Nazimiljardairs, David de Jong

Nazimiljardairs door David de Jong; De donkere geschiedenis van de rijkste families van Duitsland

Op 25 augustus verscheen het boek Nazimiljardairs, geschreven door David de Jong. Het beschrijft de donkere geschiedenis van de rijkste families van Duitsland. Een baanbrekend, meeslepend verhaal over hoe Duitse bedrijven als BMW, Dr. Oetker, Porsche en Volkswagen zich verrijkten tijdens de Tweede Wereldoorlog en er na de oorlog nauwelijks sancties volgden.

Nazimiljardairs

Nazimiljardairs door David de Jong; De donkere geschiedenis van de rijkste families van Duitsland

In 1946 werd magnaat Günther Quandt gearresteerd wegens vermeende nazi-samenwerking. Quandt, patriarch van Duitslands meest iconische industriële imperium, een dynastie die tegenwoordig BMW bestuurt, beweerde dat hij door minister van Propaganda Goebbels was gedwongen zich bij de partij aan te sluiten. De rechtbanken spraken hem vrij. Maar Quandt loog en hij was niet de enige…

In het baanbrekende werk Nazimiljardairs onthult David de Jong het waargebeurde verhaal van de rijkste zakelijke dynastieën van Duitsland en hoe zij onnoemelijk veel geld en macht vergaarden door medeplichtig te zijn aan de wreedheden van het Derde Rijk. Deze magnaten namen Joodse bedrijven in beslag, kochten dwangarbeiders en voerden de wapenproductie op om Hitlers leger uit te rusten terwijl Europa brandde. Het schokkendste van alles is dat door Amerika’s politieke opportunisme deze miljardairs na de oorlog weg konden komen met hun misdaden. Ze zijn sindsdien alleen maar rijker geworden, terwijl ze nauwelijks rekenschap afleggen van dit duistere verleden. Waarom zijn zij nog nooit ter verantwoording geroepen?

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

‘Hooge Nest

Eerder schreef ik al eens een recensie over ‘t Hooge Nest, geschreven door Roxane van Iperen. In dit boek uit ze ook haar verbazing over de hulp van de Nederlandse regering aan de Duitse bezetters. Ik blijf het op zijn zachtst gezegd bijzonder vinden dat daar in de geschiedenisboeken zo weinig aandacht aan wordt besteed. Wat mij betreft is Nazimiljardairs, net als ’t Hooge Nest, dan ook een boek die je gelezen moet hebben.