Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters om het begrip herfst een stukje duidelijker en leuker te maken voor je kindje. Want tja, aan al het goede komt een eind, zo ook aan de zomer. Persoonlijk vind ik de herfst ook heerlijk hoor, daar niet van. Vooral omdat het steeds knusser wordt in huis, met af en toe ook heerlijke nazomerse dagen. Daarom een overzicht met leuke herfstboeken voor peuters en kleuters.

Okke, Nootje en Doppejan – Elsa Beskow

Okke, Nootje en Doppejan - Elsa Beskow; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Okke, Nootje en Doppejan is een klassieker, geschreven door Elsa Beskow. Een gezellig herfstboek over de avontuurlijke reis van twee eikeljongetjes. Uitgeverij: Christofoor.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Noten – Paula Gerritsen

Noten - Paula Gerritsen; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Hoog in het duin heeft Muis haar hol gemaakt. Ze kijkt uit over de akkers, weilanden en boerderijen en heel in de verte ziet ze de notenboom. Als het herfst wordt besluit Muis dat het tijd is om noten te verzamelen. Ze trekt haar jas met grote zakken aan en gaat op weg.

Onderweg komt Muis allerlei dieren tegen die haar waarschuwen om terug te gaan voor de storm losbarst, maar Muis luistert niet. Precies op het moment dat het keihard begint te waaien bereikt Muis de notenboom. Moe van de reis verstopt ze zich in een holletje en valt in slaap. Als ze wakker wordt, doet Muis een treurige ontdekking: alle noten zijn verdwenen.

Verdrietig sjokt ze terug naar haar huisje in het duin. Daar wacht haar een grote verrassing, want waar zijn de noten naartoe gewaaid…? Precies! Uitgeverij: Lemniscaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Lot & de draak – Monique van der Zanden

Lot & de draak - Monique van der Zanden; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Op een dag wordt het stadje waar Lot woont aangevallen door een draak! De mensen verschuilen zich angstig binnen de stadsmuren. Het beest zwerft brullend rond en zet de heuvels in brand met zijn vurige adem. Hoe raken ze hem weer kwijt! Gelukkig logeert de dappere ridder Joris in hun midden. Hij wil de draak wel verslaan. Als Joris met getrokken zwaard de draak tegemoet rijdt, zit Lot verstopt achterop zijn zadel. Zij is iets heel anders van plan… iets wat nog veel dapperder is!

Lot en de draak is een verhaal over hoe je jouw wereld kunt veranderen – als je moedig bent en verder kijkt dan je neus lang is. Uitgeverij: Christofoor.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De boom die door het dak groeide – Marjan van Zeyl

De boom die door het dak groeide - Marjan van Zeyl; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Prentenboek op basis van sprookjesmotief uit de Balkan. De intieme sfeer van het dieren- en plantenleven in het bos en de eenvoud en rust van het leven op het platteland zijn treffend weergegeven.

In een ver land wonen een man en een vrouw in hun huisje aan de bosrand. Ze zijn arm en moeten hard werken om aan een karig maal te komen, maar toch zijn ze altijd opgewekt en vrolijk. Ieder jaar trekt de man in de herfst diep het bos in. Op een open plek staat daar een grote, statige eik. Hij verzamelt de afgevallen eikels en werkt net zolang tot de kelder van zijn huisje vol is. In de winter pelt de man de eikels, de vrouw maalt ze tussen zware molenstenen tot meel en van het meel bakt ze de heerlijkste eikelkoeken.

Als op een dag in het voorjaar de eikelvoorraad op is, blijft er één eikeltje in de kelder liggen. Dat eikeltje glanst zo mooi, dat de man en de vrouw het een veilig plekje in de kelder geven. Algauw gaat het eikeltje ontkiemen, de wortels zoeken hun weg in de aarde van de keldervloer en het kleine eikenboompje groeit en groeit.

De man en de vrouw verzorgen het boompje trouw en als de eikenboom door het dak van hun huisje is gegroeid en voor het eerst vruchten draagt, worden zij beloond voor hun goede zorgen. Uitgeverij: de Vrije Uitgevers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het appeltulbandje – Marjan van Zeyl

Het Appeltulbandje - Marjan van Zeyl; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Een oud vrouwtje heeft zin in een appeltulbandje, maar ze heeft alleen pruimen. Ze besluit op pad te gaan met een mandje vol heerlijke pruimen, want, dacht ze bij zichzelf, het kan best gebeuren dat ik ergens kom waar wél appelen zijn.

Al gauw komt ze iemand tegen die haar pruimen graag wil hebben en met haar wil ruilen maar géén appelen heeft. ‘Och, ik zeg maar zo,’ zei het oude vrouwtje, ‘beter één mens tevreden dan twee mensen teleurgesteld.’ En zo begint het avontuur van het oude vrouwtje die uiteindelijk door telkens te ruilen erin slaagt om appels te krijgen.

Na een lange dag komt ze nog net vroeg genoeg thuis om voor het avondeten een heerlijk appeltulbantje te bakken! Uitgeverij: de Vrije Uitgevers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Pippa en Pelle in de herfstwind – Daniela Drescher

Pippa en Pelle in de herfstwind - Daniela Drescher; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Ga samen met je peuter of kleuter op ontdekkingsreis met het boekje Pippa en Pelle in de herfstwind. Op een winderige herfstdag beleven ze allerlei nieuwe avonturen. Uitgeverij: Christofoor.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De herfst van Kleine Gans – Elli Woollard

Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters; De herfst van Kleine Gans; Elli Woollard

Een hele mooie zomer lang, ging een Kleine Gans haar gang. Ze speelde, zwom en ze genoot. Ongemerkt werd ze sterk en groot. De bomen begonnen te verkleuren. Kleine Gans voelde: er gaat iets gebeuren. Kleine Gans trekt door het bos en vraagt al haar vriendjes wat zij doen als het herfst wordt. Als ze probeert hetzelfde te doen, lukt dat niet of voelt het niet goed… Maar dan trekt er een vlucht ganzen over en weet ze wat haar te doen staat! Uitgeverij: Lemniscaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Anna en de herfst – Kathleen Amant

Anna en de herfst, Kathleen Amant; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Het is herfst! Anna heeft haar laarsjes en regenjasje aan en helpt papa in de tuin. Daarna gaan ze samen op ontdekkingstocht in het bos. Maar dan begint het hard te waaien… Uitgeverij: Clavis Uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Luuk en Lotje – Het is herfst! – Ruth Wielockx

Luuk en Lotje Het is herfst, Ruth Wielockx; Kinderboek thema herfst peuters en kleuters

Het is herfst! De tweeling Luuk en Lotje gaan in de tuin spelen. Tussen de blaadjes op de grond vinden ze een egeltje. Die maakt zich klaar voor zijn winterslaap, vertelt papa. Luuk en Lotje willen de egel graag helpen! Ze gaan een nestje bouwen. Zal dat lukken? Uitgeverij: Clavis Uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Karel in de herfst – Liesbet Slegers

Karel in de herfst, Liesbet Slegers; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Karel in de herfst in een lief en kleurrijk prentenboek. Hij gaat de tuin en het bos in en vertelt over wat hij allemaal ziet: mooie blaadjes, paddenstoelen, kastanjes en nog veel meer. Uitgeverij: Clavis Uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Herfst met Fien en Milo – Pauline Oud

Herfst met Fien en Milo, Pauline Oud; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Het is herfst! Fien en Milo gaan kastanjes en dennenappels zoeken. Maar eerst moeten ze hun regenjasjes en hun laarsjes aantrekken. Wie gaat er mee naar het bos? Uitgeverij: Clavis Uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Saar in de herfst – Pauline Oud

Saar in de herfst, Pauline Oud; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Het regent en het waait. De staartjes van Saar wapperen in de wind! De blaadjes krijgen het koud en vallen van de bomen. ‘De zomer is voorbij,’ zegt oma. ‘Het is tijd voor de herfst.’ Een prentenboek over de herfst en over alle leuke dingen die daarbij horen. Geschikt voor iedereen vanaf 3 jaar. Uitgeverij: Clavis Uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het heerlijke herfstboek – Annemarie Bon

Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters: Het heerlijke herfstboek; Annemarie Bon

De verhalen in Het heerlijke herfstboek werden geschreven door Annemarie Bon in samenwerking met diverse (bekende) auteurs en illustratoren. In deze heerlijke dikke voorleesbundel vind je de allerleukste voorleesverhalen over het seizoen de herfst. Over hoe de herfst haar kleuren kreeg, over een knorrig biggetje dat niet wil dat de dagen korter worden, over bladermonster Bob, over Hond en Kat die dierendag vieren, over Zwier de Zevenslaper die geen zin heeft in zijn winterslaap en over Rani die nergens bang voor is… of toch? En over nog veel en veel meer!

En heb je het uit? Dan ga je lekker verder met Het wonderlijke winterboek, Het leuke lenteboek en Het zonnige zomerboek, dan is het cirkeltje weer rond. Uitgeverij: Moon.  

Het heerlijke herfstboek kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.  

Lou in het herfstbos – Kathleen Amant

Lou in het herfstbos, Kathleen Amant; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Het is herfst! Lou draagt laarsjes en een regenjas: hij gaat met de klas naar het bos. Samen met meester Pablo maken Lou en zijn vriendjes een wandeling. Ze zien een egel, een konijn, spinnen, een duizendpoot… En dan ziet Lou opeens een rode puntmuts. Wonen er ook kabouters in het bos?

Iedereen is anders. Zo ook in dit grappige en herkenbare verhaal over een herfstwandeling in het bos. Lou toont hoe mooi en divers onze samenleving is. Uitgeverij: Clavis Uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De vier kaboutertjes in de herfst – Marianne Busser en Ron Schröder

De vier kaboutertjes in de herfst, Marianne Busser; Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters

Moontje, Maartje, Joep en Johannes zijn de vier kaboutertjes die de hoofdrol spelen in deze serie prentenboeken die geschreven werden door Marianne Busser en Ron Schröder. Samen doen ze in het herfstbos veel kabouterklusjes. Zo helpen ze een konijntje dat gewond is aan zijn pootje. Maar dan raakt Moontje de weg kwijt en verdwaalt! Gelukkig zoeken de andere drie kaboutertjes ook naar haar en vinden ze elkaar weer terug.

In het herfstbos gaan ze op zoek naar allerlei mooie dingen, waar ze vervolgens mee gaan knutselen. En er wordt door de vier kaboutertjes een groot feest voor egel georganiseerd, want die gaat de hele winter slapen. Dat kan natuurlijk alleen met een vol buikje… Zo helpen de kaboutertjes iedereen die ze helpen kunnen. Als bonus plukt Moontje nog bramen en maakt een heerlijke jam. Kortom, in de herfst is er ontzettend veel te beleven in het bos! Uitgeverij: Moon.

De vier kaboutertjes in de herfst kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.  

De blaadjesdief – Alice Hemming

Kinderboeken thema herfst peuters en kleuters: De blaadjesdief - Alice Hemming; Thematitel kinderboekenweek 2022 thema Gi Ga Groen groep 1 & 2

De Blaadjes dief, geschreven door Alice Hemming, is één van de geselecteerde thematitels kinderboekenweek 2022 groep 1 & 2. Het is een erg grappig verhaal over een eekhoorn die enorm verbaasd is over de wisseling van de seizoenen.

EEKHOORN IS BOOS! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent… DAT ER EEN BLAADJESDIEF RONDLOOPT! Uitgeverij: Veltman Uitgevers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Bekijk voor meer herfst-inspiratie ook eens de thema herfst-pagina of lees één van de volgende blogs:

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *