Shortlist Hebban Thrillerprijs 2023 is bekend!

Shortlist Hebban Thrillerprijs 2023

De shortlist Hebban Thrillerprijs 2023 is bekendgemaakt. De ruim honderdkoppige lezersjury selecteerde de vijf kanshebbers voor de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek.

Hebban Thrillerpijs 2023

De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt en is de enige juryprijs voor het spannende boek met een grote invloed van lezers. Meer dan honderd leden van de lezerscommunity beoordeelden de longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers.

Een vakjury bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers, recensenten en Hebbanredacteuren leest nu de vijf genomineerden en bepaalt de winnaar. De Hebban Thrillerprijs werd vorig jaar gewonnen door Anya Niewierra. Haar boek, De Camino, staat sinds de bekroning vrijwel onafgebroken in de Bestseller 60.

De Magdalenacodex – Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg

Shortlist Hebban Thrillerprijs 2023: De Magdalenacodex - Jeroen Windmeijer & Jacob Slavenburg

In het Venetiaanse Marciana, een van de oudste bibliotheken ter wereld, stuit bibliothecaris Marco Visconti op een eeuwenoud manuscript. Het lijkt te zijn geschreven door Simon, een broer van Jezus, en het gaat over Maria Magdalena, de vrouw die al tweeduizend jaar tot de verbeelding spreekt.

Al snel vormt het manuscript het middelpunt van een strijd op leven en dood. Waar de een de waarheid zo snel mogelijk naar buiten wil brengen, wil de ander Maria Magdalena voor altijd het zwijgen opleggen. Drie vrouwen – Sofia, Susanna en Veronica – worden ongewild hoeders van het gevoelige geheim dat het manuscript herbergt. Maar dan blijkt: wie het manuscript in handen heeft, is zijn leven niet zeker… Uitgeverij: HarperCollins.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

November – Thomas Olde Heuvelt

Shortlist Hebban Thrillerprijs 2023: November - Thomas Olde Heuvelt

Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat, want er staan kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières, doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen en ze zijn allemaal gezond. Fysiek, mentaal én spiritueel: het zijn stuk voor stuk vitale, weldenkende en – de meesten van hen althans – ruimhartige mensen. En hun kinderen? Die zijn perfect. Ieder van hen is getalenteerd. Een belofte. Je zou kunnen zeggen dat het de bewoners van Bird Street iets té goed gaat.

Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Ieder jaar in november slaat hun geluk om en worden ze juist overvallen door ongeluk. Daar zijn de pijntjes, de domme pech, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Donkerder Dagen kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug… maar wel tegen een prijs.

Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. En elk jaar stellen Luana en Ralph zich de vraag: hoeveel is een mensenleven waard? Uitgeverij: Boekerij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Gouden Nevel – Thijs Voortman

Shortlist Hebban Thrillerprijs 2023: Gouden Nevel - Thijs Voortman

Een onderzoeksteam van de Verenigde Naties doet op Antarctica een schokkende ontdekking. Op datzelfde moment neemt een onbekende vrouw via FaceTime contact op met professor Sarah Hallbrook, die als bioloog en klimaatwetenschapper verbonden is aan Oxford University. Sarah krijgt de opdracht op zoek te gaan naar een onderzoek van haar overleden vader. In een split second verlaat Sarah haar appartement en vlucht naar Nederland. Een Noors klimaatinstituut blijkt jacht op haar te maken. Ze ontkomt er niet aan om de moord op haar vader, ruim twintig jaar geleden, opnieuw onder ogen te komen.

Samen met forensisch rechercheur Floyd Walsh van de Rijksrecherche Amsterdam stelt Sarah alles in het werk om de onderzoeksresultaten in handen te krijgen. Gaandeweg wordt het haar steeds duidelijker dat haar vader baanbrekend werk heeft verricht. Het kon weleens de oplossing zijn voor een naderende klimaatramp, waarvan slechts een enkeling op de hoogte is.

Tijdens een levensgevaarlijke reis over verschillende continenten wordt Sarah geconfronteerd met de kwetsbaarheid van de natuur, zichzelf en onschuldige anderen. Lukt het Sarah om de onderzoeksresultaten uit verkeerde handen te houden? Wat hield haar vader verborgen? Waarom wordt er jacht op haar gemaakt? Uitgeverij: Flamboyant Uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het verkeerde meisje – Angelique Haak

Shortlist Hebban Thrillerprijs 2023: Het verkeerde meisje - Angelique Haak

Juiste tijd, juiste plaats. Toch ging het gruwelijk verkeerd… Op een ochtend wordt Amelie van haar fiets getrokken door een man met een angstaanjagend masker op. Hij sluit haar op in een donkere ruimte. Amelie snapt niet waarom de ontvoerder juist háár moest hebben. Is het hem te doen om losgeld van haar rijke vader? Speelt haar dubieuze bijna ex-echtgenoot Vince een rol in het geheel? Of heeft haar ontvoerder zich vergist en is zij simpelweg het verkeerde meisje? Uitgeverij: De Crime Compagnie. Meer van Angelique Haak: Nooit meer alleen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie – Gerrit Barendrecht

Shortlist Hebban Thrillerprijs 2023: De Ripperconnectie - Gerrit Barendrecht

De Ripperconnectie is het derde deel uit de serie Katz & De Morsain. Het is december 1889. Journaliste Ida werkt tijdelijk in Londen en gaat mee op een slumming party in Whitechapel, de wijk waar net gruwelijke moorden zijn gepleegd door Jack the Ripper. Even raakt ze haar groep kwijt en op dat moment wil iemand haar kwaad doen. Gelukkig heeft ze een knuppel bij zich om zichzelf te beschermen! Het enige wat ze kwijtraakt is haar hoedje, maar daar kan ze prima mee leven. Ida doet aangifte en niet veel later keert ze terug naar Amsterdam.

Eenmaal terug in Amsterdam wordt er een hevig toegetakelde prostituee gevonden, op een manier die onmiskenbaar het gruwelijke werk van Jack the Ripper is. Duidelijke zaak zou je zeggen, ware het niet dat het slachtoffer niet in de straten van Londen ligt, maar in een steeg in Amsterdam. Heeft de schrik van Whitechapel zijn werkterrein verlegd naar onze hoofdstad? Alles wijst die kant op wanneer het bloed blijft vloeien. Maar dan wordt duidelijk dat de moordenaar zich op één persoon in het bijzonder richt…

Nog nooit was de inzet zo hoog en zo persoonlijk voor journalist Ida de Morsain en inspecteur Julius Katz. En hun tegenstander was nog nooit zo ongrijpbaar, zo wreed en zo berucht. Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.

Katz & De Morsain 3 – De Ripper connectie kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Uitreiking tijdens de Avond van het Spannende Boek

De Hebban Thrillerprijs 2023 wordt uitgereikt voorafgaand aan de Avond van het Spannende Boek op donderdag 25 mei in de Bibliotheek aan de Neude in Utrecht. Van 26 mei tot en met 18 juni zijn het de Thriller Weken in boekhandel en bibliotheek.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay