Op zwart, recensie

Recensie Op zwart, geschreven door Willem Bosch

Het boek Op zwart, geschreven door Willem Bosch, trok een tijdje geleden al mijn aandacht toen ik een lijst opstelde met Science Fiction boeken. Het gaat over de aarde die stopt met draaien. Is het boek het lezen waard? 

Op zwart

Recensie Op zwart, geschreven door Willem Bosch

De aarde heeft het niet makkelijk, daar kunnen we kort over zijn. Maar zou ze kunnen stoppen met draaien? Dat is iets waar ik eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht had. Willem Bosch duidelijk wel. Erg gedetailleerd zelfs als je het mij vraagt. Iets wat best knap is als je bedenkt dat niemand echt weet wat er gebeurt als de aarde zou stoppen met draaien…

In het boek Op zwart is op 3 augustus 2010 de wereld gestopt met draaien. Hoewel het vaststaat dat het ongeveer om halftwaalf ’s avonds gebeurt, wordt er nog jaren gediscussieerd over het exacte tijdstip. Toegegeven, het verschil tussen de officiële tijd van NASA en die van het Observatoire de Paris is maar 4,8 seconden. Toch blijkt dat genoeg voor een slepende wetenschappelijke vete. Bij het KNMI houden ze het op 23:27:19. Sindsdien zijn Nederlanders gewend geraakt aan het donker. Dat straatverlichting, warm water en medicijnen een luxe zijn en de grenzen tussen steden en landen gesloten. Iedereen lijkt zich aan te kunnen passen. Iedereen, behalve Bram van der Stok, geschiedenisleraar uit Amsterdam.

Bram is er klaar mee, pakt zijn spullen en gaat ervandoor. Onder de blokkade door die Amsterdam omringt, op de fiets over een uitgestorven A2 richting Rotterdam. Om daar stiekem aan boord te kruipen van een vrachtschip. Richting Amerika. Richting de zon. Richting Leslie.  

Conclusie

Ja, het boek was alles wat ik had gehoopt. De schrijfstijl is vlot, de humor is de mijne. En hoewel het erg onwerkelijk lijkt dat de aarde zal stoppen met draaien, zeker weten doe je het natuurlijk nooit. Maar dan, hoe zou het leven in het donker zijn? Iedereen aan de vitamine D, zo min mogelijk licht en energie gebruiken, en wat dacht je van het eten? Veel diersoorten zullen sterven, het enige dat nog goed wil groeien is schimmel. Dus… Aan de andere kant van de aarde heb je daarentegen alleen nog maar zonneschijn. Zou dat echt zoveel beter zijn dan de donkerte? Of zou dat ook de nodige problemen geven? Zou je op den duur niet heel erg gaan verlangen naar een koel en donker plekje? Kortom, Op zwart is een interessant boek met een verrassende verhaallijn en geeft je genoeg stof om over na te denken.

Mijn beoordeling Op zwart: 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.