Kinderboekenweek 2023

Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis; Auteurs: Sanne Rooseboom en Yvonne Jagtenberg

De Kinderboekenweek auteurs van 2023 zijn bekend. Het zijn Sanne Rooseboom en Yvonne Jagtenberg! Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is Bij mij thuis.

Kinderboekenweek 2023

De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen. De 69ste Kinderboekenweek vindt plaats van 4 tot en met 15 oktober 2023.

Het Kinderboekenweekgeschenk, dit jaar geschreven door Sanne Rooseboom, wordt cadeau gedaan door de boekhandel tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van ten minste € 13,50 aan kinderboeken. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek, dit jaar geschreven door Yvonne Jagtenberg, is tijdens de Kinderboekenweek 2023 te koop voor een aantrekkelijke prijs.

Benieuwd naar de thematitels van dit jaar? Lees dan ook eens het blog Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis.

Thema Kinderboekenweek 2023: Bij mij thuis

Deze Kinderboekenweek vieren we ‘thuis’, in alle vormen, verschillen en gelijkenissen. Het thema is Bij mij thuis. Boeken wakkeren het gesprek aan om te vertellen over thuis en zijn een onuitputtelijke bron van verschillende gezichtspunten. De Kinderboekenweek 2023 vindt plaats van 4 t/m 15 oktober.

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!

Sanne Rooseboom

Sanne Rooseboom (1979) is bekend van de populaire serie Het Ministerie van Oplossingen en het betoverende  jeugdboek Mot en de metaalvissers, die we terugzien in De Grote Vriendelijke 100 top 10 van 2022.

Ze debuteerde in 2016 met haar boek Jippie! Een humeurig sprookje. Daarna volgde Het Ministerie van Oplossingen waarvan inmiddels meerdere delen verschenen zijn. Het vijfde deel, Het spook van de Haviksburcht, komt volgende maand uit.

In 2022 verscheen haar lovend onthaalde jeugdroman Mot en de metaalvissers, die op de shortlist van de literatuurprijs De Boon staat.

Yvonne Jagtenberg

Yvonne Jagtenberg (1967) schreef en tekende veel boeken, onder meer over Hondje, Balotje en Wandert. In 2002 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium voor haar gehele oeuvre.

Jagtenberg won twee keer op rij een Gouden Penseel: in 2019 voor Hup Herman en in 2020 voor Mijn wonderlijke oom. Haar prentenboek Ik ben Pippi niet! werd in 2022 bekroond met een Bronzen Penseel, en is geselecteerd voor de Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen 2023.

Iven Cudogham

Iven Cudogham (1977) steekt de eeuwenoude verhalen over Anansi de spin in een modern jasje. Het prentenboek Anansi de spin Sterker dan Olifant was één van de thematitels Kinderboekenweek 2022. Cudogham wil met deze serie kleuters van nu kennis laten met de eeuwenoude verhalen. Inmiddels zijn er bij Gottmer vier prentenboeken verschenen, geïllustreerd door collectief Moldybyrd Studio. In de zomer komt er een theatervoorstelling over Anansi de spin en in 2024 volgt de bioscoopfilm.

Voor de Kinderboekenweek 2023 zal Cudogham het Kinderen voor Kinderen-lied schrijven. Het is de twaalfde keer dat Kinderen voor Kinderen een lied bij het thema van de Kinderboekenweek maakt.

Pim Lammers

Pim Lammers (1993) won in 2018 een Zilveren Griffel voor zijn debuut Het lammetje dat een varken is en werd daarmee de jongste Griffel-winnaar ooit. Inmiddels heeft hij verschillende titels op zijn naam staan, waaronder een groot aantal kinderboeken over gender- en seksuele diversiteit. Vorig jaar verscheen zijn dichtbundel Ik denk dat ik ontvoerd ben, over de bijzondere band met familie.

Lammers zou het gedicht bij de Kinderboekenweek 2023 schrijven, maar heeft zich wegens doodsbedreigingen teruggetrokken.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.