Science Fiction boeken, welke is jouw favoriet?

Science fiction dag; Overzicht van bekende en onbekende Science Fiction boeken

Binnenkort (2 januari) is het alweer Science Fiction dag, en wat is er toepasselijker voor zo’n dag dan een overzicht met de beste Science Fiction boeken? Hier komen een aantal bekende en minder bekende boeken waarvan je vast ooit wel eens hebt gehoord, maar die je misschien nog nooit gelezen hebt.

Verschil Science Fiction en Fantasy

Even een leuk weetje vooraf, namelijk het verschil tussen Science Fiction en Fantasy. Zo op het oog zijn het twee genres die veel overeenkomsten hebben, maar er is toch een belangrijk verschil. Bij Sci-Fi staat namelijk de wetenschap centraal en dat is bij Fantasy niet het geval. Toch is dit overzicht door deze dunne scheidslijn een mooie mengeling geworden van beide genres.  

1984 – George Orwell – Science Fiction boeken

1984, George Orwell; Cultroman

We trappen het overzicht met beste Science Fiction boeken af met het boek 1984, geschreven door George Orwell.

Nieuwspraak, Big Brother: het vocabulaire uit 1984 is sinds de eerste publicatie in 1949 in onze taal opgenomen en een eigen leven gaan leiden. Een ambtenaar op het ministerie van Waarheid, Winston Smith, raakt verstrikt in een strijd tegen de alles doordringende Partij en wordt gekweld door zijn gedoemde liefde voor Julia.

In Orwells steeds weer herdrukte anti-utopie verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit. Het boek 1984 is onveranderd actueel als een benauwend nauwkeurige blauwdruk van alle dictatoriale regimes. Uitgeverij: De Arbeiderspers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Naam van de Wind – Patrick Rothfuss – Science Fiction boeken

De naam van de wind, Patrick Rothfuss

Kvothe de legende. Befaamd magiër, berucht dief, meestermusicus en moordenaar. Van zijn jeugd met een groep muzikanten, zijn leven als bedelaar, tot de periode waarin hij een leerling was aan de befaamde Universiteit voor Magiërs en Alchemisten, Kvothe vertelt zijn verhaal met humor en gevoel voor tragiek. Zo onthult hij de man achter de legende – een klassieke en onvergetelijke held die de lezer vanaf de eerste pagina weet te boeien. Uitgeverij: Boekerij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Harry Potter en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling – Science Fiction boeken

Harry Potter en de steen der wijzen; Science Fiction boeken

Die hard liefhebbers van Science Fiction boeken (lees wetenschap) weten dat Harry Potter tot de categorie Fantasy horen. En hoewel de wetenschap hier inderdaad niet centraal staat trek ik de lijn iets minder scherp. Ik raad de boeken over Harry in dit overzicht dan ook van harte aan.

Harry Potter is een doodgewone, maar ongelukkige jongen die sinds de dood van zijn ouders bij zijn saaie en hardvochtige oom en tante woont, in de bezemkast onder de trap. Op een dag arriveert er een geheimzinnige brief voor hem. En daarna nog een, en nog een. De brieven veranderen Harry’s hele leven: hij wordt gered door een woest figuur op een vliegende motorfiets en hij komt erachter wie zijn ouders werkelijk waren. Met een speciale trein die vertrekt van Perron 9¾ belandt hij op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. Uiteindelijk moet Harry het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar. Uitgeverij: De Harmonie.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Frankenstein – Mary Shelley – Science Fiction boeken

Frankenstein, Mary Shelley; Science Fiction boeken

Bij Frankenstein denken de meeste mensen aan het grote, groene monster met schroeven in zijn hoofd. Maar dat is niet het verhaal dat Mary Shelley in 1816 opschreef. Dat verhaal gaat over de ambitieuze wetenschapper Victor Frankenstein, die een levend wezen weet te creëren. Zijn schepping, het “monster’, voelt zich in de steek gelaten door zijn maker en begint dood en verderf te zaaien – uit wanhoop. Uitgeverij: Blossom Books.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Hemelbewijs – Bruce Buff – Science Fiction boeken

Hemelbewijs, Bruce Buff; Science Fiction boeken

In de thriller ‘Hemelbewijs’ van Bruce Buff beweert een wetenschapper dat hij het bewijs heeft gevonden dat God bestaat. Stephen Bishop, een gerenommeerde wetenschapper, neemt contact op met zijn oude vriend Dan Lawson. Stephen vertelt hem dat hij een baanbrekende DNA-ontdekking heeft gedaan, die het bewijs kan zijn voor de schepping. Hij heeft Dan nodig om deze kennis geheim te houden. Maar Dan vertrouwt het niet, en gelooft alleen in keihard bewijs. Als een van de experimenten totaal misgaat, rijzen er steeds meer vragen. Dan gaat wanhopig op zoek naar antwoorden. Uitgeverij: Kokboekencentrum.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Op Zwart – Willem Bosch – Science Fiction boeken

Op zwart, Willem Bosch; Science Fiction boeken + recensie

Op plek 7 van Science Fiction boeken vind je het fascinerende boek Op zwart. De wereld stopt met draaien op 3 augustus 2010. Hoewel het vaststaat dat het ongeveer om halftwaalf ’s avonds gebeurt, wordt er nog jaren gediscussieerd over het exacte tijdstip. Toegegeven, het verschil tussen de officiële tijd van NASA en die van het Observatoire de Paris is maar 4,8 seconden. Toch blijkt dat genoeg voor een slepende wetenschappelijke vete. Bij het KNMI houden ze het op 23:27:19. Sindsdien zijn Nederlanders gewend geraakt aan het donker. Dat straatverlichting, warm water en medicijnen een luxe zijn en de grenzen tussen steden en landen gesloten. Iedereen lijkt zich aan te kunnen passen. Iedereen, behalve Bram van der Stok, geschiedenisleraar uit Amsterdam.

Bram pakt zijn spullen en gaat ervandoor. Onder de blokkade door die Amsterdam omringt, op de fiets over een uitgestorven A2 richting Rotterdam. Om daar stiekem aan boord te kruipen van een vrachtschip. Richting Amerika. Richting de zon. Richting Leslie. Uitgeverij: Overamstel Uitgevers.

Op zwart kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

High-Rise – J.G. Ballard – Science Fiction boeken

High-Rise, J.G. Ballard; Science Fiction boeken

‘Later, terwijl hij op zijn balkon de hond aan het opeten was…’ Zo begint J.G. Ballard zijn dystopische visie op het Londen van de jaren ’70. In een luxueuze torenflat van veertig verdiepingen ontstaat een klassenoorlog, met op de vijfentwintigste verdieping, te midden van de chaos, de arts Robert Laing. Na zijn scheiding verhuist hij naar de van alle gemakken voorziene flat: een gym, een supermarkt, een weelderige tuin op het dak, en hoe hoger je komt, hoe duurder de appartementen zijn. Robert Laing valt al snel in de smaak bij zijn intrigerende bovenbuurvrouw Charlotte Melville, die met haar zoontje een verdieping boven hem woont. Op de onderste verdieping huist de documentairemaker Richard Wilder, die zo zijn eigen ideeën heeft over de bewoners van de bovenste regionen. Het duurt niet lang voor de bewoners alleen nog maar oog hebben voor wat er in de flat gebeurt. Alle normen en waarden verdwijnen als sneeuw voor de zon en afgunst, lust en haat vieren hoogtij.

High-Rise, op plek 8 in het overzicht van Science Fiction boeken, is een ongekend scherpe en visionaire satire op een samenleving die steeds individueler wordt, waarin niemand elkaar meer het licht in de ogen gunt en ‘de ander’ niet meer dan een obstakel is om – letterlijk – hogerop te komen. Uitgeverij: Lebowski.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

The hitchhiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams – Science Fiction boeken

The Hitchhiker's guide to the galaxy omnibus, nederlandstalig, Douglas Adams

Het Hitchhiker’s guide to the galaxy (liftershandboek naar het heelal) mag natuurlijk niet ontbreken in het overzicht van Science Fiction boeken. Als de aarde wordt opgeblazen omwille van de aanleg van een intergalactische snelweg, ontspringt alleen Hugo Veld de dans, omdat de buitenaardse lifter Amro Bank toevallig zijn vriend is. Dit is het begin van een bizarre reis door de ruimte. Hugo’s reisverslag wordt afgewisseld met -fragmenten uit het liftershandboek.

Deze omnibus bevat de eerste drie Hitchhiker-verhalen die Douglas Adams schreef: Het transgalactische liftershandboek, Het restaurant aan het einde van het heelal en Het leven, het heelal en de rest. Uitgeverij: Boekerij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

In De Ban van de Ring – J.R.R. Tolkien

In de ban van de ring, J.R.R Tolkien, compleet boek

Een klassieker die eigenlijk ook in de categorie Fantasy thuishoort… In een rustig dorpje in de Gouw krijgt een jonge hobbit een immense taak. Hij moet een gevaarlijke reis door Midden-aarde ondernemen naar de Doemberg om daar de Ene Ring te vernietigen. Alleen op die manier kan hij voorkomen dat Sauron de Zwarte met zijn heerschappij de hele wereld zal overmeesteren. Uitgeverij: Boekerij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Amari en de Nachtwachters – B.B. Alston – Science Fiction boeken

Science Fiction boeken; Fantasy: Amari en de Nachtwachters; Bronzen Griffel 2022

Amari en de Nachtwachters werd bekroond met een Bronzen Griffel 2022 wat voor mij een goede reden is om hem aan dit lijstje toe te voegen. Amari Peters heeft altijd al gedacht dat haar vermiste broer Quinten nog leeft. Op een dag vindt ze in zijn kast een geheimzinnige, tikkende koffer, met daarin een uitnodiging voor een test bij het Bureau voor Bovennatuurlijke Zaken. Dáár zou haar broer kunnen zijn! Maar dan moet ze wel even heel snel gaan geloven in dingen als tovenaars, elfjes, buitenaardse wezens en andere bovennatuurlijke zaken…

In deze nieuwe wereld kan Amari achterhalen wat er met Quinten is gebeurd. Maar dat is lastig als een slechte tovenaar de touwtjes in handen heeft, haar leeftijdsgenoten háár als een bedreiging zien en haar eigen bovennatuurlijke talent bovendien hartstikke illegaal blijkt. Hoe kan ze de test van het Bureau doorstaan? Uitgeverij: HarperCollins.

Amari en de Nachtwachters kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Films die nergens draaien – Yorick Goldewijk – Science Fiction boeken

Science Fiction boeken; Fantasy: Films die nergens draaien, Yorick Goldewijk; Gouden Griffel 2022

Films die nergens draaien is op dit moment één van mijn favoriete boeken en werd meer dan terecht bekroond met een Gouden Griffel 2022.

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze. Wanneer ze thuis een geheimzinnig kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen.

Al snel ontdekt ze dat er iets vreemds met de bioscoop aan de hand is, en dat het geen gewone films zijn die er draaien. De bioscoop lijkt in verbinding te staan met het verleden. Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen. Uitgeverij: Ploegsma.

Films die nergens draaien kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com