Thematitels Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen

Thematitels Kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen, 5 oktober tot 16 oktober 2022

Tijdens de Kinderboekenweek 2022, 5 oktober tot 16 oktober, staat het thema Gi-ga-groen centraal. In dit blog vind je een overzicht van de thematitels Kinderboekenweek 2022 gesorteerd van groep 1 t/m groep 8. 

Thematitels Kinderboekenweek 2022: groep 1 & 2

De blaadjesdief – Alice Hemming

Thematitels kinderboekenweek 2022 Gi-ga-groen De blaadjesdief; Alice Hemming

EEKHOORN IS BOOS! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent… DAT ER EEN BLAADJESDIEF RONDLOOPT! Een erg grappig verhaal over een eekhoorn die enorm verbaasd is over de wisseling van de seizoenen. Uitgeverij: Veltman Uitgevers.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Een krekel in mijn slaapzak – Suzanne Weterings

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Een krekel in mijn slaapzak - Suzanne Weterings

Met je blote voeten op het gras, op je buik liggen kijken naar een mier, luisteren naar het gezoem van insecten, het plukken van de eerste rijpe framboos: buiten is er altijd iets te zien, horen, ruiken of proeven. Met haar versjes hoopt Suzanne Weterings kinderen te inspireren om meer en beter te kijken naar planten en dieren om hen heen. Want natuur is overal, in het bos, het park, je eigen tuin of balkon. Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Anansi de spin: Sterker dan olifant – Iven Cudogham

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Anansi de spin: Sterker dan olifant - Iven Cudogham

Ken je Anansi de spin al? Hij is niet zo groot en ook niet zo sterk, maar wel heel slim… Anansi heeft de lekkerste banaantjes ooit in een boom zien hangen. Hij klimt helemaal naar boven en dan… worden ze zo onder zijn neus weggekaapt door de sterke, grote Olifant. Anansi kan het niet laten, hij daagt haar uit voor een potje touwtrekken. De winnaar krijgt lekker fruit. Daar zegt Olifant geen nee tegen, ze is immers de sterkste van het woud. Maar Anansi heeft natuurlijk alweer een slim plannetje bedacht om iedereen op het verkeerde been te zetten. Uitgeverij: Gottmer

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het begint met een zaadje – Laura Knowles

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Het begint met een zaadje - Laura Knowles

Hoe is het mogelijk dat een klein zaadje het begin van zo’n grote boom kan zijn? Reis mee door de seizoenen en de jaren en zie hoe een zaadje eerst verandert in een klein boompje, en uiteindelijk in een machtige boom met takken en wortels die de hele pagina vullen. Gaandeweg komen er steeds meer dieren in en om de boom wonen, zoals eekhoorntjes, konijntjes, vlinders en uilen. Uitgeverij: Christofoor

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn – Erik van Os

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn - Erik van Os

Heer Hermelijn begint een moestuin. Zaadjes in de grond. Gietertje water. Beetje mest. Veel geduld. Hoe moeilijk kan het zijn? Tja… dat valt toch nog niet mee met al die mollen, al die muizen al die duiven, rupsen, luizen. Maar gelukkig krijgt hij hulp van Kereltje Konijn… Uitgeverij: Hoogland en van Klaveren. 

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Thematitels Kinderboekenweek 2022: groep 3 & 4

Het schitterende samen boek – Yuval Zommer

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Het schitterende samen boek - Yuval Zommer

Wist je dat zeeotters elkaars hand vasthouden, net als mensen? Dat heremietkreeften een huis hebben? En dat vlinders op tijd naar bed moeten? In Het Schitterende Samen Boek viert Yuval Zommer hoe de mens en de natuur op de meest bijzondere wijze verbonden zijn. Dit boek is voor alle kinderen die graag in bomen klimmen, op blote voeten buiten rennen, in plassen springen, naar beestjes zoeken, met de vogels meezingen, sneeuwvlokken proeven en sterren tellen. Want we horen allemaal bij de natuur en de natuur hoort bij ons allemaal… Uitgeverij: Lemniscaat.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De boom met het oor – Annet Schaap

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: De boom met het oor - Annet Schaap

Bomen staan altijd op hun plek. Ze maken tijdens hun leven van alles mee en als ze het zouden kunnen, dan zouden ze er boeken vol over kunnen schrijven. Iemand die daar alles over weet? Een kleine jongen, die niet kan wachten om na schooltijd te vertellen wat hij die dag voor bijzonders heeft ontdekt. Maar telkens wanneer hij ademhaalt om zijn verhaal aan iemand te vertellen, heeft diegene geen tijd…

Zijn ouders zijn aan het werk en om hem heen heeft iedereen het te druk om naar de jongen te luisteren. Zelfs de vogels, insecten en honden in het park hebben geen tijd voor hem. Wel vertellen ze over de allerhoogste boom van het park. Want wat de mensen niet weten, maar alle dieren wel, is dat er in de stam van de boom een oor zit. Een oor dat echt luistert, naar een ieder die dat nodig heeft. Uitgeverij: Querido.

De boom met het oor kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Een tijger in je bed – Bibi Dumon Tak

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: een tijger in je bed; Bibi Dumon Tak

Een tijger in je bed, jeetje alleen de titel van dit kinderboek is al spannend! Maar er was dus echt eens een tijger die sliep in een echt bed. Geloof je het niet? Toch is het zo! Zoek het maar eens op internet op. Want dit boek bevat alleen maar verhalen over tijgers die waargebeurd zijn.

Daarnaast bevat het boek ook andere informatie die je moet weten als je een beetje wil kunnen meepraten over tijgers. Bijvoorbeeld dat de huid van tijgers net zo gestreept is als de vacht. En dat een tijger in Rusland zijn slaapplek afstond aan een geit. Dat soort gave dingen. Uitgeverij: Querido

Een tijger in je bed kreeg van mij vier sterren.

Naar de recensie.  

De wonderen van het bos – Mack van Gageldonk

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: De wonderen van het bos, Mack van Gageldonk

Bossen vind je over de hele wereld. Ze herbergen talloze buitengewone dier- en plantensoorten, die de wonderbaarlijkste dingen kunnen. Weet je bijvoorbeeld hoe paddenstoelen koeriersdiensten vervullen, hoe zaden kunnen vliegen, hoe slim struiken kunnen zijn, hoe gigantisch een zwam kan worden of hoe een boom lekkere pannenkoekensiroop voor je maakt? Wandel mee door het wilde woud en ontdek de verborgen wonderen tussen het groen. Een betoverend boek vol prachtige foto’s en leerzame info, waarin je de wonderen van het bos ontdekt. Voor natuuronderzoekers vanaf 5 jaar. Uitgeverij: Clavis Uitgeverij.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De aarde heeft jou nodig – Philip Bunting

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: De aarde heeft jou nodig, Philip Bunting

Denk jij er weleens over na wat er met je afval gebeurt zodra de vuilnislieden het hebben opgehaald? Dit boek laat je zien hoe afval ontstaat, waar het naartoe gaat én wat wij kunnen doen om de hoeveelheid afval te verminderen. Deze optimistische gids is eenvoudig en gemakkelijk: de eenvoud maakt dat ook jonge kinderen het verhaal begrijpen, en het is voor ons allemaal gemakkelijk om ernaar te handelen. De wereld heeft ons nodig! Informatief prentenboek voor kinderen vanaf 5 over afval en recycling. Uitgeverij: De Fontein.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Thematitels Kinderboekenweek 2022: groep 5 & 6

Silas en de wolf – Selma Noort

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Silas en de wolf - Selma Noort

Silas gaat in een klein dorp in Het Zuiden wonen. Hij krijgt er nieuwe vrienden. Rinke, die bazig is. En Johanna, die blind is en tegen hem zegt: ‘Vertel aan niemand wat je in het bos hebt gezien, Silas!’ Spannend boek van Selma Noort, over Silas die nieuwe vrienden maakt en op avontuur gaat in het bos. Vanaf 9 jaar.

Silas en de wolf kreeg van mij 3,5 sterren.

Naar de recensie.  

Het grote reptielenboek – Sterrin Smalbrugge

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Het grote reptielenboek - Sterrin Smalbrugge

Reptielen zijn niet erg populair bij mensen. Onterecht, vindt Sterrin Smalbrugge. Ze zijn superbelangrijk voor de natuur. En ze zijn ook heel fascinerend! Wist je bijvoorbeeld dat de koningscobra de enige slang ter wereld is die een nest voor haar kinderen maakt? Dat de gekko met zijn coole pootjes een ware Spider-Man is? En dat er van het gif van het gilamonser (een grote hagedis) een medicijn tegen diabetes type 2 wordt gemaakt? Vol enthousiasme vertelt Sterrin over deze boeiende dieren en hun rol in de natuur. De foto’s van reptielenfotograaf Matthijs Kuijpers en de tekeningen van Wendy Panders maken dit boek helemaal af. Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Kalle en het oerwoudgoud – Hermine Landvreugd

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Kalle en het oerwoudgoud - Hermine Landvreugd

In dit derde deel van de stoere serie Kalle-boeken duikt onze held op in Suriname. Hij is er samen met zijn moeder om zijn ‘stomme zus’ op te zoeken die stage in een ziekenhuis loopt. Kalles moeder heeft voor haar kinderen een jungletocht georganiseerd, zodat zij zelf lekker aan het zwembad kan liggen met een cocktail. Terwijl zijn zus giechelend met de gids een speciale rondleiding in een marrondorpje krijgt, vlucht Kalle voor een reuzenspin en heeft vervolgens in het oerwoud een verrassende ontmoeting met een oude bekende. En dat is niet de enige oude bekende die opduikt… Uitgeverij: de Harmonie.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De Knerpers – Tom Fletcher

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: De Knerpers - Tom Fletcher

Ben je klaar voor een avontuur? Ja? Mooi! Stel je voor dat je op een ochtend wakker wordt en alle volwassenen zijn verdwenen. Zo maar, patsboem! Dat is precies wat Lucy Modderman overkomt. Zij is de held van dit verhaal. (Maar dat weet ze nog niet!) Terwijl alle andere kinderen uit het dorp zo veel mogelijk snoep eten en zo laat opblijven als ze willen, onderzoekt Lucy wat er is gebeurd. Dan ziet Lucy midden in de nacht vier wezens rondkruipen in haar slaapkamer: Grommert, Burp, Krabbert en Snuf. Het zijn De Knerpers. En zij weten precies wat er aan de hand is… Uitgeverij: Billy Bones.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Noordpool/Zuidpool – Michael Bright

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Noordpool/Zuidpool - Michael Bright

Dit prachtige omdraaiboek neemt je mee naar de Noordpool en de Zuidpool. Leer op de Noordpool van alles over de natuur daar, van de ijsberen tot de temperatuur. Welke dieren wonen er nog meer? Welke gevolgen heeft de klimaatverandering voor de ijskappen en de dieren? Hoe ziet het leven er rondom de Noordpool uit voor de mens? Wist je dat er ook testlocaties zijn voor raketlanceringen?

Keer het boek om en voor je het weet ben je op de Zuidpool, op het continent Antarctica. Daar is het zo mogelijk nog kouder. Lees alles over de spectaculaire race in 1911 om deze pool als eerste te bereiken. Leer over de orka, het ultieme pool-roofdier. En natuurlijk de pinguïns die op de Zuidpool wonen. Voor een expeditie naar de polen heb je echt geen thermokleding nodig. Met dit schitterend geïllustreerde boek waan je je op de meest woeste én mooiste plekken op aarde. Kruip lekker met Noordpool/Zuidpool en met een dekentje op de bank. Uitgeverij: Gottmer.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Thematitels Kinderboekenweek 2022: groep 7 & 8

Van honingbij tot hagelslag – Joël Broekaert

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Van honingbij tot hagelslag - Joël Broeckaert

Het idee voor het boek Van honingbij tot hagelslag kwam van illustrator Marieke van Ditshuizen. Zij liep in 2010 door het oerwoud van Indonesië en zag zoveel bijzondere dingen dat ze er een boek over wilde maken. Omdat tekenen en schrijven twee totaal verschillende dingen zijn vroeg ze aan Joël Broekaert, die graag over eten schrijft, of hij het boek wilde schrijven.

Het resulteerde in het boek Van honingbij tot hagelslag, een verrassend boek over ons eten en hoe het groeit. Omdat er altijd en overal kant-en-klaar producten in overvloed verkrijgbaar zijn, is het iets waar we nog maar nauwelijks bij stilstaan, maar een groot deel van ons voedsel kun je zó van een boom of struik plukken. Ook de grondstoffen van producten die wij dagelijks gebruiken, zoals chocola, kaneel en vanille, komen uit de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat kaneel van de bast van een kaneelboom komt? En dat honing eigenlijk bijenkots is?

Van honingbij tot hagelslag laat op een leuke en mooie manier in woord en beeld zien wat de oorsprong is van ons dagelijks voedsel, namelijk: de plant. Van zaadje tot kiem, via stengel en blad naar uiteindelijk een bloeiende en vruchtdragende plant. Maar ook de wortels, knollen en bollen worden niet vergeten en de cyclus is weer rond als we vervolgens weer de grond induiken voor de schimmels. Uitgeverij: Ploegsma.

Van honingbij tot hagelslag kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

Palmen op de Noordpool – Marc ter Horst

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Palmen op de Noordpool - Marc ter Horst

Iedereen heeft het over klimaatverandering. Maar bijna niemand snapt het. Jij wel, als je dit boek hebt gelezen. In Palmen op de Noordpool vertelt Marc ter Horst je alles over klimaatverandering. Het is een verhaal vol vulkanen, mammoeten en stoommachines. Met smeltende gletsjers, verwoestende orkanen en gniffelende inktvissen. En met dappere wetenschappers die diep in ijs boren om te laten zien dat klimaatverandering van alle tijden is, maar dat de opwarming van nu toch echt een ander verhaal is. Palmen op de Noordpool is een belangrijk boek over jou en je toekomst, maar ook een grappig boek vol verrassende informatie. Uitgeverij: Gottmer.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Elke dag broerdag – Tineke Honingh

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Elke dag broerdag - Tineke Honingh

Voor de jongens Noa, Robbe, Kees, Dook en kleuter Tibbe is het elke dag broerdag. Ze zijn onafscheidelijk en het maakt ze helemaal niets uit dat ze niet allemaal dezelfde ouders hebben. Samen bouwen ze hutten en ravotten ze in het bos – en als een van hen in de problemen zit, kan hij rekenen op de rest. Ze horen bij elkaar, wat er ook gebeurt.

Als Noa op een dag een paarse envelop ziet liggen met de naam van een advocaat erop, roept hij een broeralarm uit. Met z’n vijven gaan ze op zoek naar de brief, waarin ze woorden lezen die ze niet helemaal begrijpen, maar waarvan ze weten dat ze slecht nieuws betekenen: omgangsregeling, nieuwe woonsituatie, voogdij, ouderschapsplan… De vijf jongens besluiten dat ze niet zonder elkaar kunnen, maar wél zonder ouders. Samen lopen ze weg, het bos in, in de hoop dat ze zo bij elkaar kunnen blijven. Daar buiten in het bos, tussen de reeën, buizerds en insecten ontdekken ze wat ze echt aan elkaar hebben. Dat je soms niet alles aan elkaar kunt vertellen. En, uiteindelijk, de waarheid over de paarse envelop. Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf.

Elke dag broerdag kreeg van mij vijf sterren.

Naar de recensie.

De ontdekkingsreiziger – Katherine Rundell

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: De ontdekkingsreiziger - Katherine Rundell

Vier kinderen overleven een crash in het Amazonewoud nadat de piloot aan een hartaanval is bezweken. Maar ze zijn ver weg van de bewoonde wereld, en dus van alle hulp. De jungle is een meedogenloze, maar tegelijk ook betoverende plek. Ze eten larven en een tarantula, redden een babyluiaard, klimmen in bomen en bouwen een vlot. Maar hun kans op redding wordt met de dag kleiner. Dan vinden ze een kaart waarop een stad staat aangegeven. Blijkbaar zijn ze niet de eersten op deze plek. Met hernieuwde hoop gaan ze op weg om de verloren stad te vinden… Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Ga je mee naar Yellowstone? – Aleksandra en Daniel Mizielinski

Thematitels kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen: Ga je mee naar Yellowstone? - Aleksandra en Daniel Mizielinski 

Eekhoorn Ula en Bizon Kuba zijn twee vrienden uit het laatste Europese oerbos in Polen. Een mysterieuze brief is het vertreksein voor een wervelende reis door acht nationale parken in verschillende continenten. Reis met hen mee van het Amerikaanse Yellowstone via het Amazonebekken in Peru naar de Chinese vallei Jiuzhaigou tot de Afrikaanse Namibwoestijn. Ontdek welke dieren er wonen, leer over de lokale planten en verbaas je met Ula en Kuba over buitengewone natuurverschijnselen. Een verrassende combinatie van een verhaal in stripvorm met interessante weetjes over fauna en flora. Uitgeverij: Lannoo.

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com