Lampje, recensie

Lampje, recensie; Kinderboek geschreven door Annet Schaap

Lampje, het debuut van Annet Schaap in 2017. Inmiddels is er ook een televisieserie van gemaakt en met een nominatie in de top 10 van De grote vriendelijke 100 moest ik het natuurlijk lezen.

Debuut

Annet Schaap debuteerde in 2017 met het boek Lampje waarvoor ze de Nienke van Hichtum-prijs in ontvangst mocht nemen. Het was de eerste keer dat deze prijs toegekend werd aan een debuut. Een prachtige prestatie natuurlijk.

In 2022 stond Lampje op de eerste plek in De Grote Vriendelijke 100 top 10 en werd er een vierdelige televisieserie van gemaakt. Kortom, het werd nu echt wel tijd dat ik het boek eens ging lezen!

Update: ook in 2023 staat Lampje op de eerste plek in De Grote Vriendelijke 100.

Lampje

Lampje is de elfjarige dochter van de vuurtorenwachter. Haar moeder is overleden en daarom beklimt ze iedere avond de eenenzestig treden om het licht aan te steken. Door omstandigheden kan haar vader dat niet meer.

Op een stormachtige avond zijn de lucifers op. Lampje gaat vlug naar het dorp, maar er gaat van alles mis… Er loopt zelfs een schip op de klippen. De vader van Lampje, die per slot van rekening de vuurtorenwachter is, wordt verantwoordelijk gehouden. Iemand moet toch de schade vergoeden.

Omdat haar vader niet goed voor Lampje kan zorgen wordt ze uit huis geplaatst. Vanaf dat moment moet ze in het Zwarte Huis huis van de Admiraal wonen. Maar dat wil ze helemaal niet! Men zegt dat er in dit huis een monster woont… maar die bestaan natuurlijk niet. Toch?

Conclusie

Omdat iedereen zo positief en enthousiast was over Lampje, en we de voorstukjes hadden gezien van de televisieserie, besloot ik het boek voor te lezen aan onze kinderen. Daar kan ik kort over zijn: dat vonden ze (6 en 8 jaar) te spannend/heftig. Mijn fout: meestal lees ik eerst even een stukje voor ik daaraan begin. Dat gezegd hebbende, ik heb Lampje zelf wel uitgelezen.

Persoonlijk vind ik het absoluut geen kinderboek. Het is best een zwaar verhaal: de moeder van Lampje is overleden, haar vader is alcoholist en ze wordt ook nog eens uit huis geplaatst en moet gaan wonen in het Zwarte Huis waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Jeugd van 12+ of Young Adult zou wat mij betreft passender zijn.

Ondanks dat het verhaal zwaar is en er veel heftige en verdrietige dingen gebeuren, is het ook een mooi boek. Over een dapper meisje, fantasiewezens en de zee. Ik vind het boek mooi geschreven, vol fantasie en toch ook humor.

Mijn beoordeling Lampje (rekening houdend met een leeftijd van 12+):

Specificaties:

Auteur: Annet Schaap | Uitgeverij: Querido | 9789045120379 | 328 blz. | Maart 2017

Lampje is ook verkrijgbaar bij:

Meer van Annet Schaap

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.