boekje voor peuters en kleuters over vriendschap en samen spelen!

Meer informatie.

 

Natuurlijk zijn er naast de 6 bovenstaande onderwerpen nog vele andere obstakels waar kinderen tegenaan kunnen lopen. Ondanks dat hopen we dat de bovenstaande boekentips je kunnen helpen!

Dit artikel met boekentips is geschreven in samenwerking met Babysits, hét oppasplatform waar je gemakkelijk een betrouwbare oppas aan huis kunt vinden.

 

Lees ook

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg ons dan ook op social media: Facebook, Twitter en Pinterest.

 

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com