Van Boven in het wild, recensie

Van Boven in het wild, recensie; Gouden Kookboek 2022

Van Boven in het wild is bekroond met de titel Gouden Kookboek 2022. Dit bijzondere kookboek is een uitgebreid naslagwerk, geschreven door Yvette van Boven.

Kookboekenweek 2022

Op de eerste dag van de Kookboekenweek, die plaats vond van 4 t/m 13 november, werd het Gouden Kookboek 2022 bekend gemaakt, gekozen uit de Zilveren Kookboeken 2022. De winnaar van het Gouden Kookboek 2022 was Van Boven in het wild, geschreven door Yvette van Boven. Een knappe prestatie van haar aangezien het de tweede keer is dat ze deze prestigieuze prijs won! De eerste keer was in 2020 met haar kookboek Home Made Basics.

Van Boven in het wild

Van Boven in het wild, recensie; Gouden Kookboek 2022

Toen Yvette van Boven opgroeide maakte ze veel herbaria: ze droogde planten die ze mooi vond en plakte ze in haar vele albums. Die kinderhobby heeft ze de laatste jaren weer opgepakt: alles wat ze onderweg op haar wandelingen tegenkwam heeft ze gedroogd tussen lagen papier, karton en planken. Haar man Oof Verschuren heeft de planten én de recepten fabelachtig mooi gefotografeerd. Zo hopen Oof en Yvette opnieuw grote mensen en kleine kinderen te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan en daardoor weer goed naar de – vaak eetbare – natuur te kijken.

Dat maakt Van Boven in het wild meteen een bijzonder kookboek. Het is namelijk een herbarium, eetbare plantengids én receptenboek ineen. Was het vroeger volstrekt normaal om te koken met de natuur direct op het bord, nu zijn we daar een beetje van vervreemd geraakt. Maar nog steeds kun je echt op elk ommetje thuiskomen met jaszakken vol met de lekkerste planten, die verrassend genoeg vaak gewoon in het stadsplantsoen te vinden zijn. Dat betekent dat je er dus niet altijd helemaal voor op pad moet naar de duinen of het bos.

Achter in het boek staan meer dan honderd makkelijke, bijna allemaal vegetarische, (basis)recepten met een originele twist. Ze zijn zo geschreven dat je het ene kruid vaak voor het andere kunt verwisselen, om zo het gerecht een andere smaak te geven, immers: niet alle planten zijn het hele jaar door te plukken, maar er is vaak wel iets te vinden dat erop lijkt.

Conclusie

Voorbereiding

Na het voorwoord van Yvette van Boven wordt er meer verteld over hoe je Van Boven in het wild moet gebruiken en wat de regels van wildplukken zijn. Officieel is dit in Nederland niet toegestaan, maar het wordt wel gedoogd. En natuurlijk is een goede voorbereiding het halve werk. Voor wildplukken heb je niet veel nodig, maar het kan wel erg handig zijn om een aantal dingen bij je te hebben.

Herbarium aanleggen

Heb jij op school ook een herbarium moeten aanleggen? Ik kan mijn project nog goed heugen, al was het maar omdat ik natuurlijk weer last-minute aan de slag was gegaan. Mijn vader besloot mij te helpen, maar sneed zich toen enorm aan het mesje van de plakbandhouder…

Yvette heeft duidelijk betere herinneringen aan het aanleggen van een herbarium! Haar tips en trucs neem ik absoluut met me mee. Leuk om er binnenkort zelf ook weer eens mee aan de slag te gaan. Ik denk dat onze kinderen het ook wel een erg leuk project zullen vinden!

Verrassend en waardevol boek

Wil je duurzaam leven dan kun je bijna niet om Van Boven in het wild heen. Want waarom zou je dure, bespoten en in plastic verpakte kruiden uit de supermarkt halen als je nagenoeg alles, onbespoten, binnen handbereik hebt?

Toen ik door het herbarium bladerde vielen mij namelijk meteen een aantal planten op die ik bij naam en uiterlijk ken, maar waarvan ik simpelweg niet wist dat ze eetbaar waren. Dat vond ik echt wel heel verrassend, een aantal – zoals bijvoorbeeld kleefkruid, paardenbloem en madelief – heb ik zelfs zo in de tuin staan!

Wildplukken is bovendien erg vriendelijk voor je portemonnee. Veel slasoorten en kruiden kunnen soms best wel duur zijn! Maar voor een lekkere en gezonde maaltijd heb je eigenlijk helemaal niet veel nodig. Ik ben dan ook erg blij dat Yvette al haar kennis in dit boek met ons heeft gedeeld!

Mijn beoordeling Van Boven in het wild:

Specificaties:

Auteur: Yvette van Boven | Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar | 9789038811284 | 428 blz. | Mei 2022

Verkrijgbaar bij:

Bol.com (hier)

Libris.nl (hier)

Bruna.nl (hier)

Vond je dit artikel leuk om te lezen en wil je in de toekomst niks meer missen? Volg me dan ook op social media: Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Deze pagina bevat affiliate links om deze content gratis aan jou te kunnen aanbieden. Mocht je op een van deze links klikken en iets bestellen, dan krijgen we een commissie van de webshop. Dit kost jou niets extra’s, maar het zorgt er wel voor dat we gratis content voor jou kunnen blijven maken.