Temperamentvolle kinderen, recensie

Temperamentvolle kinderen Eva Bronsveld; Zo geef je het beste aan gevoelige intense kinderen met een sterke eigen wil (strong willed)

Temperamentvolle kinderen, recensie. Het opvoeden van een temperamentvol kind werkt toch net even wat anders dan het opvoeden van een kind met minder/zonder temperament. Dat vind ik gelukkig niet alleen, ik krijg hierin bijval van Eva Bronsveld, auteur van het boek Temperamentvolle kinderen. 

Temperamentvolle kinderen

Temperamentvolle kinderen, recensie; Eva Bronsveld

Toen onze jongste zoon geboren werd moest ik mijn verwachtingen al snel bijstellen. Nee, hij sliep niet in zijn eigen bedje. Sterker nog, de zeldzame momenten dat hij sliep deed hij dat alleen maar in mijn armen. Daarnaast ontwikkelde hij zich motorisch ontzettend snel, keek ontzettend veel om zich heen en had duidelijk last van FOMO (fear of missing out, red.).

Hoewel ik me had voorgenomen om me van niks en niemand wat aan te trekken bleek de praktijk weer eens weerbarstiger. En ondanks dat mijn man compleet achter mij stond (en nog altijd staat) voelde ik me zo nu en dan toch onzeker worden. Ik ging daarom op onderzoek uit en stuitte op de term temperamentvolle kinderen. Er bleek een Facebookgroep te zijn met meer moeders die tegen hetzelfde aanliepen als ik! Herkenning alom, halleluja! De groep was een lid rijker. Wil jij ook graag lid worden? Je vindt de groep Temperamentvolle kinderen hier. De tips en adviezen van ervaringsdeskundigen in deze groep wijken weleens af van wat Eva Bronsveld in het boek adviseert. Ik zou je daarom wel op het hart willen drukken om geen lid te worden als je niet ook van plan bent om het boek te lezen.

Inmiddels zijn we alweer een aantal jaren verder en is onze zoon ruim zeven jaar oud en de diagnose ADHD rijker, iets wat ons niet verraste.

 

Wat leer je door het lezen van het boek Temperamentvolle kinderen?

Na het voorwoord wordt er uitgelegd wat temperamentvolle kinderen zijn, wat ze nodig hebben en wat ze lastig vinden. Je bereikt bij een temperamentvol kind het meeste door met hem samen te werken. Maar dat is nog best lastig. Gelukkig geeft Eva Bronsveld de nodige tips om goed met je kind te leren samenwerken.

Daarnaast is er ook aandacht voor jou als ouder van een temperamentvol kind. Want de kans is groot dat je regelmatig te horen krijgt dat het gedrag van je kind te wijten is aan de opvoeding. Je krijgt dan ook praktische tips om met reacties van anderen om te gaan. En met jezelf… want als je kind over een flink temperament beschikt dan is de kans groot dat jij en de vader (of beide?) ook veel temperament hebben.

In het laatste hoofdstuk worden een aantal voor temperamentvolle kinderen lastige, maar veel voorkomende situaties geschetst. Zo komen zaken als eten, feestjes/bezoek aan bod, maar worden ook Sinterklaas en een bezoek aan het ziekenhuis besproken.

 

Conclusie

Temperamentvol of niet, heb jij veel strijd met je kind dan is dit het goede boek om te lezen. Er wordt namelijk niet zozeer naar het kind gekeken, maar meer hoe jij er als ouder op de juiste manier op in kunt spelen. Daarnaast staan er in het boek veel praktische voorbeelden met tips om in een bepaalde situatie te handelen. En heb je de neiging om snel te ontploffen omdat je zelf ook temperamentvol bent? Blader dan direct door naar pagina 149. Daar leer je om zelf rustig te blijven!

Mijn beoordeling Temperamentvolle kinderen:

 

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

 

Lees ook

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *