Sint Maarten: Mooie boeken over dit lichtfeest

Sint Maarten; De leukste boeken om je kind voor te bereiden op dit lichtjesfeest

Op 11 november vieren we het lichtfeest Sint Maarten. Omdat ik het een enorm fijn feest vind besloot ik op zoek te gaan naar mooie kinderboeken over dit bijzondere lichtjesfeest en ze met jou te delen. Wil je weten wat we met dit feest vieren? Dat lees je hier.

Sint Maarten

Toen ik op de onderbouw van de basisschool zat knutselden we altijd een lampion in elkaar en liepen we ‘s avonds mee met de lampionoptocht. Al die kleine lichtjes in het donker en al die zingende kinderen. Ik vond het als kind altijd een magische beleving. Ik vond het dan ook enorm jammer dat de basisschool van mijn oudste zoon geen aandacht had voor dit fijne feest.

De jongste kinderen van ons zitten nu op de vrije school en die besteedt er gelukkig wél aandacht aan. En hoe! Ieder jaar maken de kinderen een lantaarntje van een echte pompoen/grote raap, er wordt een rondje mee gewandeld en er wordt een heus toneelspel opgevoerd. Als afsluiting wordt er gezamenlijk pompoensoep gegeten. En net als vroeger geniet ik nog altijd enorm van dit feest.

Juist omdat ik zelf zo enorm kan genieten van het lichtfeest besloot ik op zoek te gaan naar mooie boeken over dit bijzondere lichtfeest. Ik vond een aantal mooie boeken die ik graag met je wil delen:

 

Boeken Sint-Maarten voor jonge kinderen

Sint Maarten en het beertje

Sint Maarten en het beertje - Maja Dusikova; Boeken over het lichtjesfeest Sint Maarten

Elk jaar op 11 november wordt er in de stad het Sint-Maartensspel opgevoerd. Marieke en haar teddybeer staan erbij met hun lantaarns en ze zingen met de andere kinderen mee. Ze zien hoe de goede Sint-Maarten zijn mantel deelt met een halfbevroren man. Opeens begint er een klein jongetje te huilen. Hij is zijn lantaren kwijtgeraakt. Dan kijkt Sint-Maarten de kleine teddybeer veelzeggend aan. De teddybeer begrijpt de boodschap en geeft zijn lantaarn aan het jongetje. Gelukkig heeft Marieke haar lantaarntje nog en dat deelt ze samen met haar teddybeer.

Meer informatie.

 

Lichtjes voor Sint Maarten

Lichtjes voor Sint Maarten - Jennine Staring; Prentenboeken over het lichtfeest Sint Maarten

De kabouterkinderen gaan lantaarntjes maken voor Sint Maarten. Oebi heeft een heel mooie pompoen gemaakt, van papier. Hij is er erg trots op, maar de volgende dag is zijn lantaarn kapot. Hoe kan dat? Heeft de plaagkabouter er misschien iets mee te maken? Een sfeervol prentenboek gebaseerd op het oorspronkelijke verhaal van Sint Maarten, waarin het belang van delen en vrijgevigheid centraal staat.

Meer informatie.

 

Bobbi viert Sint Maarten

Bobbi viert Sint Maarten; Voorleesboek over lichtfeest Sint Maarten

Op 11 november gaan veel kinderen met een mooie lampion over straat om liedjes te zingen en snoepjes te verzamelen. Een spannende avond voor peuters en kleuters! Bobbi viert Sint- Maarten is het ideale voorleesboek om peuters voor te bereiden op deze bijzondere Nederlandse feestavond!

Meer informatie.

 

Tessel viert Sint-Maarten

Tessel viert Sint-Maarten; Boeken over lichtfeest Sint-Maarten

Tessel is blij met haar nieuwe jas en haar zelfgemaakte lampion. Die lampion is voor het feest van Sint Maarten, op 11 november. Dan loopt ze samen met Karim, Lucia en Sem zingend langs de deuren. Als hun tassen vol lekkers zitten, vertelt Tessel de anderen haar geheime plan… Een sfeervol prentenboek waarin het verhaal van Sint-Maarten wordt verteld en de teksten van vier sint-maartensliedjes staan.

Meer informatie.

 

Boeken Sint-Maarten voor oudere kinderen

De drie bruiloftsgaven

De drie bruiloftsgaven; Boek met verhalen over herfst, Sint Michaël, Sint Maarten en Sinterklaas

Een bundel met een veertigtal sprookjes, sagen, legenden en verhalen die die alle in de herfsttijd spelen. Legenden over de strijd in de hemel tussen de aartsengel Michaël en Lucifer, die op de aarde geworpen werd. Verhalen van dappere of slimme mensen die door moed en doorzettingsvermogen wisten te overwinnen. Sommige verhalen beschrijven hoe mensen, in navolging van Sint Maarten, weggaven wat zij hadden. In De drie bruiloftsgaven wordt Sint Nicolaas niet uitgebeeld als de pakjesbrenger op 5 december, maar wordt geprobeerd iets van de oorsprong weer te geven. Tal van Russische legenden beschrijven hem als beschermheilige.

Meer informatie.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Lees ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.