Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis, 4 oktober tot 15 oktober 2023

Tijdens de Kinderboekenweek 2023, 4 oktober tot 15 oktober, staat het thema Bij Mij Thuis centraal. In dit blog vind je een overzicht van de thematitels Kinderboekenweek 2023 gesorteerd van groep 1 t/m groep 8. 

Thematitels Kinderboekenweek 2023: groep 1 & 2

De wereld op één moment – Ben Lerwill

Thematitels kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis: De wereld op één moment - Ben Lerwill

Elf verschillende kinderen, ergens op de wereld. Op hetzelfde moment: in Mexico zit Javier te ontbijten, maar precies dat moment is het voor Esther in Ghana lunchtijd en ligt Suzi in Australië lekker te slapen.

Ga met De wereld op één moment de wereld rond! Een kleurrijke, verrassende reis in één enkele dag. Het laat zien wat kinderen in verschillende delen van de wereld op hetzelfde moment aan het doen zijn. Uitgeverij: De Vier Windstreken.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Samen gaan bouwen – Oliver Jeffers

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 1 & 2: Samen gaan bouwen - Oliver Jeffers

Een vader en zijn dochter bouwen hun leven samen. Met speciale materialen maken ze herinneringen om te koesteren en een huis om zich in thuis te voelen. Ze houden elkaar met liefde warm. Uitgeverij: De Fontein.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Bij ons in de straat – Koos Meinderts

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 1 & 2: Bij ons in de straat - Koos Meinderts

In het feestelijke prentenboek Bij ons in de straat stellen Koos Meinderts en Annette Fienieg hun buren aan je voor: Tante Truitje, Cowboy Henkie, Kleine Jantje Hens aan Dek en nog zeven anderen. En op nummer elf? Daar wonen ze zelf. Uitgeverij: Lemniscaat

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! – Reza Kartosen-Wong

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 1 & 2: Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! - Reza Kartosen-Wong

Gebakken rijst met van alles en nog wat!!! is van dezelfde makers van het boek Waar is mijn noedelsoep?!?, een door mij getipt boek in het blog Boekentips voor het bespreken van diversiteit en inclusie.

Na dagenlang twijfelen, weet Yuna eindelijk wat ze gaat maken voor de kookwedstrijd: Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat. Maar in haar héééle huis is geen rijstkorrel te vinden! Yuna roept de hulp in van haar matties Louise, Omar en Simone. Lukt het ze om op tijd rijst te vinden voor de Gebakken Rijst Met Van Alles En Nog Wat? Uitgeverij: Rose Stories. 

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Samen zijn we thuis – Stephanie Parsley Ledyard

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 1 & 2: Samen zijn we thuis - Stephanie Parsley Ledyard

Het prentenboek Samen zijn we thuis gaat over verhuizen, want het kan best spannend zijn om de plek die je altijd thuis hebt genoemd te verlaten. Maar het gezin uit het verhaal komt erachter dat het vooral de mensen om je heen zijn die zorgen dat je je echt thuis voelt. Uitgeverij: Gottmer

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Thematitels Kinderboekenweek 2023: groep 3 & 4

Dit is mijn huis – Isabelle de Ridder

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 3 & 4: Dit is mijn huis - Isabelle de Ridder

Wil je alles weten over wonen? In het boek Dit is mijn huis leer je meer over allerlei soorten huizen, van vroeger en nu, dichtbij en aan de andere kant van de wereld. Je leest ook hoe we huizen bouwen, welke kamers er zijn in een huis en hoe de dieren wonen. Wist jij trouwens dat je in een schoen kunt wonen? In dit boek vind je ook een knutselpagina, een grote uitklappagina en een miniquiz, zodat je een echte expert wordt. Uitgeverij: Clavis Uitgeverij.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Iedereen telt – Kristin Roskifte

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 3 & 4: Iedereen telt - Kristin Roskifte

Dit is een kijk- en zoekboek, een kleurrijke blik op onze wereld. Tel de mensen, voel met hen mee en ontdek hoe hun verhalen verweven raken. Voor iedereen die nieuwsgierig is en goed kan kijken. En als je hard genoeg zoekt, vind je misschien jezelf! Uitgeverij: Lannoo.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar – Selma Noort

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 3 & 4: Tien minuten verhalen voor kinderen van 7-8 jaar - Selma Noort

In tien minuten een heel verhaal lezen, dat geeft vertrouwen. Dit boek staat boordevol herkenbare, aansprekende verhalen op AVI-niveau M4 en E4. In elk verhaal gebeurt er iets grappigs in het samengestelde gezin met zes kinderen, een inwonende opa en hun huisdieren. Ook supergrappig om voor te lezen aan je ouders, want welke ouder vergeet er weleens dat het studiedag is op school? Uitgeverij: Zwijsen.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Hier zijn Ari en Loek – Yvonne de Vries

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 3 & 4: Hier zijn Ari en Loek - Yvonne de Vries

De moeder van Ari en de vader van Loek zijn verliefd op elkaar en hebben besloten samen in één huis te gaan wonen. Nu zijn ze volgens Loek een ‘samengezin’. Ben je dan een beetje zus en een beetje broer van elkaar? Wie mag er boven in het stapelbed slapen? En kun je een cavia eigenlijk delen?

Hier zijn Ari en Loek is een bundel eigentijdse voorleesverhalen voor alle beetje-broers en hele zussen. En voor bonusvaders, helemaal-moeders, plus-tantes, echte ooms, gekke opa’s en zachte oma’s. Want Ari en Loek zijn de leukste bijna-broer-en-zus van Nederland! Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Dit gebeurde allemaal echt – Joukje Akveld

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 3 & 4: Dit gebeurde allemaal echt - Joukje Akveld.

Cees verheugt zich erop een boek te lezen in de tuin, samen met haar katten. De zon schijnt, er staat een schommelbank, Cees is r helemaal klaar voor. Maar dan begint de buurvrouw tegen haar hondje te praten. Hárd. En buurman Matthijs blijkt een klusdag te hebben. Met slijptollen en zo. En precies vandaag barbecueën de overburen op hun balkonnetjes. Muziekje aan, gezellig! Oordopjes, koptelefoons… niets houdt de herrie tegen. Wat nu? En wat doet die hijskraan met sloopkogel eigenlijk voor de deur?

Een heerlijk absurd en toch uit het leven gegrepen verhaal. Met als onderliggende boodschap: als de werkelijkheid een keertje tegenzit is in de verbeelding alles mogelijk. Uitgeverij: Querido.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Thematitels Kinderboekenweek 2023: groep 5 & 6

Beste broers – Jowi Schmitz

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 5 & 6: Beste broers - Jowi Schmitz

Raf en Robbie, twee broertjes van 9 en 5 jaar, verhuizen met hun ouders vanuit de drukke stad naar de boerderij van hun opa en oma. Hun vader en moeder zijn nogal druk met zichzelf bezig, dus is er niemand die op ze let. En ook niet op opa, die een toren in het bos bouwt. Als oma dan opeens ziek wordt, zijn het Raf en Robbie die opa in de gaten moeten houden. En hem redden, wanneer dat nodig blijkt te zijn. Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Groetjes uit Zeerijp – Lysette van Geel

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 5 & 6: Groetjes uit Zeerijp - Lysette van Geel

Chrisje (11) woont in Zeerijp in Noordoost-Groningen. Het laatste jaar op de basisschool lijkt een mooi jaar te worden: de afscheidsmusical, een supergezellige klas en misschien wel haar eerste verkering. Maar van de ene op de andere dag gooit een aardbeving roet in het eten. De school in Zeerijp raakt beschadigd en de kans is groot dat Chrisje haar laatste jaar in een wildvreemde klas in een ander dorp moet afmaken. Samen met de meester bedenkt de klas een geldinzamelingsactie om de school te redden.

Goed nieuws zou je denken, maar dan gaat het volledig mis: het geld wordt gestolen én de meester verdwijnt. Zouden die twee dingen met elkaar te maken hebben? Chrisje en haar vrienden zetten alles op alles om dat uit te zoeken. Uitgeverij: Volt

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Kinderen van ver – Martine Letterie

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 5 & 6: Kinderen van ver - Martine Letterie

Samuel, Tamar, Azad en Fatima zijn doodgewone kinderen. Tot er oorlog uitbreekt en ze alles en iedereen die ze kennen moeten achterlaten. Op zoek naar een plek waar ze veilig zijn. In dit voorleesboek beschrijft Martine Letterie het leven van vier kinderen die met hun familie moesten vluchten voor oorlog en geweld. Ze baseerde de verhalen op gesprekken met kinderen uit Syrië en Afghanistan. Uitgeverij: Leopold.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Ik denk dat ik ontvoerd ben – Pim Lammers

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 5 & 6: Ik denk dat ik ontvoerd ben - Pim Lammers

Sprankelend en hedendaags poëziedebuut vol gedichten over de bijzondere band met broers, zussen, vaders, moeders, opa’s, oma’s, ooms en tantes. Over traditionele of juist heel moderne families, over de gesprekken die je hebt tijdens het eten, over een tante die geen man is maar ook geen vrouw en over racen met je oom in een rolstoel. Maar ook over stiekem verliefd zijn of over een oudere broer die ineens de deur van de badkamer voor je neus op slot doet. Uitgeverij: Querido.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Hotel Bonbien – Enne Koens

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 5 & 6: Hotel Bonbien - Enne Koens

Enne Koens schreef meerdere boeken en won in 2022 een Bronzen Griffel voor haar boek Vanaf hier kun je de hele wereld zien.

In Hotel Bonbien leren we de tienjarige Siri kennen. Ze woont in Hotel Bonbien aan de N19 in Frankrijk. Het is een hotel voor mensen op doorreis. Ze willen altijd verder, zegt Siri’s vader. Siri vindt het de mooiste plek op aarde en wil er nooit meer weg. Maar haar ouders hebben steeds vaker ruzie en ze is bang dat ze gaan scheiden en het hotel moeten verkopen. Alleen een wonder kan hen nog redden. Dat wonder komt er, alleen anders dan Siri had gedacht… Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Thematitels Kinderboekenweek 2023: groep 7 & 8

Mijn jaar in een tent – Tiny Fisscher

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 7 & 8: Mijn jaar in een tent - Tiny Fisscher

Voor een challenge-week die meester Sinan op school organiseert, besluit de elfjarige Zwaan geld op te halen voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als uitdaging kiest ze ervoor om in een tent in de achtertuin te gaan slapen. Dat is niet de minste uitdaging, want ze wonen heel afgelegen, en dat terwijl Zwaan met angsten worstelt – angsten die ze graag wil overwinnen. Nog voordat ze aan haar challenge begint, besluit ze die langer te laten duren dan een week: een jaar, zelfs. Het wordt een eng, moeilijk, spannend, bizar maar ook mooi en leerzaam jaar. En dat in een bijzondere tent, die alles te maken heeft met een dramatische gebeurtenis van twee jaar daarvoor… Uitgeverij: Volt.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De meestervervalser – Annemarie Jongbloed

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 7 & 8: De meestervervalser - Annemarie Jongbloed

Bij Bilal thuis zijn ze arm. Dan ontmoet hij Sterre, een rijk meisje met een moeder die directeur is van een museum. Zij moedigt hem aan om mee te doen aan een tekenwedstrijd. Maar Bilal kan niet zomaar goed tekenen, hij kan perfect kunstwerken namaken. En dat valt ook de verkeerde mensen op: Bilal wordt gedwongen om beroemde schilderijen te vervalsen… Uitgeverij: Ploegsma.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Het ministerie van oplossingen en het volle huis – Sanne Rooseboom

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 7 & 8: Het ministerie van oplossingen en het volle huis - Sanne Rooseboom

Een fossiel, een glinsterend schrift, een antieke sjaal… Nina en Alfa vinden allerlei merkwaardige schatten op school. Die komen uit een huis in het bos dat zo vol met spullen staat, dat de deur niet meer opengaat. De meester van groep 3, die er is opgegroeid, is er wanhopig van. Nina, Alfa, Ruben en de stokoude mevrouw Vis en Tirza de Vries twijfelen geen seconde: dit is een zaak voor het Ministerie van Oplossingen!

De kinderen besluiten de meester te helpen met het doorploegen van de troep. Dat huis moet leeg, zo snel mogelijk. Maar tussen de rommel liggen de schatten van de eigenaar, een uitvinder. En érgens in huis liggen bovendien de aantekeningen over zijn grote uitvinding, en die moeten snel worden gevonden. Terwijl de kinderen hard aan het werk gaan, luisteren de Zilvermannen ze af. Die uitvinding, die willen ze ook wel… Uitgeverij: van Goor.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

De jongen met de negen wensen – Helen Rutter

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 7 & 8: De jongen met de negen wensen - Helen Rutter

Leo heeft het de laatste tijd niet zo makkelijk. Tot hij zijn grote voetbalheld ontmoet, die hem negen wensen aanbiedt. Leo weet niet wat hem overkomt! Ineens lijkt het leven hem weer toe te lachen. Een eigen ijscokar, een X-box, wraak nemen op zijn pestkoppen en zelf een stervoetballer worden: Leo doet de ene magische wens na de andere. Maar zijn de wensen wel écht zo fantastisch als Leo denkt? Of zit geluk soms in een klein hoekje? Uitgeverij: Billy Bones.  

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Hoe voed ik mijn ouders op? – Stine Jensen & Frank Meester

Thematitels Kinderboekenweek 2023 Bij Mij Thuis groep 7 & 8: Hoe voed ik mijn ouders op? - Stine Jensen & Frank Meester

Hoe voed ik mijn ouders op? is een bijzondere samenwerking tussen filosofen Stine Jensen en Frank Meester. Eerder toerden zij al samen langs Nederlandse zalen met hun filosofische theater lezing ‘Het Opvoedcircus’ en zij schreven samen De Opvoeders. Wat filosofie de schipperende ouder kan leren. Nu komen ze met een humoristisch én filosofisch kinderboek over dit thema.

Allerlei probleemouders komen aan bod, zoals de telefoonouder, de overwerkte ouder, de te-jong-gekleed-­ouder, de ruzie-ouder, de mijn-kind-is-hyper-intelligent-­ouder en zo nog 15 onuitstaanbare vaders en moeders die wel een beetje opvoeding kunnen gebruiken!

Elk hoofdstuk begint met het probleem van een kind, dat vervolgens tips krijgt van andere kinderen én van filosofen Stine en Frank (die zelf overigens ook geen perfecte ouders zijn…). Uitgeverij: Lannoo.

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Bookspot.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Lees ook

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.

Uitgelichte afbeelding: 123rf.com