Sem en Jazz gaan naar Suriname, een kinderhuis in nood, recensie

Sem en Jazz gaan naar Suriname, een kinderhuis in nood; Auteur: Olivia Smith. Uitgeverij: Ellen Mae

Van uitgeverij Ellen Mae ontving ik het kinderboekje Sem en Jazz gaan naar Suriname, een kinderhuis in nood. Het is het eerste deel van een nieuwe serie, geschreven door Olivia Smith. In deze recensie lees je er meer over!

In 2020 vroeg Naomi of ik voor uitgeverij Ellen Mae een review wilde schrijven over de Luna familieplanner. Ik vond de planner een fijn product en was dan ook blij met de vraag of ik het kinderboek Sem en Jazz gaan naar Suriname, een kinderhuis in nood ook zou willen recenseren. Met plezier!

 

Sem en Jazz gaan naar Suriname, een kinderhuis in nood

Sem en Jazz gaan naar Suriname, een kinderhuis in nood; Auteur: Olivia Smith. Uitgeverij: Ellen Mae

De opa en oma van Sem en Jazz zijn een jaar geleden naar Suriname vertrokken. Dat is een hele afstand, maar gelukkig kunnen ze regelmatig videobellen met hun grootouders. Oma vertelt tijdens het bellen vaak over haar werk in het Kinderhuis “Gado Pikin”.

In de meivakantie gaan Sem en Jazz dan eindelijk met hun ouders naar Suriname. Ze vinden het een heel avontuur, het is namelijk hun eerste reis met het vliegtuig en hun eerste bezoek aan Suriname. Alsof dit allemaal nog niet spannend genoeg is vertelt oma twee maanden voor hun vertrek dat het Kinderhuis in grote nood verkeert: de nieuwe schoolbus is kapot… Hoe moeten de kinderen van het Kinderhuis nou naar school?

Sem en Jazz willen graag helpen. Samen met hun ouders bedenken ze een plan om geld in te zamelen voor de reparatie van de schoolbus. Zal het ze lukken om voldoende geld in te zamelen?

 

Voor wie?

Volgens de specificaties is het kinderboek, wat 67 pagina’s telt, geschikt als zelfleesboek voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Voor kinderen rond vijf jaar is het ook een interessant voorleesboek. Het kinderboek is daarnaast ook voorzien van illustraties in kleur.

 

Wat vonden we ervan?

Mijn zoon van zeven jaar vindt het zelflezen van Sem en Jazz gaan naar Suriname, een kinderhuis in nood nog een beetje lastig. Het luisteren naar het verhaal vonden zowel mijn zoon als dochter (5 jaar) erg leuk. Door het thema van het boekje stelden de kinderen, met name mijn zoon, de nodige vragen. Hierdoor ontstonden hele leuke gesprekken. Want wat is een inzamelingsactie? Wat is een straathond? Schaafijs? En een Kinderhuis?

Het klinkt allemaal wat zwaarder dan het feitelijk wordt weergegeven in het kinderboekje. De insteek van het boek is namelijk overwegend positief, wat wel fijn is bij de toch wel redelijk zware dingen die soms voorbij komen. Wat ik ook erg leuk vind is dat de kinderen zo kennis konden maken met een inzamelingsactie. Want ik ben daar best wel voorstander van, omdat je echt wel zelf het verschil kunt maken, mits je zeker weet dat het geld op de juiste plek terecht komt. En dat was in dit geval zeker zo.

Ben je op zoek naar een leuk kinderboek waar je kind ook nog wat van leert, dan is het kinderboek Sem en Jazz gaan naar Suriname, een Kinderhuis in nood echt wel een aanrader. Ik hoop dan ook dat er nog meer boekjes komen over Sem en Jazz en ben nu al benieuwd naar de volgende insteek van het verhaal.

 

Over de auteur

Olivia Smith is de moeder van Naomi Rustenburg, de oprichtster van uitgeverij Ellen Mae. Tegenwoordig wonen Olivia en haar man in Suriname om te genieten van hun pensioen. En nee, ze rust echt niet alleen maar uit! Na jaren actief te zijn geweest als zorg professional binnen het sociaal domein, kan Olivia nu volop werken aan de verhalen over Sem en Jazz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *