Silas en de wolf, recensie

Silas en de wolf, recensie; Geschreven door Selma Noort, illustraties door Martijn van der Linden; Thematitel Kinderboekenweek 2022 Gi-Ga-Groen groep 5 & 6

Silas en de wolf is een spannend boek voor kinderen van 9 jaar en ouder. Het werd geschreven door Selma Noort en geïllustreerd door Martijn van der Linden.

Thematitel Kinderboekenweek 2022 Gi-Ga-Groen

Silas en de wolf was één van de thematitels Kinderboekenweek 2022 voor groep 5 & 6. Het thema van de Kinderboekenweek was toen Gi-Ga-Groen, en omslaat alles wat met dieren, het bos en de natuur te maken heeft.

Silas en de wolf

De vader van Silas is overleden en daarom gaat Silas met zijn moeder verhuizen naar een klein dorp in Het Zuiden. Om de kost te verdienen werkt zijn moeder in een verzorgingshuis. Silas heeft nog geen school, maar er is ook geen oppas. Daarom moet hij zolang maar met haar mee totdat de school weer begint. Op zich geen enkel probleem, maar hij mag van de directrice niet mee naar binnen en daarom moet hij bij de tuinman wachten. Met uitzondering van het weekend, dan mag hij bij de kok in de keuken wachten tot zijn moeders dienst erop zit.

Op een dag hoort Silas op de radio mensen praten over de wolf. Wanneer hij later stiekem op avontuur gaat in het bos komt hij toevallig oog in oog te staan met de wolf. Ondanks het feit dat zijn vriendin Johanna blind is, heeft zij al snel in de gaten dat Silas stiekem in het bos is geweest. Als ze hoort wat hij in het bos gezien heeft raadt Johanna hem aan om het tegen niemand te vertellen, want straks wordt de wolf doodgeschoten.

Het duurt niet lang tot zijn vriendin, de bazige Rinke, hoort dat er een wolf in het bos woont. Op eigen houtje besluit ze om hem naar Het Buitenland te jagen waar hij veilig zal zijn…

Conclusie

Silas en de wolf heeft een mooie cover. De stilstaande wolf die je aankijkt terwijl hij in de sneeuw staat is ronduit prachtig. Knap werk van illustrator Martijn van der Linden.

Het verhaal van Silas en de wolf wordt langzaam opgebouwd. Te langzaam naar mijn zin. Ook gaat het voor mijn gevoel behoorlijk van de hak op de tak.

Na het lezen van Silas en de wolf bleef ik zitten met een aantal vragen: was dit boek echt (te) spannend voor kinderen jonger dan 9 jaar? Waar speelt het verhaal zich eigenlijk af? Het Zuiden zegt me niks. En ga zo nog maar even door. Het bezorgde mij vooral een onbevredigd gevoel en ik had meer van het kinderboek verwacht.

Hoewel het boek Silas en de wolf mij persoonlijk een beetje tegenvalt kan ik me wel voorstellen dat kinderen het juist wel een mooi en fantasierijk-boek vinden.

Mijn beoordeling Silas en de wolf:

Specificaties:

Auteur: Selma Noort | Illustraties: Martijn van der Linden | Uitgeverij: Leopold | 9789025875404 | 160 blz. | Oktober 2018

Silas en de wolf is verkrijgbaar bij:

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Gerelateerd

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.