Thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen?

Thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen?

Thematitels Kinderboekenweek 2020 En toen? Tijdens de Kinderboekenweek 2020, van 30 september tot 11 oktober, staat het thema En toen? centraal. In dit blog vind je een overzicht van de thematitels Kinderboekenweek 2020, gesorteerd van groep 1 t/m groep 8. 

Kinderboekenweek 2020 En toen?

Reis jij met de Kinderboekenweek 2020 mee terug in de tijd? Lees in de thematitels mooie verhalen over ridders en hun prachtige kastelen, kom meer te weten over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Oorlog of over de ijstijd! Welk stukje geschiedenis is jouw favoriet?  

Thematitels Kinderboekenweek 2020: groep 1 & 2

Josephina, een naam als een piano – Jaap Robben en Merel Eyckerman

Thematitels Kinderboekenweek 2020: groep 1 & 2: Josephina, een naam als een piano - Jaap Robben en Merel Eyckerman

De meeste oma’s zijn niet altijd oma geweest. Ook mijn oma. Die is ooit zelfs een baby’tje geweest. Pas veel later, toen ik kwam, werd mijn oma eindelijke een oma. Maar op een dag vergat ze mij. Ineens. En ook dit huis, haar kamer en zichzelf. Ze dacht dat ze zomaar een mevrouw was… Een bijzonder prentenboek waaruit de verwondering van een kind spreekt over de voorgeschiedenis van een oma. Met tedere en warme illustraties. Uitgeverij: de Eenhoorn.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De steen en de tijd – Rian Visser en Tineke Meirink

Thematitels Kinderboekenweek 2020: groep 1 & 2: De steen en de tijd - Rian Visser en Tineke Meirink

Een zwerfkei uit de ijstijd maakt duizenden jaren geschiedenis mee. Boeren zetten hem rechtop. Romeinen en ridders komen voorbij. De tijd gaat steeds sneller. Wie kijkt er nog om naar de steen? Uitgeverij: Books2Download.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino’s – Guido van Genechten

Thematitels Kinderboekenweek 2020: groep 1 & 2: Het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal over de dino's - Guido van Genechten

Dit is geen doodgewone kip. Dit is een dino. De Gallus gallus domesticus, jawel! En deze doodgewone kip – pardon – deze dino weet alles over de andere dinosaurussen. Dat zal hij wel even bewijzen! Een hilarische rondleiding door de wondere wereld der dinosauriërs. Voor iedereen van 4 tot 250 miljoen jaar oud. Uitgeverij: Clavis Uitgeverij.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het hele soepzootje – Floor Bal

Thematitels 2020 groep 1 en 2: Het hele soepzootje - Floor Bal en Sebastiaan van Donink

Ook jonge kinderen zijn druk bezig met het ontstaan van onze planeet. Het hele soepzootje is het eerste prentenboek dat zich aan deze vragen waagt en ingewikkelde vragen luchtig en begrijpelijk uitlegt. Uitgeverij: Gottmer.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Held op sokken – Bette Westera

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 1 en 2: Held op sokken - Bette Westera en Thé Tjong-Khing

Lang geleden, in de middeleeuwen, hadden alle ridders baarden. Behalve ridder Roderik. Ridders zonder baarden waren alleen maar goed om het bloed van dode draken op te dweilen, harnassen te poetsen en aardappels te schillen. Maar laat ridder Roderick nou net iets kunnen waarmee hij alle andere ridders aftroeft… Uitgeverij: Gottmer.

Het prentenboek Held op sokken kreeg van ons vijf sterren.

Naar de recensie.  

Thematitels Kinderboekenweek 2020: groep 3 & 4

Vandaag ben ik ridder! – Thijs Goverde en Tineke Meirink

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 3 en 4: Vandaag ben ik ridder! - Thijs Goverde en Tineke Meirink

Lekker dikke verhalenbundel met meer dan 30 verhalen over ridders. Over de hete helm van ridder Kees. Over ridder Flip die altijd de beste wil zijn. En over ridder Bas die een plas moet. En dat is niet makkelijk, met een harnas aan! Uitgeverij: Zwijsen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Willewete: De Grieken – Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 3 en 4: Willewete: De Grieken - Suzan Boshouwers en Veronica Nahmias

Met dit boek kom je alles te weten over de oude Grieken. Wie waren hun helden en goden? Wat leerden Griekse kinderen allemaal? Waar speelden ze mee? En waar dachten de oude Grieken over na? Op deze en nog veel meer vragen geeft dit boek een antwoord. Uitgeverij: Clavis.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vos en Haas Het land van de Nijl – Sylvia Vanden Heede en Tjé Tjong Khing

Thematitels Kinderboekenweek 2020 groep 3 en 4 Vos en Haas Het land van de Nijl - Sylvia Vanden Heede en Tjé Tjong Khing

Rob heeft alles te koop. ‘Ook een reis naar het Oude Egypte?’ vraagt Haas? Hij wil een mummie zien! Rob neemt Vos en Haas mee. In een boot op de Nijl. Ze zien een tempel en een piramide en gaan bij de farao op bezoek. Maar waar blijft toch die mummie? Uitgeverij: Lannoo.

Verboden te vliegen – Martine Letterie en Rick de Haas

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 3 en 4 Verboden te vliegen - Martine Letterie en Rick de Haas

De jonge Fietje zorgt samen met haar broer Marius voor de duiven in het Duivenhok. Hij vindt het belangrijk dat de duiven goed aan haar wennen, voor als hij er een keer niet is. Maar dat vindt Fietje maar raar, want waarom zou hij er een keer niet zijn? Hij is er altijd.

Maar dan wordt het oorlog. Al snel nemen de Duitsers alles in beslag. Huizen, fietsen, radio’s… en ze willen ook de duiven. Want duiven kunnen boodschappen overbrengen aan de vijand. Fietje moet een list bedenken om ze te redden: de duiven moeten onderduiken, maar dat is niet zonder gevaar. Gelukkig weet Fietje zeker dat ze de duiven kan verstaan, en zij haar.

Vanuit een verrassend perspectief brengt Martine Letterie de Tweede Wereldoorlog tot leven voor jonge kinderen, zoals ze dat eerder zo prachtig gedaan heeft in het met een Zilveren Griffel bekroonde Kinderen met een ster. Uitgeverij: Leopold.

Verboden te vliegen kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie

Van klein tot groots – Marie Curie – Maria Isabel Sánchez Vegara en Frau Isa

Kinderboekenweek 2020 thematitels groep 3 en 4 Van klein tot groots Marie Curie - Maria Isabel Sánchez Vegara en Frau Isa

Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon in de geschiedenis twee keer een Nobelprijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap. Uitgeverij: De Vier Windstreken.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Thematitels Kinderboekenweek 2020: groep 5 & 6

Buiten is het oorlog – Janny van der Molen en Martijn van der Linden

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 5 en 6 Buiten is het oorlog - Janny van der Molen en Martijn van der Linden

Janny van der Molen beschrijft het leven van Anne Frank voor kinderen aan de hand van tien thema’s. En van de zorgeloze beginjaren tot aan het intens verdrietige einde. Een zorgvuldige beschrijving die door de samenwerking met de Anne Frank Stichting inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft. Uitgeverij: Ploegsma.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Professor Kleinbrein: Romeinen – Sarah Devos en Heleen Brulot

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 5 en 6 Professor Kleinbrein: De Romeinen - Sarah Devos en Heleen Brulot

Professor Kleinbrein is een informatieve en educatieve kinderboekenserie over diverse onderwerpen. In Professor Kleinbrein – Romeinen lees je daarom alles wat je wil weten over de Romeinen. Van de vele veldslagen tot het dagelijkse leven, van de grote keizers tot de gladiatoren, van de rijke banketten tot een middag in het theater.

Wist je trouwens al dat Caesar en Cleopatra een zoon hadden? En dat keizer Caligula zijn paard tot consul benoemde? Ken je de legende over het ontstaan van Rome? Ken je het verschil tussen een viaduct en een aquaduct? En wist je dat het volgens de Romeinen geluk bracht om je haar te laten knippen bij volle maan? En nog veel meer! Uitgeverij: Lannoo.

Professor Kleinbrein – Romeinen kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

De zee kwam door de brievenbus – Selma Noort

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 5 en 6 De zee kwam door de brievenbus - Selma Noort

De vriendin van Selma Noort, Liesje (Lia) maakte als klein meisje de watersnoodramp mee. Noort besloot haar verhaal op te schrijven, wat resulteerde in het kinderboek De zee kwam door de brievenbus.

Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. Mama zegt dat ze zich aan moeten kleden, de dijk is kapot en de zee komt eraan. Wat spannend allemaal! Liesje ziet voor zich hoe de zee straks als een mooie rivier door de straat zal stromen. Misschien wil haar moeder zelfs wel warme chocolademelk maken?

Ondertussen moet Liesje helpen om spulletjes naar boven te brengen. Fotoalbums, geboortebewijzen, en een klok met emotionele waarde. Natuurlijk ook wat te eten en de olielamp. Waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen? Uitgeverij: Leopold.

De zee kwam door de brievenbus kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Kasteel in zicht! – Ida Schuurman en Irene Goede

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 5 en 6 Kasteel in zicht! - Ida Schuurman en Irene Goede

Ga met Kasteel in zicht! op avontuur in kastelen van Nederland en Vlaanderen. Want echte kastelen: daar hebben we er heel wat van in Nederland en Vlaanderen. Elk kasteel heeft zijn eigen spannende verhalen, van de middeleeuwen tot nu. En elk kasteel ziet er weer anders uit. In Kasteel in zicht! kom je veel te weten over een aantal kastelen in Nederland en Vlaanderen: van Slot Loevestein en Kasteel Hoensbroek tot het Kasteel van Gaasbeek en het Gravensteen. Uitgeverij: Fontaine Uitgevers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Alle hens! – Divers en Harmen van Straaten

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 5 en 6 Alle hens! - Divers en Harmen van Straaten

Alle hens! is een prachtig boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Nederlandse zeevaart. De gerenommeerde kinderboekenauteurs schetsen in zeventien verhalen een beeld van vaderlandse helden als Michiel de Ruyter, Piet Hein, Van Speyk en Karel Doorman. Ze beschrijven het leven aan boord van de schepen en op de marinewerf door de ogen van kinderen en zelfs een scheepshond. De verhalen zijn spannend, grappig en ontroerend en als je het boek uit hebt, weet je heel wat meer over de geschiedenis van de Nederlandse marine. Uitgeverij: Kluitman.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Thematitels Kinderboekenweek 2020: groep 7 & 8

De duik – Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 7 en 8 De duik - Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo

In Willemstad in Curaçao is een brug: de Pontjesbrug. Het is een oude brug en hij herbergt een geheim: wie onder de brug door zwemt belandt in het verleden. De duik is een avonturenboek, een verhaal over geschiedenis, een romance het boek heeft het allemaal. Uitgeverij: Lemniscaat.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Brons – Linda Dielemans en Sanne te Loo

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 7 en 8 Brons - Linda Dielemans en Sanne te Loo

Denk aan het meest waardevolle dat je hebt. Het allerduurste, het allermooiste, het meest bijzondere. Dat zou je niet weggooien. Nooit van je leven. Maar in de bronstijd, zo’n vierduizend jaar geleden, was dat precies wat mensen deden. Brons was ontzettend kostbaar, en toch verdwenen prachtige sieraden en glimmende zwaarden in moerassen en rivieren.

Dit boek vertelt het betoverende verhaal van brons. Een verhaal vol spannende gebeurtenissen, geheimzinnige plekken en prachtige voorwerpen van duizenden jaren geleden. Je gaat met archeologen mee op onderzoek en ontdekt het grootste mysterie van de bronstijd: waarom gooiden mensen hun meest waardevolle spullen weg? Uitgeverij: Fontaine Uitgevers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Alleen beer mocht mee – Vivian den Hollander

Thematitels kinderboekenweek 2020 groep 7 en 8 Alleen beer mocht mee - Vivian den Hollander

Trudi woont met haar ouders, broer en zussen in Nederlands-Indië. Haar vader is dokter en ze hebben er dan ook een heerlijk leven, in een mooi huis met een grote tuin aan zee. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, Japan valt Indië binnen, verandert er van de ene op de andere dag van alles. Zo moeten ze verhuizen naar de stad, omdat het te gevaarlijk is aan de kust. Ineens zijn er overal Japanse soldaten op straat en ook de Indische bevolking begint vijandig te doen tegen Nederlanders.

Omdat de vader van Trudi arts is kunnen ze lange tijd blijven wonen zoals ze doen, totdat hij op een dag wordt gearresteerd. Niet lang daarna wordt de rest van het gezin ook gedwongen om naar een jappenkamp te verhuizen.

Trudi wil blijven geloven dat ze haar vader ooit zal terugzien, maar het leven in het kamp is hard – en soms zelfs gevaarlijk… Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

Alleen Beer mocht mee kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Piratenzoon – Rob Ruggenberg

Kinderboekenweek 2020 thematitels groep 7 en 8 Piratenzoon - Rob Ruggenberg

Piratenzoon neemt ons mee naar Nederland ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. We maken kennis met Kat en Splinter, twee arme kinderen die op het strand zoeken naar overleden schipbreukelingen. Niet om ze eventueel te helpen als ze nog in leven zijn, maar om ze te beroven. In het dorp worden ze daarom lijkenpikkers genoemd. Maar ja, wat moet je als je huis is platgebrand en je vader, die eigenlijk boer is, om geld te verdienen aan boord gegaan is van een schip en je moeder en zusje in de tussentijd zijn overleden?

Op een dag blijkt één van de aangespoelde schipbreukelingen, een jongen nog, te leven. Hij is Moors, maar blijkt Nederlands te spreken. Kat en Splinter besluiten hem mee naar huis te nemen. Zijn naam blijkt Zain te zijn. Hij groeide op in een harem in Marokko, als zoon van een Marokkaanse piraat en een Nederlandse moeder. Zain is slim en hij wordt daarom, per schip, naar de paleisschool in Istanboel gestuurd. Onderweg worden ze overvallen en hij wordt gevangen genomen door Spanjaarden waarna hij als slaaf moet gaan werken op een oorlogsschip.

Het leven aan boord is keihard maar Zain hoopt dat zijn vader hem vrij zal kopen. Dan vaart Zains schip naar Zeeland om te vechten tegen de opstandelingen daar. Een levensgevaarlijke tocht. Hoe kan Zain ontsnappen? Uitgeverij: Querido.

Piratenzoon kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.

Nu is later vroeger – Joke van Leeuwen

Kinderboekenweek 2020 thematitels groep 7 en 8 Nu is later vroeger - Joke van Leeuwen

Waar kun je twee dagen achter elkaar je verjaardag vieren? Weten honden hoe laat het is? Waar is 10 oktober 1582 gebleven? De tijd is iets waarover je je kunt blijven verwonderen. Want wat is tijd precies?

In dit boek vertelt Joke van Leeuwen op haar geheel eigen wijze van alles over tijd, in tekst én heel veel beeld. Hoe de tijd kan zijn begonnen, hoe die steeds preciezer werd bijgehouden, waarom je je niets van je geboorte herinnert, wat stripverhalen ermee te maken hebben, en nog veel meer. Voor iedereen vanaf een jaar of tien tot 122 jaar en vijf maanden. Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

BookSpot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Meer Kinderboekenweek

Meer over verleden/geschiedenis

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijg ik een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat ik gratis content voor jou kan blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *