Niet geboren op mijn verjaardag, recensie

Niet geboren op mijn verjaardag, recensie - Sam van den Haak - Slachtoffer adoptiefraude

Niet geboren op mijn verjaardag, tja, het is inderdaad een beetje een vreemde zin. Helaas maak ik hier geen foutje, het klopt echt. Dit verhaal gaat over Sam van den Haak, die slachtoffer is van adoptiefraude.

Niet geboren op mijn verjaardag

Je kunt alles worden wat je wil – maar vooral jezelf. Hoe het is om geadopteerd te zijn? Dit is één van de vragen die het meest aan Sam van den Haak worden gesteld. Van adoptie bestaat vaak een romantisch beeld van kinderen die uit troosteloze omstandigheden gered worden en een fantastisch leven tegemoet gaan. Maar helaas is het niet altijd rozengeur en maneschijn.

In Niet geboren op mijn verjaardag vertelt Sam hoe het voor haar was om bij haar eigen moeder weggehaald te worden en terecht te komen in een adoptiegezin, waarin het allesbehalve veilig was. Sam werd misbruikt door haar adoptievader en moest op haar zeventiende van hem haar sleutels inleveren en vertrekken.

Maar Sam is strijdbaar. Het feit dat ze er achter kwam dat alles rondom haar bestaan een leugen was en dat ze zelfs niet geboren is op haar verjaardag, bracht haar ertoe om samen met vijftien anderen de Nederlandse Staat aan te klagen wegens adoptiefraude en kinderhandel. Wat ze wil? Heel simpel. Dat ze, net als iedereen, haar eigen geboortedatum in haar paspoort krijgt.

Niet geboren op mijn verjaardag is geen treurig verhaal. Sam heeft van eenzaamheid haar grootste kracht gemaakt. Het verlangen naar verbinding inspireerde haar om een succesvol bedrijf te starten waarin connectie centraal staat. En nog belangrijker: ze begon een zoektocht die tot dubbel succes leidde. Sam vond niet alleen haar échte familie, maar ook zichzelf.

Conclusie

Een tijdje geleden vroeg Sam mij te luisteren naar haar verhaal Niet geboren op mijn verjaardag. Ze heeft het boek zelf ingesproken. Al meteen viel me op dat humor, spot, gekwetstheid en boosheid – logischerwijs – af en toe doorklinken in de stem van Sam. Het maakte voor mij het luisteren naar haar persoonlijke verhaal nog indringender.

Hoewel haar verhaal zonder meer indringend is, gaat het verhaal van Sam veel verder dan de adoptie an sich. Natuurlijk is adoptie vreselijk heftig voor kinderen, hoe klein ze ook zijn. Ik denk alleen wel dat als er sprake is van adoptie, het kind in een veilige omgeving terechtkomt en met liefde (op)gevoed wordt, adoptie niet per se schadelijk hoeft te zijn. Komt het kind in een onveilige omgeving terecht -zoals in het geval van Sam- dan heeft dat vreselijk grote gevolgen. Zeker als dan ook nog blijkt dat er bij de adoptie veel zaken speelden die het daglicht niet konden verdragen. Dat maakt het in het geval van Sam, en dit is zacht uitgedrukt, extra zuur.

Nu ben ik niet geadopteerd, maar wel opgegroeid met een psychisch instabiele moeder. Veel van de problemen die Sam aanhaalt herken ik, waardoor ik denk dat er bij Sam meer sprake is van een hechtingsprobleem door het jarenlang ervaren van een onveilige thuissituatie.

Het is wel ontzettend knap en bewonderenswaardig dat Sam zich er niet onder laat krijgen, maar ervoor kiest om haar tegenslagen om te zetten in positiviteit. Dat maakt het beoordelen van een biografie ook meteen heel moeilijk, want hoe kun je sterren geven aan iemands levensverhaal? Ik kan alleen maar heel veel respect voor Sam hebben dat ze het ondanks alles toch maar mooi zover heeft geschopt!

Om toch het aantal sterren te kunnen bepalen kijk ik daarom verder. Voor de recensie van Niet geboren op mijn verjaardag heb ik naar het luisterboek geluisterd. Ondanks het feit dat het verhaal van Sam indrukwekkend is, had ik veel moeite om er goed in te komen. Zo bekroop mij meerdere keren het gevoel dat ik naar meerdere boeken tegelijk aan het luisteren was: haar persoonlijke ervaring met adoptie, de gevolgen van seksueel misbruikt worden, de reis naar haar geboorteland Sri-Lanka en zoektocht naar haar biologische familie en hoe het was om op te groeien met hulpbehoevende (pleeg)broers. Als klap op de vuurpijl nog het aanklagen van de staat wegens adoptiefraude en kinderhandel en hoe je al die negatieve levenservaringen ombuigt tot iets positiefs.

Mijn beoordeling Niet geboren op mijn verjaardag:

Specificaties:

Auteur: Sam van den Haak | Uitgeverij: GrowingStories | 9789493089846 | 280 blz. | Oktober 2022

Niet geboren op mijn verjaardag is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.