Mijn leven in de hel, recensie

Recensie Mijn leven in de hel, Sarah Forsyth; Kindermisbruik, vrouwenhandel en gedwongen prostitutie

In Mijn leven in de hel vertelt Sarah Forsyth (pseudoniem) haar heftige levensverhaal. Na jarenlang misbruikt te zijn als kind wordt ze het slachtoffer van vrouwenhandel…

Toen ik vertelde waar Mijn leven in de hel over ging zuchtte mijn man. In augustus heb ik behoorlijk heftige boeken gelezen en hij snapt maar niet dat ik daar überhaupt zin in heb. Na Schuim der aarde las ik nu dus over het verdrietige levensverhaal van Sarah. En het verbaast me iedere keer weer hoeveel een mens aankan. Maar laten we bij het begin beginnen.

 

Mijn leven in de hel

Recensie Mijn leven in de hel, Sarah Forsyth; Over kindermisbruik, mensenhandel en prostitutie

De jeugd van de Engelse Sarah Forsyth wordt getekend door seksueel misbruik. Ondanks alles probeert ze zo goed en kwaad als het gaat een leven op te bouwen. Op haar negentiende komt ze op een dag een advertentie tegen: leidsters gezocht voor kinderdagverblijf in Amsterdam. Aangezien haar huwelijk dan net op de klippen is gelopen is ze wel toe aan wat avontuur en reageert onmiddellijk. Na een serieuze sollicitatieprocedure wordt ze, tot groot verdriet van haar moeder, aangenomen. Het lijkt allemaal wel een droom.

Als Sarah op Schiphol uit het vliegtuig stapt roept haar hele lijf dat ze beter rechtsomkeert kan maken. Ze loopt door. Tijdens het wachten op haar contactpersoon denkt ze nog altijd dat ze nú nog met de eerste de beste vlucht terug kan gaan naar het veilige Engeland. Zelfs als ze de dame ziet, Sally, die haar ophaalt, en alle alarmbellen afgaan, dringt het nog altijd niet helemaal tot Sarah door dat het allemaal niet klopt. De droom verandert al snel in een nachtmerrie…

De mensen die haar ophalen duwen haar in een auto, nemen onder bedreiging haar paspoort af en rijden regelrecht naar de Amsterdamse Wallen. Daar wordt ze zonder pardon achter het raam gezet. Haar ontvoerders laten er geen misverstand over bestaan: als ze probeert te ontsnappen, zal dat haar dood worden. Anderhalf jaar lang ondergaat Sarah de meest vreselijke vernederingen, tot ze uiteindelijk dankzij puur geluk een onbewaakt ogenblik vindt om te ontsnappen.

 

Conclusie

Mijn leven in de hel is zo’n boek dat je niet weet waar je moet beginnen. Natuurlijk is het seksueel misbruik wat Sarah als klein kind al moest ondergaan tekenend geweest voor het verloop van haar hele verdere leven. Zoiets kun je namelijk niet wegstoppen, hoe goed je je best ook doet. Dus als kind groei je al op in een onveilige situatie, om vervolgens op een zogenaamd veilige plek te komen, waar het misbruik vrolijk verdergaat. Dat doet iets met je. Een gebrek aan het kunnen vertrouwen van je medemens breekt je tot in je diepste wezen.

In die zin is het ook niet vreemd dat Sarah reageert op die advertentie. Ik snap ook heel goed dat ze snakte naar een nieuw leven. Een nieuwe ronde, nieuwe kansen zogezegd. Dat de serieuze sollicitatieprocedure ook wel een tikkeltje vreemd was, zou bij veel mensen misschien al de alarmbellen hebben doen afgaan. Maar als je net als Sarah Forsyth altijd geleerd hebt om die alarmbellen te negeren, dan zie je de rode vlaggen niet meer. Ook al staan die vlaggen levensgroot voor je neus.

Er zijn veel mensen die vraagtekens plaatsen bij het waargebeurde verhaal van Sarah Forsyth. Vergeet ten eerste niet dat het boek Mijn leven in de hel zich in de jaren ’90 van de vorige eeuw afspeelde. Geloof jij niet in het feit dat er veel criminaliteit op de Wallen voorkwam? Dan kan ik je aanraden om het stuk van Andere Tijden over De Wallen even te lezen, je vindt het hier. Hier zie je namelijk bevestigd dat er veel misstanden waren in de rosse buurt van Amsterdam en dat er internationale bendes op grote schaal actief waren in de vrouwenhandel. Er is gedwongen én minderjarige prostitutie. Ik geloof daarom ook wel dat het verhaal authentiek is.

Dat gezegd hebbende heb ik dan ook een groot respect voor Sarah Forsyth. Ze heeft vreselijke, nee afschuwelijke dingen meegemaakt en is een overlever. Ik snap dan ook best dat de toon van het boek regelmatig verbitterd is. Zou jij dat niet zijn?

Ben je nieuwsgierig geworden naar Mijn leven in de hel? Meer informatie over het boek vind je hier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *